Schwalbe Ziyech ontneemt FC Twente zicht op punt

FC Twente heeft zondagmiddag in Amsterdam bij een Ajax een nipte 2-1 nederlaag geleden. Al na drie minuten keken de Tukkers tegen een 1-0 achterstand aan. Een afgeslagen aanval, een counter ingeleid door Kluivert werd na een combinatie met Neres en Van den Beek door dezelfde Kluivert prima afgerond.

In de volgende minuten leek een hoge nederlaag voor FC Twente bijna niet te vermijden. Van den Beek kwam eerst oog in oog te staan met Drommel, maar schoot over en even later was Drommel een sta in de weg voor de Ajax aanvaller. Langzaam maar zeker kroop FC Twente uit haar schulp en kreeg zowaar mogelijkheden via Tighadouini. Eerst liep hij zich vast en even later leverde hij een slap schot af dat overging. Het meeste gevaar moest komen uit dode momenten. Uit een vrije schop van Maher kon Lam helaas net niet bij de indraaiende bal.

Twintig minuten na de hervatting kwam FC Twente toch langszij. Boere bracht Tighadouini (foto) in stelling en helemaal vrijstaand schoot hij de 1-1 binnen. De vreugde was echter van korte duur. Ziyech zocht de stilstaande Bijen op en liet zich via het bovenbeen van de FC Twente speler theatraal binnen de zestien vallen. Gözübüyük trapte erin en Schöne liet zich dit buitenkansje niet ontnemen.

In het verdere verloop van de wedstrijd werd er niet meer gescoord. Misschien was de overwinning voor Ajax wel verdiend gelet op de vele kansen, maar het is er wel een waar ongetwijfeld nog lang over nagepraat werd (zie onder).

Hakim Ziyech tegen FOX Sport: “Ik kon doorlopen, voelde dat ik licht geraakt werd en ging liggen en hij geeft de strafschop. Of ik de irritatie bij FC Twente begrijp, natuurlijk, maar andersom was gebeurd hadden ze ook niets gezegd”.

Ook Marino Pusic, hij  verving de geschorste Gertjan Verbeek, was duidelijk over de penalty. “Het is de slimmigheid van hem om het op te zoeken wij zijn daar ingetrapt. Daarbij komt ook nog dat het buiten de zestien is ingezet. Dit is duidelijk geen penalty”.

Danny Holla: “Deze is heel makkelijk gegeven, hij wordt nog niet eens geblokt en nu blijkt ook nog dat deze er buiten was. Elk punt kunnen we gebruiken en nu staan weer met lege handen”.

Analyticus Arnold Bruggink: “Dit is een penalty die topclubs vaak krijgen en deze was echt onterecht nog afgezien of het binnen of buiten de zestien was”, aldus de man uit Geesteren.