Sterk Excelsior’31zaal wederom met lege handen

De teleurstelling droop vrijdagavond van de gezichten bij de zaalvoetballers van Excelsior’31. Net als in de vorige speelronde, speelde het een goede wedstrijd, maar stond het na afloop weer met lege handen. Het thuisduel tegen Zeemacht uit Den Helder ging met 3-5 verloren.

In Sporthal de Reggehal begon Excelsior’31 sterk aan de wedstrijd tegen de degradant uit de eredivisie. Zonder ontzag liet het zien dat het aantrekkelijk en goed voetbal kan spelen. Het blok met Serhat Sakru, Jan Borghuis, Nikzad Mahbobi en Cor Pongers was de eerste 10 minuten van de wedstrijd heer en meester. Excelsior’31 kwam door doelpunten van Pongers en Mahbobi op een verdiende 2-0 voorsprong. Met name het tweede doelpunt was er één uit het boekje. Zeemacht had veel overtredingen nodig, al moet gezegd worden dat de scheidsrechters erg makkelijk floten. De uitploeg stond hierdoor halverwege de eerste helft al op vijf overtredingen. Een uitgelezen kans voor Excelsior’31 om 10-meter-trappen te forceren, maar Zeemacht liet zien dat het een sluwe en geslepen ploeg is.

Excelsior’31 liet zich het kaas van het brood eten en het zag de bezoekers helemaal terug in de wedstrijd komen. De 2-1 viel uit een ingestudeerde corner. Niet veel later viel, met enige geluk, de gelijkmaker: 2-2. Tussendoor twee grote mogelijkheden voor Excelsior’31, maar ook Zeemacht kwam er na de 2-2 een paar keer gevaarlijk uit. De grootste kans om met een voorsprong de rust in te gaan was voor Excelsior’31. Een halve minuut voor rust kreeg het de eerste 10-meter-trap. Aangezien de laatste overtreding binnen 10 meter werd gemaakt, was de afstand tot het doel om aan te leggen zelfs kleiner. Maar helaas stuitte Cor Pongers op de doelman.

In de tweede helft een gelijkwaardige strijd. Zeemacht komt via een mooie looplijn voor het eerst op voorsprong: 2-3. Vanaf dat moment drukt de arbitrage een stempel op deze wedstrijd. Het regent aan beide kanten gele kaarten, om onverklaarbare redenen gegeven. Via Jan Borghuis komt Excelsior’31 naast Zeemacht: 3-3, maar vanaf dat moment zijn de scheidsrechters de kluts helemaal kwijt.

Met nog 13 minuten te spelen wint Jan Borghuis een duel om de bal en kan alleen op de doelman af. Maar de hoofdscheidsrechter meent een overtreding te hebben gezien van Borghuis, iets wat uit de beelden zeker niet het geval blijkt te zijn. Excelsior’31 komt hiermee ook nog eens op een vijfde overtreding te staan, en is hierdoor genoodzaakt met de rem er op te spelen.

Acht minuten voor tijd zijn de poppen aan het dansen voor Excelsior’31. Keeper Willard Baan zou volgens de arbitrage een inzet van Zeemacht buiten de cirkel met zijn handen hebben beroerd, met een rode kaart als gevolg. Wederom blijkt uit beelden dat Excelsior’31 zwaar gestraft wordt. Hoewel Baan buiten de cirkel stond; het met de hand beroeren van de bal gebeurde op de lijn. Daarnaast stond er nog een medespeler achter hem gepositioneerd. Maar het besluit stond vast en Excelsior’31 kreeg door deze ‘overtreding’ ook zijn zesde fout toegewezen, met een 10-meter-trap als gevolg. Door de plek van de laatste ‘overtreding’, was ook nu de afstand tot het doel geen tien maar slechts zeven meter.

Zeemacht benutte het buitenkansje en kwam weer op voorsprong: 3-4. Na dit doelpunt kon Excelsior’31 de wedstrijd weer gelijk hervatten met een gelijk aantal spelers. Het wisselde direct reservekeeper Jan Baan in voor een vijfde velspeler. Excelsior’31 speelde de bal geduldig rond en ging op zoek naar de gelijkmaker. Zeemacht stond goed gepositioneerd, maar desalniettemin kreeg Excelsior’31 een drietal goede mogelijkheden op de gelijkmaker. Helaas ontbrak in deze fase de scherpte voor het doel. Kort voor tijd kreeg Excelsior’31 een counter om de oren en viel de 3-5. Dit was tevens de eindstand.

Door deze nederlaag en de overwinningen van de teams boven Excelsior’31, is het gat met de veilige achtste plaats opgelopen tot vier punten. Het wordt zo met de week moeilijker voor de Rijssenaren om zich rechtsreeks veilig te spelen. Het vertoonde spel biedt perspectief, maar het gaat tenslotte wel om de punten. Weten de Rijssenaren volgende week wel punten te pakken? Dan staat het uitduel tegen HZV/Het Vennewater op het programma. De wedstrijd in Heiloo begint om 21.30 uur