Team Eurosped geeft zich pas in de vijfde set tegen VC Sneek gewonnen

In Vroomshoop speelden zondagmiddag Team Eurosped en VC Sneek tegen elkaar. Om meerdere redenen een mooi affiche, al was het alleen al vanwege de stand (Sneek 6de met 2-3, Eurosped 8ste met 3-2) en het streven van beide ploegen om bij de Top 4 in dit korte seizoen te eindigen, om zodoende de kampioenspoule te kunnen spelen. En ook wel een beetje omdat Jeffrey Scharbaai, vorig seizoen nog assistent-trainer bij Eurosped, nu bij Sneek langs de lijn stond.

Beide partijen maakten er een mooie vijfsetter van, die het aankijken meer dan waard was. Met aan beide kanten de nodige pieken en dalen, waarbij de pieken werden gevormd door mooie rally’s, snelle aanvallen op buiten en op de mid alsmede knap verdedigend werk. De dalen vooral door de vele fouten.

Sneek had de beste start in de wedstrijd en won de eerste set met 18-25, Eurosped kwam keihard terug met een 25-13 uitslag en stoomde in de derde set door via 25-20 naar een 2-1 voorsprong. Sneek trok gelijk (20-25) en had in de vijfde set het meeste over. Met 4-15 gaven de gasten de thuisploeg geen kans om de winst in Vroomshoop te houden.

Sneek had de zaakjes voor wat betreft de verdediging en de pass in de eerste set goed op orde. Ook leverden ze goede servedruk, hetgeen zich vooral in het middendeel van de set uitbetaalde. De 3-7 en 4-9 voorsprong maakte Eurosped met een mooie serie bij 8-9 bijna ongedaan, maar vervolgens sloeg Anlène van der Meer de gasten naar 8-12 en na de Eurosped time out op die stand waren ook de eerste twee punten weer voor de Friezinnen (8-14). De 9-14 werd door Roos van Wijnen en Anlène van der Meer naar 9-17 getild, waarop de tweede time out van Eurosped volgde. Eurosped knokte zich na 14-20 nog terug naar 17-21, waarna een één om vier score de eindstand in de set bepaalde.

In de tweede set begon Wies Bekhuis (voor Charlot Vellener) en Anneclaire ter Brugge (voor Evie van Kerkvoorde) bij de thuisploeg in de basis. En gaandeweg de set kwam Eurosped steeds beter in het spel. Na de tussenstand 7-5 bracht eend foutserve Lisanne Baak aan de opslag en zij leverde een hele serie scherpe serves af, waarop Sneek het antwoord schuldig moest blijven. Het begon met een doorgeschoten pass, die Jolien Knollema dankbaar in een ‘dankjewel punt’ veranderde.

Bij de stand 11-5 stopte de serie en bij 12-6 nam Wies Bekhuis het over en zorgde met haar opslagen voor de 16-7 tussenstand. Eurosped zat in een flow en denderde full speed door naar 20-8. Aan het eind van de set waren de teams druk met het scoren voor de tegenpartij, Diane Rademaker haalde haar ploeg bij 20-11 nog even naar de kant,maar daarna ging het via 22-11 en 24-12 naar de 25-13 eindstand.

Wies Bekhuis en Anneclaire ter Brugge bleven in de Starting Six voor de derde set staan. Sneek herpakte zich van de dikke nederlaag in de vorige set en begon uitstekend en stond al snel op1-5. Dagmar Boom en Jolien Knollema zorgden voor de punten en Eurosped kwam terug tot 4-6. Na twee aces van Lisanne Baak stond Eurosped bij 8-7 zelfs aan de goede kant van de score. Vervolgens ging het tot 13-13 gelijk op, een foutserve en een tweede bal score van Wies Bekhuis maakten 15-13. Sneek nam een time out, maar met een kanjer van een kill-block van Jolien Knollema werd het 16-13.

Vanaf 16-14 tot 19-18 scoorden de teams alleen voor de tegenpartij, Jolien Knollema nam Eurosped bij de hand voor de 20-18, waarna Sneek nog een puntje weggaf. Met drie punten voor begon Eurosped aan de big points. Dat verschil bleef staan tot aan 23-20, waarop de dubbele wissel volgde en Charlot Vellener aan serve kwam. Haar ace maakte 24-20, de bal in het net van Sneek de 25-20 en 2-1 in sets.

Wies van Solkema begon in de vierde set bij Sneek in de basis en gaf meteen haar visitekaartje af met twee scores tot aan de 0-3 tussenstand. Na de 2-3 liep Sneek uit naar 2-6, waarbij de bal na een blok als een koorddanser van linksvoor naar halverwege rechtsvoor over de netband ging om nog precies in te vallen. Eurosped moest in de achtervolging, maar bleef toch op respectabele afstand bij 7-11 (Wies van Solkema), 8-12 (Wies van Solkema) en 9-15 (blok Wies van Solkema). Eurosped paste de dubbele wissel toe, Charlot Vellener en Evi van Kerkvoorde kwamen voor Wies en Anneclaire, maar dat had vooreerst nog geen effect. Sneek liep door scores van Lieze Braaksma supersnelle 1ste tempobal en Anlène van der Meer uit naar 12-20.

Met Lisanne Baak voor de thuisploeg aan serve, zij serveerde het ene na het andere ace, werd het weer spannend. Na twee time-outs van Sneek stopte de serie bij 18-20. Drie scores op rij maakten 18-23, waarop Diane Rademaker haar tweede time out vroeg en kreeg. Het mocht niet meer baten. Roos van Wijnen scoorde de 19-24 en nadat Jolien Knollema nog een keer raak had geslagen, maakte Wies van Solkema de set uit. 20-25 en 2-2, dus verlengen.

In de alles beslissende set was Sneek niet te stoppen. Na de 2-2. De gasten liepen uit naar 2-9, 3-11 en wonnen met 4-15 de vijfde set. Eurosped was in geen velden of wegen meer te bekennen, droeg zelf met een aantal kadootjes bij aan de nederlaag en was niet meer opgewassen tegen een ontketend Sneek.

Bij Sneek was Anlène van der Meer met 20 punten de topscorer, bij Eurosped was dat Lisanne Baak. Zij maakte er 16, waarvan 8 aces. De teams hielden elkaar met een 58 om 58 eigen score keurig in evenwicht. De totaalscore bedroeg 92 om 98.

In de andere zondag wedstrijd won Sliedrecht Sport met 1-3 bij FAST.