Hans Nieboer: “Opvallend is ook dat verschillende families meerdere kaderleden leverden”

Dit jaar bestaat Vroomshoope Boys 75 jaar en de voorbereidingen zijn al in volle gang met de eerste week van juni als hoogtepunt van het jubileum. www.sportintwente.nl in gesprek met Hans Nieboer.

Al iets concreets bekend?

De feestweek is van 3 juni t/m 8 juni gepland. Dat gebeurt in een grote feesttent en op de velden van de Bosrand. Enkele ingrediënten: reünie en mini-expositie, jubileumreceptie, grote bingo, de Voice of the Boys (zang), modeshow met de nieuwe kledinglijn, voetvolley, penalty schieten, zeskamp ene en grote feestavond. Op zaterdag 6 juli is om 16.30 uur op der Bosrand de jubileumwedstrijd van het eerste elftal gepland tegen eredivisionist Heracles Almelo.

Teruggerekend kom je uit in 1944 midden in de oorlog. Waarom? Behoefte aan saamhorigheid?

Ja, dat was het, ontspanning in een spannende oorlogstijd, dat hadden met name jongeren blijkbaar nodig.

Was er direct voldoende animo en waren er toen nog wel voorzieningen?

Oprichtingsvergadering op 5 juni 1944 met 20 aanwezigen in café Brinkman aan de Hammerweg, waar een veld was (later twee met ook de korfbalvereniging TOP). Overigens was er al vanaf 1912 sprake van wild (= min of meer ongeorganiseerd) voetbal Vroomshoop. Vanaf juni 1944: geen fatsoenlijke drainage, omkleden op de zolder van het café en modderige benen afwassen bij een kraan, die zich buiten bevond, loodzware leren ballen: erg primitief allemaal.

Wanneer begon Vroomshoopse Boys echt te draaien met onder andere het spelen van wedstrijden?

Direct na de bevrijding, maar dan in de laagste klasse van de Twentse Voetbalbond tegen teams als La Première 4, PH 4 etc.

Hoe ging dat toen. Een beetje aanrommelen of toch trainen met een gediplomeerde trainer?

Al vrij snel kwamen er gediplomeerde trainers, met name uit Twente, zoals Bats Middendorp, van Wijlick en Henny de Ruiter, die de Boys al snel op een hoger niveau brachten.

Zo direct na de oorlog zal het niet gemakkelijk zijn geweest om kader te vinden. Mensen hadden dacht ik wel wat anders hun hoofd en te doen.

Omdat Vroomshoopse Boys een typische dorpsclub was (en is) vormde dat geen probleem. De wederopbouw had ook betrekking op het sportieve en culturele leven, zo ook bij onze club. Opvallend is ook dat verschillende families meerdere kaderleden leverden.

Bestuur op het dak bij het eerste scorebord in de zestiger jaren.

Wanneer kwam het moment dat Vroomshoopse Boys ging groeien met als resultaat nu zelfs een damesafdeling?

Die groei kwam vanaf de zestiger jaren op het nieuwe complex met twee mooie speelvelden, en trainingsveld en kleedkamers bij het Maatschappelijk Cultureel Centrum (MCC) in het dorpscentrum. De Boys groeide in 1973 door tot een stabiele tweede klasser en promoveerde op 1 mei 1978 nar de eerste klasse , het toenmalige hoogste amateurniveau. Na de nodige ups en downs speelt de club na vier seizoenen eerste klasse (landelijk gezien het 5e niveau) nu in de subtop van de tweede klasse van het zaterdagvoetbal.

Mooi is het dat Vroomshoopse Boys het uitsluitend met eigen opgeleide spelers doet en geen spelers betaalt (filosofie van de club). Sinds 1976 wordt overigens op het sportcomplex De Bosrand aan de Flierdijk gespeeld met momenteel vijf speelvelden, waarvan twee kunstgrasvelden (één in eigen bezit), trainingsvelden, en zelf verbouwd kleedkamercomplex en een kantine. Overigens zijn er planen om nieuwbouw of verbouw van de kantine te realiseren. Zoals het er nu uitziet wordt er in 2020 gebouwd of verbouwd. Dan komen ook zeker weer vele vrijwilligers met een blauw-geel hart van de club in actie.

Veel senioren en junioren teams betekent natuurlijk een organisatie die moet staan als een huis.

Klopt, is ook het geval. We werken bewust met een vierjaarlijks verenigingsplan en een technisch jeugdplan. Organisatorisch ziet het er verder ook goed uit.

Medeoprichter, penningmeester, bouwpastoor en erelid Johan Elferink.

Hebben de leden naast het actief voetballen ook nog andere verplichtingen?

Vele vrijwilligers (meer dan 150 van de pakweg 850 leden) zijn actief in allerlei functies. Niet verplicht, maar het hoort er gewoon bij, zie het als vorm van clubliefde. Een voordeel is dat we een typische dorpsclub zijn met relatief weinig verloop van vrijwilligers.

Ik kwam de commissie “groepshoofden” tegen. Wat moet ik me daar bij voorstellen?

Groepshoofden zijn aangesteld bij de pakweg 30 jeugdteams. Ze zijn verantwoordelijk voor de voetbaltechnische invulling van de verschillende leeftijdscategorieën J09 t/m JO19) en sturen de overige trainers aan. De zes groepshoofden worden ondersteund door twee hoofden opleiding en organisatorisch door jeugd- coördinatoren.

Huidige voorzitter Edward Olthof.

En ik zag ook dat jullie een scoutingcommissie hebben. Gaan deze mensen naar andere wedstrijden om spelers te bekijken?

Zeker, die rapporteren aan de groepshoofden en hoofden opleiding hoe de ontwikkeling van individuele spelers is. dit om een goede doorstroming van talenten te bevorderen. Ze bezoeken naast wedstrijden ook trainingen. Dit past bij de uitgangspunten van het technisch jeugdplan “Gezonde Ambitie”.

Vroomshoopse Boys tegen Ajax in 1974

Niet onbelangrijk is de sponsorcommissie.

We zijn verzekerd van de steun van zo’n 180 sponsoren en ingaande het seizoen 2019-2020 kent Vroomshoopse Boys twee hoofdsponsors voor de A-selectie: Veltink B.V. en De Groot Vroomshoop B.V. Daarnaast zijn er select sponsors en subsponsors en sponsoren van de Vroomshoopse Boys Ondernemers Club. Er zijn ook sponsoren met reclameborden, advertenties in het clubblad en de jaarlijkse Presentatiegids, balsponsoren en last but not least kledingsponsors, etc. In dit geheel is de sponsorcommissie uitermate belangrijk, denk aan de acquisitie.

Wat doet de supportersvereniging voor de leden?

De Supportersvereniging (dateert van 5 september 1962) is razend actief met allerlei acties rondom de wedstrijden van het eerste elftal, Bingo’s, aanwezigheid op markten etc. Daardoor worden financiën gegenereerd, die ten goede komen aan de “moedervereniging”, waarbij ook zeker de jeugd. Ook zaken als de zittribune, geluidscabine, elektronisch scorebord en sta-tribune zijn door de supportersvereniging gerealiseerd.

Tegen FC Twente in 2000.

Doet Vroomshoopse Boys ook nog iets op sociaal en maatschappelijk terrein voor de bevolking?

Waar mogelijk wordt actief wordt ingestoken op het aanbieden van sport voor mensen met een handicap en kwetsbare jongeren.

Kijkend naar de verrichtingen en met name naar het “vlaggenschip” hoogte en dieptepunten?

Zoals ik al eerder meldde: een onmiskenbaar hoogtepunt was in 1978 het bereiken van het hoogste landelijke niveau met louter eigen spelers. In de jaren negentig speelde Vroomshoopse Boys enkele seizoenen in de vierde klasse om daarna de weg naar boven weer in te slaan. Het kampioenschap van de tweede klasse in 2014 was ook zeker een van de sportieve hoogtepunten.

Kampioenschap behaald bij AZSV in Aalten.

Behalve Vroomshoopse Boys kent Vroomshoop ook Sportlust Vroomshoop. Is daar voldoende plaats voor?

Ja, we kunnen goed naast elkaar bestaan. Overigens heeft ook de korfbalverenging TOP Vroomshoop haar domicilie op het sportcomplex De Bosrand.

Jullie spelen op zaterdag. Altijd zo geweest?

Nee, in de beginjaren werd even op zondag gespeeld. Al snel werd voor de zaterdag gekozen. Dat leverde een aantal nieuwe (vooral protestantse) leden op, maar de rooms-katholieke leden kozen in 1950 voor hun eigen voetbalclub RKSV Sportlust (heette vroeger RKVV), die op zondag ging voetballen.

Kampioen in 1978 na een 0-2 overwinning op ON in Groningen.

Jullie jubileum wordt afgesloten met een jubileumwedstrijd op 6 juli tegen Heracles Almelo. Als kampioen?

Zou mooi zijn, maar realisme gebiedt ons te zeggen dat een periodetitel of een hoge klassering, die recht geeft op het spelen van wedstrijden in de nacompetitie al mooi zouden zijn. Koploper DOS Kampen heeft immers al een gat van 9 punten met de Boys geslagen. In 2004 (viering 60 jaar Vroomshoopse Boys) promoveerden we naar de tweede klasse. Wie weet doet goed voorbeeld volgen aan het eind van het seizoen 2018-2019.

75 jaar betekent ook extra journalistieke aandacht. Hoe kijkt Vroomshoopse Boys in zijn algemeenheid tegen de pers aan?

De pers is onze natuurlijke bondgenoot en we hechten veel aan een goede externe communicatie van de club.

En tegen www.sportintwente.nl?

Persoonlijk vind ik het een prima eigentijdse en veelzijdige site. Onbekend maakt onbemind en wat dat betreft zijn er stappen te maken om Sport in Twente nog wat bekender te maken. Veel succes daarbij! Fijn dat jullie onze vereniging, een echte volksclub, waar de slogan “Gewoon doen” geldt, in de spotlight willen zetten.

Foto intro: de huidige A selectie.

Foto’s: met dank aan archief Vroomshoopse Boys.

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer