Mirjam Pol schuift deelname Dakar door naar 2022

Afgelopen januari noteerde Mirjam Pol in Saudi-Arabië haar allerbeste notering in haar carrière als deelnemer in de Dakar rally. Ze finishte als tweede Nederlander en werd 41ste in het algemeen klassement, een bijzondere prestatie. In haar bagage nam ze echter niet alleen mooie verhalen en herinneringen mee. Dit jaar verloor Mirjam tijdens de Dakar rally twee geliefde collega’s. En dat hakte er best wel in. Waar staat Mirjam nu, in de herfst van dit, door het covid-19 virus overheersend, jaar?

“De passie voor onze sport is groot en we kennen allemaal de risico’s van het rally rijden. Soms word je weer keihard met je neus op de feiten gedrukt en dan liggen vreugde en verdriet ineens heel dicht bij elkaar. Het succes dat je het ene moment zo intens voelt, kan het andere moment verdwijnen als sneeuw voor de zon. Dan wordt alles weer in perspectief gezet, zeg maar.”

Zij maakte even pas op de plaats en nam de tijd om de gebeurtenissen in de zwaarste rally ter wereld te evalueren en een plekje te geven. “Men vergeet wel eens hoe zwaar en moeilijk de Dakar is. Als je uiteindelijk die medaille in ontvangst mag nemen omdat je de rally hebt uitgereden, dan heb je eigenlijk gewoon gewonnen. Je hebt twee weken afgezien; de fysieke en mentale pijn, je eigen onzekerheid, de kracht van de natuur en zoveel meer overwonnen. Als je dan heel dicht bij het verlies staat van twee vrienden in de rally, is de waarde van die medaille nog veel waardevoller. En het betekent niet dat ik de pijn niet voel, integendeel. Voor mij is sterk zijn; de pijn voelen, begrijpen en accepteren. Dan kan je weer verder. Uiteindelijk kom ik ook hier weer sterker uit.”

“Het coronavirus heeft alles op z’n kop gezet. Mijn theatervoorstelling ging niet door, geen presentaties in mijn agenda, testen van het materiaal was niet mogelijk en natuurlijk ook geen motortrainingen en wedstrijden. Pas eind juli heb ik mijn eerste trainingsweek kunnen rijden. De start van de Dakar bereiken in januari vergt heel veel voorbereiding en planning. Voor mijn sponsoren heb ik niet kunnen betekenen wat ik graag had willen betekenen voor ze. En dat terwijl het voor iedereen, ook zakelijk, een hele onzekere tijd is “.

“Motorrijden zit in mijn bloed maar soms moet je eerlijk zijn naar jezelf en anderen. Op een gegeven moment moeten er afspraken en inschrijvingen bevestigd worden, betalingen gedaan worden en dan komt het moment om duidelijkheid te scheppen. Er zijn zoveel mensen bij mijn deelname aan de Dakar rally betrokken. Daarom heb ik, in goed overleg, besloten mijn Dakardeelname door te schuiven naar 2022. Die beslissing geeft meer lucht voor iedereen. En, wie weet komt er wel iets op mijn pad waardoor ik toch zijdelings betrokken ben bij de Dakar in januari?”

Titel Breslau rally verdedigen

Ze werkt nu aan een meerjarenplan voor de nabije toekomst. “Ik heb goede hoop dat, midden september, de Breslau rally in Polen weer verreden kan en mag worden. Vorig jaar heb ik tot op de laatste kilometer keihard gevochten om deze internationale rally te winnen. Hoe mooi zou het zijn als ik deze titel mag verdedigen?” De Breslau rally vindt plaats van 15 t/m 19 september 2020 in Polen.

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer