SVZW kansloos onderuit in Overijsselse derby

Berkum tegen SVZW, een wedstrijd van twee oude bekenden en onlangs nog deelnemers aan het Fletcher toernooi in Rijssen. Zaterdsg ging het echter om de echte punten in de hoofdklasse B en dus moest er strijd geleverd worden, zeker door SVZW dat smachtte naar een driepunter en in de onderste regionen op de ranglijst terug te vinden was. SVZW keeper Jens Veldwachter moest voor de eerste keer handelend optreden in de 7e minuut na een schot van Jasper Bremmer. En Chris van der Meulen kreeg zijn eerste goede kans in de 11e minuut, het schot verdween hoog over het Wierdense doel.

Een gelijk opgaande wedstrijd in dat eerste kwartier, de eerste corner was voor de thuisploeg. In de 22e minuut mocht Berkum een vrije trap nemen, aanvoerder Marc van der Meulen deed dat snel en mikte naast. Pech voor de gasten uit Wierden, want al in de 24e minuut moest trainer Philip Agteres zijn verdediger Burak Basut met een dijbeen blessure vervangen, John Lubbers werd diens vervanger. Balverlies op het middenveld bood Yannick Kaluzi een goede kans maar zijn schot was te slap om gevaar te stichten. SVZW probeerde aan te vallen, b.v. via Deniz Sahbaz (foto) wiens pass helaas spits Nigel Michels niet bereikte in de 31e minuut. Het schot van dezelfde Sahbaz een paar minuten later bleek een prooi voor Berkum doelman Dominic van Hoof en uit de eerste corner voor SVZW ontstond geen gevaar.

Kort daarop probeerde Kaluzi uit de draai doelman Jens Veldwachter te verschalken, het bleef bij een corner. Een tweede tegenvaller deze middag voor de Zwaluwen: kort voor rust moest ook Deniz Sahbaz met een liesblessure (?) het veld verlaten, Matthijs Witten kwam voor hem binnen de lijnen. Met deze twee noodgedwongen wissels werd vervolgens de rust bereikt bij een 0-0 stand.

De tweede helft begon spectaculair want Bjorn Bakker mikte op de paal en kwam SVZW met de schrik vrij. Het bleek uitstel van executie: Chris van der Meulen schoot fraai raak in de verre hoek en zette zijn ploeg daarmee op een 1-0 voorsprong. De eerste gele kaart was SVZW verdediger Dries Buimer in de 51e minuut, de vrije trap door Rico Wolven bleef zonder resultaat. De gasten probeerden wat terug te doen, maar Frank Smit schoot naast en stond bovendien buitenspel, terwijl ook Berkum een gele kaart ontving, Bjorn Bakker was de ontvanger ervan.

De corner in de 57e minuut van Karlo Borghuis werd door Yessin Maskoul in de handen van Berkum keeper Dominic van Hoof gekopt en uit de tegenaanval ontsnapte SVZW wederom omdat de paal redding bracht en het nog bij 1-0 bleef. Berkum werd steeds sterker getuige een mooie aanval in de 62e minuut via Johnsen Bacuna die naast mikte en een paar minuten later doelman Veldwachter op zijn weg vond. In de 69e minuut bleek een droog schot van Marc van der Meulen voldoende om de 2-0 op het scorebord te zetten en die goal drukte het beetje zelfvertrouwen van SVZW nog verder weg. Matthijs Witten schoot in de 70e minuut nog naast, werd Maarten Jansen gebracht voor Dries Buimer en schoot Yessin Maskoul in het Zwolse zijnet, dat was een kwartier voor tijd. In diezelfde 75e minuut knalde Marc van der Meulen nog maar eens net naast, hetzelfde lot was diens volley twee minuten beschoren.

Berkum was in die tweede helft veel gevaarlijker en dus sterker, de genadeklap werd in de 83e minuut uitgedeeld door Yannick Kaluzi, hij was verantwoordelijk voor de 3-0 en werd na zijn doelpunt meteen vervangen door Thom Kooke. Berkum trainer Raymond Schuurman wisselde daarop Chris van der Meulen voor Michel van Aggele, ontving Bas Woesthuis geel en vond de laatste wissel inde 89e minuut plaats: Bjorn Bakker eraf, Hoeseb Yakob erin. De wedstrijd was toen al lang een breed gespeeld, werd Marc van der Meulen tot man of the match uitgeroepen en droop SVZW gedesillusioneerd met een 3-0 nederlaag af. Een terechte overwinning voor Berkum, dat in de tweede helft zonder meer de bovenliggende partij was.

Foto archief Deniz Sahbaz: Henk Steen.