Weghorst Makelaardij WVC in tweeluik te sterk voor Fellini Vips

Donderdag 10 januari en maandag 14 januari stonden er twee wedstrijden op het programma. Eerst een uitwedstrijd, de eerste wedstrijd van de 2de helft, en daarna een thuiswedstrijd, de 3de ronde van de beker. Tegenstander was beide keren Fellini Vips H1 uit Enschede. Fellini is na de 1ste helft terug te vinden op de 10de plek in de competitie en de thuiswedstrijd eindigde in een 3-1 overwinning voor WVC. Coach Arjan Heuver kon beschikken over de volledige selectie wat voor de verandering ook wel erg leuk is.

De 1ste set werd gestart met Peter Oosterhuis op spelverdeling, Rik Buijse op diagonaal, Daniel Brouwer en Arnold Hilberink waren de midaanvallers, Wiljen Veldhuis en Hans Gelten aan de buitenkant en Remco Hendriksen als libero. Zo’n 1ste wedstrijd na de oliebollen en het vuurwerk is toch weer even afwachten of de goede lijn wordt doorgetrokken. De eerste helft van de competitie werd afgesloten op een keurige 3de plek en laagvlieger Fellini zou geen probleem hoeven te geven. Gelukkig maakten de mannen van WVC dit ook prima waar. Na een wat stroeve start (4-1 achterstand) begon de motor weer te draaien, werd het initiatief in de set gepakt en ook niet meer afgestaan. Ook waren er een paar mooie punten te noteren, zoals een formidabel buitenblok van Peter Oosterhuis en Daniel Brouwer op de diagonaal van Fellini, maar nog meer de pipe-aanval van Rik Buijse vanuit de rug van de dreigende Daniel Brouwer op 1ste tempo: 21-25 winst.

De 2de set begon met 1 wijziging, want Ruben de Koeijer werd ingezet op de plek van Wiljen Veldhuis. Dit was de beste set van de avond. Het goede spel in de 1ste set werd meegenomen, en mede door de verdedigende impulsen van libero Remco Hendriksen en buitenaanvaller Hans Gelten kwam setwinst geen moment in gevaar. Hoogtepunt was een lange rally, die na 5 knappe verdedigende acties werd gewonnen door een touche-homerun van Ruben de Koeijer. Daarnaast liet ook Arnold Hilberink aan het net zich gelden door een hoge muur op te trekken voor de aanvallende tegenstanders: 19-25 winst.

De 3de set waren wederom wat wijzigingen: Jarek Sobzcynski voor Daniel Brouwer op midden en Wiljen Veldhuis voor Hans Gelten aan de buitenkant. Was set 2 het best dan was set 3 belabberd. Fellini Vips ging wat vrijer spelen, terwijl Weghorst Makelaardij WVC zich gemakzucht en passief spel dacht te kunnen permitteren. De 10-2 achterstand was dan ook heel snel een feit.

Tijdens de rest van de set verbeterde het spel wel weer, er werd weer meer gevochten en meer punten met overtuiging gespeeld, maar zelfs tegen een team dat laag staat in de ranglijst is zo’n achterstand niet meer goed te maken. Fellini pakte dan ook verdiend de winst in set 3: 25-18.

Rechtzetten in de 4de set, dat was de opdracht. Hans Gelten kwam weer terug aan de buitenkant voor Ruben de Koeijer, en ook op mid wisselde de positie (ik weet alleen niet meer hoe). Hoewel de echte souplesse weg was en er meer werkvolleybal ontstond, was de positieve spirit wel weer terug. De kopjes stonden weer omhoog, het vertrouwen was weer terug en de overtuiging ook: meer dan 1 set gaan jullie niet krijgen. Gedurende de set bouwde WVC de voorsprong steeds een beetje uit, wat eindigde in duidelijk set- en wedstrijdwinst: 17-25.

Maandag 14 januari ging de wedstrijd verder, nu om 21.00 uur in Noordbroek, Wierden:

De 5de set werd begonnen met Peter Oosterhuis, Rik Buijse, Daniel Brouwer, Jarek Sobzcynski, Ruben de Koeijer en Hans Gelten. Na 4 dagen rust was de opdracht om vanaf de start weer scherp, agressief en met lef het initiatief te pakken. De heren van Weghorst Makelaardij slaagde daar prima is door direct al een punt of 4-5 voorsprong te pakken: 10-5. De rest van de set wisselde deze voorsprong, maar minder dan drie punten werd het nooit. Vlekkeloos was het spel nog niet, vooral de pass kon scherper (letterlijk), maar door de dreiging en de lage foutenlast werd het verschil gemaakt. Hoogtepunt in de set was de gecamoufleerde bovenhandse doortikbal van Peter Oosterhuis, waar Fellini door de dreigende midaanval van Daniel Brouwer pas doorhad wat er gebeurde toen de bal al op de grond lag: 25-19 winst.

In de 6de set was de opstelling hetzelfde en was het zaak om de scherpte vast te houden. Meer focus moest worden gelegd op de passing en dat had het gewenste effect. Toch zou dit een lastige set gaan worden. Net als donderdag (set 3) ging Fellini Vips wat vrijer spelen, waardoor zowel de passing als verdediging veel beter verzorgd was. Ook het mikpunt van WVC, de libero, speelde goed en dan blijkt dat Fellini een aardig niveau kan halen. Ze legde veel variatie in de aanval, zowel wat betreft positie als tempo, en namen toch een ruime voorsprong: 12-16. Maar anders dan donderdag toonde WVC nu wel veerkracht. Punt voor punt werd het spel van Fellini ontregeld en de geboden kansen werden gepakt. Via 20-20 werd ook deze set gewonnen: 25-22.

De 7de set, in dezelfde opstelling, werd de kers op de taart in deze tweeluik!!De beginfase was rommelig, waarbij Fellini de concentratie niet kon behouden maar waarbij de geboden kansen niet door WVC werden benut: 5-5. Vanaf dat punt begon er, zeker voor de toeschouwers een leuke show van WVC. Daniel Brouwer, Jarek Sobszynki en Peter Oosterhuis trokken een enorme muur in de blokkering waardoor de ene na de andere killblock ontstond. Peter blokkeerde zelfs mee aan de andere kant, terwijl Jarek zo scherp blokkeerde (de bal kwam op de middellijn), dat ondergetekende even dacht de bal aan onze kant was gekomen.

Als Fellini in nood dan toch langs het blok kwam dan verzorgden Rik Buijse, Ruben de Koeijer en Hans Gelten de perfecte verdediging (en passing) waardoor de aanvallers na hartenlust konden aanvallen op de briljante spelverdeling van Peter Oosterhuis. Zo scoorde Ruben de Koeijer aan de buitenkant tot 4-maal op identieke wijze via de handen van de blokkerende spelverdeler van Fellini en mocht Rik Buijse, na grote dreiging op mid door Daniel Brouwer, vrij aanleggen op 12. Fellini werd compleet van het veld gespeeld: 25-10.

De uiteindelijke eindstand van deze tweeluik: 7-1 in het voordeel van Weghorst Makelaardij WVC H1. Hierdoor wordt (wellicht tijdelijk) de 2de plaats in de competitie gepakt, maar nog belangrijker: de kwartfinale van de beker is bereikt. Loting moet nog plaatsvinden, maar uitslagen leert dat WVC in de kwartfinale samen gaat uitkomen met nog 6 (hooggeplaatste) 3de divisie teams, en 1 promotieklasse team.

De volgende wedstrijd zal in ieder geval vrijdag 18 januari in Wierden zijn, waar om 21.15 uur de wedstrijd begint tegen Time-Out. Deze tegenstander staat momenteel 4de en de uitwedstrijd werd zeer moeilijk met 3-1 gewonnen.

Foto’s: Arnold Hilberink