Tex Town Tigers: “Het seizoen 2018 was redelijk te noemen”

Wat in de jaren zestig voorzichtig begon, is Tex Town Tigers niet alleen in Enschede een begrip geworden in de honk en softbalwereld, maar ook ver daarbuiten.

Maar hoe is Tex Town Tigers ontstaan?

In Enschede ontstond het honk- en softbal begin jaren zestig, aanvankelijk op kleine schaal en verspreid over twee kleine clubs in de stad die zich later vestigden in de wijk Stadsveld. De opbouw van de Ruimte(sportieve afdeling van de PvdA) en de Terriërs (Hogere Textielschool) kreeg daarna aanvulling vanuit het onderwijs.

In 1968 besloten de twee toen in Enschede aanwezige honkbal verenigingen zijnde Terriërs en Ruimte, samen te gaan. Reden was dat de één met name senioren had en de ander met name jeugd.

De grote initiatiefnemer om in Enschede honk- en softbal te ontwikkelen was de oud-directeur sportzaken, de heer J.C.J Mastenbroek. De man die in de “Jappenkampen” had gezeten en daar voor het eerst met zelf gemaakte materialen kennismaakte met baseball. Na zijn vrijlating wilde hij binnen zijn nieuwe baan en in de Gemeente Enschede het honkbal ontwikkelen. Hetgeen hem door zijn enorme gedrevenheid erg goed lukte. Zo werden ambtenaren in de toenmalige dienst Lichamelijk Oefening Sport en Recreatie aangezet om zich actief op te stellen m.b.t. de ontwikkeling van honk- en softbal.

Als ik het goed begrijp eerst alleen maar heren, maar later kwamen de dames er ook bij, toch?

Toen de enige softbalclub die de stad rijk was (EDSC: Enschedese Dames Softbal Club) die haar oorsprong kende vanuit het Ichtus College aan de Bruggertstraat in 1969 ook fuseerde met de beide honkbalteams, ontstond er in Enschede de eerste honk- en softbalvereniging.

De stad die bekend stond/staat als textiel-stad en van oudsher een aantal grote textielfabrieken kende, diende als fusieclub op zoek te gaan naar een nieuwe naam. De nieuwe naam werd: de honk- en softbalvereniging Tex Town Tigers (textiel stad tijgers) naar het rijke textielverleden van de stad en de regio. De afkorting TTT die daardoor ontstond, zou vele jaren later een begrip worden in zowel Nederland als Europa.

Het ging wat successen betreft eerst rustig aan, maar in 1976 viel er toch echt een hoogtepunt ter noteren.

Dat klopt. In dat jaar promoveerden we met heerste team door een 11-0 overwinning op Geldrop naar de eerste klasse en handhaafden ons zonder al teveel problemen in deze klasse.

In 1980 werd de hoofdklasse bereikt, maar dat was geen onverdeeld succes ondanks een “record”.

Door PSV twee keer te verslaan was promotie een feit, maar het werd geen succes want zonder een overwinning degradeerde we een seizoen later alweer.

Maar in de landelijke eerste klasse en later de overgangsklasse voelden jullie je beter op je gemak?

Doordat Enschede c.q. Tex Town Tigers nogal ver verwijderd ligt van de vele honk- en softbalverenigingen die met name in de randstad gevestigd zijn is een overstap van spelers uit die regio moeilijk.

Het kostte/kost TTT dan ook veel moeite om aan nieuwe spelers te komen. De afstanden en de reiskosten waren van dien aard dat TTT nauwelijks kan/kon bewerkstelligen – behalve in de sponsorjaren met Computer SOS – om spelers voor een bepaalde positie aan te trekken.

Het softbal was echter een zorgenkindje?

Het kostte erg veel moeite om na de komst van de Ichtus College dames genoeg softballers te behouden om meet een solide basis om aan de competitie deel te nemen. De heer J.C.J.Mastenbroek (oud-directeur sportzaken Gemeente Enschede) die als grondlegger van het honk- en softbal in Enschede betiteld mag worden, benaderde toen docent LO Jan van der Molen op de toenmalige huishoudschool aan de Terborghstraat. Hij was van mening dat de jonge dames op deze school “maar moesten gaan softballen”. Aldus geschiedde. Zo kon er met aanvulling planmatig gehandeld worden en kreeg de softbal steeds meer inhoud.

Maar sinds het tweede deel van de jaren negentig, gaat het ineens crescendo met de dames?

Het ging natuurlijk niet ineens crescendo. De jarenlange opleiding van Jan van der Molen en zijn vrouw Ria begon de nodige vruchten af te werpen. De gedegen opleiding op zowel technisch als tactisch gebied werd gewaardeerd en de totale softbalorganisatie binnen T.T.T. trok ook nog eens nieuwe en getalenteerde dames uit Enschede aan. Die combinatie wist zich in de jaren negentig te manifesteren. In 2003 werd op het Stedelijk Lyceum voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis een Softbal Academie opgezet. Dit door Jan van der Molen. Dit resulteerde in 2007 in een Jong Oranje dat met 7 TTT spelers inhoud kreeg tijdens de deelname aan het WK dat voor het eerst in Europa – in Enschede – georganiseerd werd.

Brit Vonk kent iedereen. Hebben jullie nog meer internationals voortgebracht?

Uiteraard. In ons clubgebouw hebben we sinds het 50-jarig bestaan van onze vereniging in 2011 een “Wall of Fame” in ons clubgebouw hangen met fraaie foto’s van al onze honk- en softbalinternationals:

honkbal: Bertil Haage, Mark Hardiek. softbal: Woudi van der Molen, Marieke Hassink, Jacqueline Knol, Femke Haage, Nadine Marinus, Lindsey Meadows, Merel Oosterveld, Meike Witteveen, Virginie Anneveld, Petra van Heijst, Saskia Kosterink en Laura Wissink. herensoftbal: Martijn Guilot, Robbert Heuvelman, Niek Nieuwenhuizen.

Vertel eens. Wat is het verschil tussen honkbal en softbal en dan bedoel ik niet dat de één door de heren en de andere sport door de dames wordt beoefend.

Het speelveld van softbal is kleiner dan honkbal. De outfieldhekken staan op 70 meter, resp. 125 meter. De afstanden tussen de honken verschilt: 18 m. 30 en 27.50 m. Er wordt met een grotere bal gespeeld. De pitcher gooit onderhands i.p.v. bovenhands en er zijn een aantal andere spelregels. De pitcher bij de honkballers gooit bij de junioren en senioren vanaf een heuvel.

Na eerst midden in een stadswijk te hebben gespeeld beschikken jullie op dit moment over een prachtige accommodatie.

Vanaf de oprichting tot 1997 speelden we in de wijk Stadsveld aan de Cornelis Troostlaan. Vanaf 1997 tot heden spelen we op de Kroedkotten waar vroeger DKS hockey speelde. We hebben daar de beschikking over een prachtige accommodatie.

Hoe is het met de jeugd gesteld?

Ieder jaar wordt door TTT voor alle basisscholen in Enschede een beeballtoernooi georganiseerd. Meer dan 700 leerlingen nemen deel aan dit toernooi dat al 13 jaar wordt georganiseerd en de nodige leden oplevert. Er zijn een flink aantal jeugdteams Nederlands kampioen geworden in de afgelopen jaren.

Hoe ziet verder de bestuurlijke structuur eruit?

Het bestuur kent een dagelijks bestuur van drie personen (vz: Gert Jan Mooi, pennm.:Michel ten Bulte en secr. Erwin Dekker. Sinds september 2018 weer aangevuld met twee technische mensen: Bertil Haage en Jan van der Molen.

En op technisch gebied?

De technische commissie wordt sinds september 2018 (weer) geleid door Jan van der Molen en Bertil Haage. Vervolgens is er weer een onderverdeling tussen honkbal en softbal. Binnen zowel de honk- en softbal afdeling is er weer een onderverdeling tussen jeugd en senioren.

Terugkijkend op het afgelopen seizoen. Tevreden?

Het seizoen 2018 was redelijk te noemen. Het eerste damesteam dat in de hoogste afdeling van Nederland speelt (de Golden League) behaalde helaas niet de gewenste play offs, doordat het team de 5e plek eindigde. De heren spelen in de eerste klasse en behaalden eveneens een 5e plek. Het herensoftbalteam met drie internationals behaalde een vierde plek. Laura Wissink van TTT nam deel aan het WK softbal in Japan en bereidt zich met het Nederlands team voor op deelname aan de Olympische Spelen.

Wensen en doelen voor 2019?

Voor 2019 is het doel bij de softballers om weer een play-off plek te behalen. De honkballers willen zich bij de top-3 plaatsen, terwijl de softbalheren voor het eerst in haar historie gaan deelnemen aan een Europees toernooi en zij bij de top 6 willen eindigen. De jeugdige honkballers van TTT werden nummer 2 van Nederland. Deze aspiranten die volgend jaar in de juniorenafdeling gaan spelen zullen hopelijk zo snel mogelijk het niveau bereiken om in het eerste team te kunnen spelen.

De veldcompetitie is al een paar weken geleden geëindigd. Hoe bereiden jullie je in de winter voor op het nieuwe seizoen?

De zaaltrainingen in de zalen van het Stedelijk Lyceum zijn weer gestart. Hier worden naast teamtrainingen ook specialisten trainingen (pitcher-catcher-trainingen) verzorgd. De binnentrainingen vinden plaats van november t/m half maart. Afhankelijk van de temperatuur in het voorjaar wordt er dan gestart met de eerste buitentrainingen en oefenwedstrijden. Het bekende Mastenbroektoernooi wordt een week voorafgaand aan de competitie gehouden.

Bekend is jullie Mastenbroektoernooi. Doen jullie nog meer om de sociale contacten te verstevigen?

Wij nodigen ieder jaar de zes beste Nederlandse teams uit en de vier beste clubteams uit Europa. Met deze landen zijn de contacten prima. Op sommige momenten worden wij met de TTT-jeugdteams weer uitgenodigd om deel te nemen aan hun toernooien.

Hoe belangrijk zijn de vrijwilligers en wat doen ze?

Tex Town Tigers is een echte familieclub, waardoor wij in staat zijn om zeer sterke toernooien te organiseren. Vele leden, oud-leden en ouders voelen zich betrokken bij de vereniging, waardoor er veel vrijwilligers zijn. De laatste jaren kost het overigens ons ook moeite om genoeg mensen te behouden voor al de werkzaamheden. Doordat de organisatie met al haar vrijwilligers garant kan staan voor de vele werkzaamheden bij grote evenementen hebben de Tigers naam en faam verworden bij de organisatie van mondiale evenementen. Zo organiseerde TTT in 2000 een EK voor softbaljunioren (dames en heren), in 2007 een WK voor softbaljunioren (dames) en in 2012 de Europacup softbal (voor dames),

Om topsport te bedrijven kan geen enkele club zonder sponsors. TTT wel?

TTT heeft vanaf 2007 een businessclub gehad. Vijftien bedrijven rondom Computer SOS (in casu Victor Jan Leurs) sponsorden de club. Hierdoor werd het mogelijk om een sterk softbalteam samen te stellen. Dit team werd in 2008 en 2009 twee keer Nederlands kampioen en met die sterke selectie ook twee keer Europees kampioen. Toen de businessclub beëindigd werd, waren er geen financiële mogelijkheden meer om de kosten van spelers die van “buiten” kwamen te betalen.

Publiciteit is belangrijk. Niet allen achteraf, maar ook vooral vooraf. Wat doen jullie daar zelf aan, bijvoorbeeld met het versturen van een persbericht?

Wij verzorgen vanuit ons secretariaat de nodige berichten van wedstrijden en toernooien. Onze communicatiecommissie benut met name de social media om de vele honk- en softballiefhebbers te informeren.

Www.sportintwente.nl richt zich vooral op de sporten die met name in de krant onderbelicht worden. Hoe kijken jullie hier tegenaan?

We vinden de berichtgeving in de Tubantia erg tegenvallen. Als enige sportploeg in Enschede acteren wij op het hoogste niveau van Nederland. De hoeveelheid tekst die dan maandag geplaatst wordt, valt enorm tegen. Hopelijk kunnen we met sportintwente.nl dit gat vullen.

Foto’s: sportfoto-oost

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer