Verlies en winst WVC Volley heren, maar 2de divisie lonkt

Afgelopen week moest Weghorst Makelaardij WVC Volley heren twee keer aan de bak. Op woensdag was de verzette uitwedstrijd tegen Webton Hengelo H2 en op vrijdag opnieuw een kraker: koploper DIOS H1 komt op bezoek in Wierden. Vooraf was de voorsprong op nummer 3 Orion slechts 1 punt en de achterstand op DIOS 11 punten (maar wel 1 wedstrijd minder gespeeld t.o.v. beide concurrenten).

Eerst de wedstrijd tegen Webton op woensdag. Deze tegenstander is op de 6de plek terug te vinden, en is een mix van oude geslepen spelers en jonge talenten. De thuiswedstrijd leverde een duidelijke 4-0 winst op, maar dat is inmiddels al een behoorlijke tijd geleden. Aardig detail: Webton strijdt ook nog op 2 vlakken, aangezien zij in de andere halve finale van de beker te vinden zijn. Geen makkelijke tegenstander dus, maar met een volledige selectie haalbaar. De wedstrijd vond plaats in de sfeerloze hal van Hengelo Veldwijk.

Het bleek voor WVC volley uiteindelijk een bijzonder slechte wedstrijd te worden. De start in set 1 was nog wel voortvarend en een ruime voorsprong werd gepakt: 13-20. Wat volgde kan alleen omschreven worden als collectief falen! Webton Hengelo H2 begon aan twee service-reeksen waaruit bleek dat werkelijk geen speler bij WVC goed in z’n vel zat. Passing bleef weg/steken, Peter Oosterhuis, vaak een stabiele en bepalende factor, kon het spelverdelend niet oplossen en dreigende midspelers Jarek Sobszynski en Daniel Brouwer mistten ook de scherpte. Ook stabiele factor Rik Buijse of coach Arjan Heuver wisten het tij niet te keren: 25-21 verlies.

Het zou het begin zijn van een moeizame en frustrerende avond. Set 2 kende een behoorlijke opleving en spel wat je van de nummer 2 mag verwachten (14-25 winst), maar ook in de 3de set, na een wisseling in spelverdeling bij Webton, was het weer achter de feiten aanlopen: 25-23 verlies. Set 4 werd vervolgens wel weer met hangen en wurgen gewonnen (21-25), maar het slotakkoord was toch weer voor Webton: na een wisseling van kant bij 8-6, mocht Webton zomaar uitlopen naar 13-8 voorsprong en was het toch al bedroevende verzet van WVC gebroken: 15-10 verlies.

Een 3-2 verlies tegen een oude, maar lepe ploeg. Frustratie en irritatie was na afloop voelbaar en een slechte generale repetitie voor DIOS. Snel vergeten, knop omzetten, dag rust en opladen voor de belangrijke wedstrijd van vrijdag! Een wedstrijd waar al een tijdje naar werd uitgekeken. Koploper DIOS is een hele efficiënte, en complete ploeg, die weinig fouten maakt en goed druk kan zetten. De uitwedstrijd werd destijds met 3-1 verloren, en dit vraagt natuurlijk om revanche. Maar lukt dat ook tegen een ploeg die in de hele competitie slechts 2x met 3-2 heeft verloren (beide keren tegen Time-Out), en de bittere smaak en nasleep van woensdag nog in het hoofd? Bijkomend detail: DIOS kon ook nog eens kampioen worden als ze met 3-1 of 4-0 zouden winnen, en er was dus ook behoorlijk wat support mee vanuit Dinxperlo.

De 1ste set werd gestart met Daniel Brouwer en Jarek Sobszynski op mid, Hans Gelten en Ruben de Koeijer op buiten, Rik Buijse op dia en Peter Oosterhuis als spelverdeler. Wat volgde was een masterclass volleybal door Weghorst Makelaardij WVC volley H1. De thuisploeg schoot als een pijl uit de startblokken in een set waarin alles klopte: passing was perfect, set-ups lagen ideaal en dreiging op mid en dia sky-high. Daarnaast klopte ook de verdediging, maar vooral ook de blokkering. Via een 6-1 vliegende start werd binnen mum van tijd een bizarre voorsprong van 20-9 gepakt. De sterke kanten van DIOS (service en verdediging) werden volledig ontrafelt en de spelers konden feitelijk alleen maar toekijken: 25-11 winst

De 2de set ging verder met dezelfde 6 spelers, maar ondanks de goede bedoelingen kon het hoge niveau niet worden vastgehouden. DIOS startte weer opnieuw en ging met frisse moed en hoog moraal het veld in (immers: 3-1 winst betekende ook nog het kampioenschap). Deze instelling loonde zich, ook omdat WVC de druk niet kon handhaven en dan blijkt dat je tegen een ploeg als DIOS simpelweg niet de touwtjes kunt laten vieren: 3-8. Ingrijpen van coach Arjan Heuver (Wiljen Veldhuis werd gebracht voor Ruben de Koeijer) mocht ook in de rest van de set niet baten. WVC kwam niet meer onder de servicedruk van DIOS uit, kon daardoor moeilijk scoren mede door de goede verdediging van de gasten, en kon geen vuist meer maken: 14-25 verlies

Welkom terug op aarde! Beide ploegen weer duidelijk in evenwicht en allebei warm gedraaid. In set 3 werd de basis van set 1 weer het veld in gestuurd. De wedstrijd ontwikkelde zich tot een enerverende confrontatie tussen twee aan elkaar gewaagde teams, maar wel met een compleet andere speelstijl: DIOS heeft wat minder lengte en is serverend maar vooral verdedigend erg sterk. Daarnaast leunt de wat beperkte spelverdeler vooral veel op z’n veel en makkelijk scorende diagonaal aanvaller. WVC daarintegen kent veel lengte en heeft vooral op midden extreme dreiging. Spelverdeling kan bepalend zijn met verrassende keuzes uit ogenschijnlijk onmogelijke situaties en diagonaal aanval is een stabiele troef. Maar alles staat of valt wel met de kwaliteit van passing.

Alle genoemde kwaliteiten bleken troef in de 3de set waarbij de score continu wisselde en beide teams het gaatje niet konden maken. DIOS stond wel vaak aan de juiste kant van de score en halverwege leidde dit tot een kleine voorsprong: 12-15. Na ingrijpen van Arjan Heuver (Wiljen Veldhuis wederom voor Ruben de Koeijer) en het nogmaals oppeppen van het team, zorgde 2 servicebeurten van Daniel Brouwer en Peter Oosterhuis dat WVC boven de 20 het beste in zich naar boven haalde, zowel tactisch als aanvallend: 25-21 winst

Ook de 4de set kende dit verloop. Beide teams gingen vol voor de winst: WVC voor de revanche en DIOS voor de zege, ondanks dat het kampioenschap geen optie meer was. Wederom pakte DIOS het initiatief op het scorebord, maar kon WVC blijven aanklampen. Dit veranderde toen de licht-geblesseerde Arnold Hilberink in het achterveld zijn waarde liet zien als vervanger voor Jarek Sobszynski. Zijn service (en verdediging) veranderde een kleine achterstand (16-18) in een kleine voorsprong: 20-18. Ook nu werd het beste spel voor boven de 20 bewaard en viel spelverdeler Peter Oosterhuis op door verrassende en doeltreffende keuzes. De laatste, bevrijdende klap viel door Rik Buijse: 25-22.

Door deze overwinning blijft WVC stevig op de 2de plaats (7 punten voorsprong op Orion) en lonkt promotie naar de 2de divisie. Nog 2 wedstrijden te gaan: eerst zaterdag 6 april een lastige uitwedstrijd tegen Twente ’05 H1, en daarna, op Super Saturday in Wierden, de directe confrontatie tegen concurrent Orion. Tussendoor speelt WVC ook nog op 11 april de halve finale in de beker. Tegenstander is SV Dynamo Apeldoorn H3 en zij staan 1ste in de 3de divisie B. De wedstrijd is 21.15 uur in de Dikkenshal in Wierden.

Foto’s: Arnold Hilberink.