Alfred Dorgelo van v.v. Mariënberg: “Wij zijn financieel een gezonde club”

15 augustus had een mooie feestelijke dag moeten worden voor v.v. Mariënberg, maar net als bij vele andere sportverenigingen die dit jaar iets te vieren hadden, zal het misschien toch anders zijn dan in eerste instantie bedacht, of niet Alfred Dorgelo?

Dat klopt helemaal, begin maart toen het Corona-virus zich aandiende waren wij er eerst nog niet zo bang voor. Net als iedereen dachten wij dat na enkele weken het wel weer zou overwaaien en dat wij gewoon ons 75-jarige jubileum konden vieren in augustus.

Wij hadden van alles op stapel staan. Feestavond, jubileumwedstrijd, reünie, revue over de club, sponsoravond etc. etc. Nadat alle (grote) evenementen tot en met september geen doorgang konden vinden hebben wij als club besloten om alle festiviteiten en de viering van 75 jaar Mariënberg een jaar op te schuiven. Wij vieren nu in augustus 2021 ons jubileum. Nog even wachten dus.

Wat kan wel, of beter gezegd wat mag wel?

Achteraf gezien had misschien wel wat dingen door kunnen gaan nu de regels links en rechts weer versoepeld zijn maar daar hebben wij niet voor gekozen. Wij willen ons jubileum vieren op grootste wijze zoals wij dat trachten te doen bij de roodzwarte club.

Met z’n allen, iedereen is welkom. Wij willen geen beperkingen opleggen, hopelijk hoeft dat ook niet (meer) in 2021. Je wilt het goed doen en niet half gebakken.

Maar terug naar 15 augustus 1945. Was er behoefte aan ontspanning/sociale contacten in Mariënberg zo direct na de oorlog?

Er werd voor en tijdens de oorlog ook al gevoetbald in deze contreien…. Je ziet wel meer clubs die in of net na de oorlog zijn opgericht in deze regio. Maar de behoefte was er zeker nadat wij 5 jaar onderdrukt waren…. Ze wilden graag achter een bal aanrennen en dat zeker in clubverband.

Uit hoeveel leden bestond de club?

In het begin was er maar 1 elftal, dat werd later wel meer.

G.W Waayman, oprichter en eerste voorzitter v.v. Mariënberg

Moest er een veld gecreëerd worden of was er al een voetbalveld?

Ze zijn begonnen bij de Olde Mölle. De officiële oprichtingsdatum is 15 augustus 1945. Het veld van weleer staat tegenwoordig vol met sparren en zgn. kerstbomen maar het veld was er al. Schitterend gelegen aan de bosrand naast de N36. Het huis en de daarbij horende molen staat er nog steeds, het blijft altijd bijzonder om daar langs te rijden. Daar ligt toch een mooi stuk geschiedenis.

Ik las, dat het belangrijk was om de toss te winnen. Vertel.

Het was zeker belangrijk om de toss te winnen want het veld liep flink op. Want als je toss verloor moest je de 2e helft namelijk ‘bergop’ naar het vijandelijke doel. Vooral oud-voetballers kunnen daar smakelijke verhalen over vertellen.  Het veld was en is nog steeds een begrip in deze regio.

Hoe was het met de kleding en materiaal. Voldoende aanwezig of moest dat overal weg gehaald worden?

Het was net na de oorlog. Complete tenues gesponsord door de lokale middenstand was er niet. Iedere gulden werd bij wijze van spreken wel zes keer omgedraaid. Het was kleding bij elkaar sprokkelen, zelfgebreide keeperstruien en vaak voetbalschoenen waar gaten in zaten. Maar je kon voetballen, daar ging het natuurlijk allemaal om.

Hoe was dat na afloop. Al voldoende sanitaire voorzieningen bij de Olde Mölle”?

Dat was tevens een behelpen. Ze hadden in die tijd nog niet de sanitaire voorzieningen zoals iedereen die tegenwoordig gewend is. Er was een klein kraantje aan het veld wat dienst deed als douche. Waar je even je besmeurde schenen kon wassen en het modder van je schoenen kon vegen. Verder niet.

In 1978 kwam een lang gekoesterde droom/wens uit. Verhuizen naar Beerzerveld.

Daarvoor werd er eerst nog gevoetbald wat nu ‘het oude sportveld’ wordt genoemd, midden in het dorp Beerzerveld. Dat was in de jaren zestig. Wederom beschikte de club weer over 1 veld, maar men ging er wel op vooruit wat betreft de sanitaire voorzieningen.

Een grote kraan met goed stromend water, zelfs een handdoek aan een roestige spijker en in de buurt een sloot met schoon regenwater voor de wat grotere wasbeurten. Ook dit veld werd legendarisch. Een oude OAD-bus deed namelijk dienst als kantine, bestuurs- en leiderskamer. Ome Piet bakte onderin de bagageruimte de kroketten en frikandellen.

Ik blijf het een mooi verhaal vinden mede doordat het feit dat mijn vader, Freek Dorgelo, deze bus bij zijn werkgever op de kop had getikt… Uiteindelijk kwam de grote droom van onze club uit. Een eigen en modern sportpark aan de Westerweg. In 1978 werd hier voor eerst gevoetbald. Het Westerpark is nu al ruim veertig jaar ons domein.

Het ligt op de grens van de gemeenten Ommen en Hardenberg. Hoe zit dit dan met het aanvragen van eventuele subsidies of bijvoorbeeld het aanleggen van het kunstgras?

Ons veld ligt in de gemeente Ommen (Beerzerveld), de club heet V.V. Mariënberg. Mariënberg ligt in de gemeente Hardenberg. Dat wil nog wel eens voor verwarring zorgen als clubs van ver moeten komen en Westerweg in hun navigatie willen intikken… Die weg vind je namelijk niet in Mariënberg.

Gelukkig zijn de contacten met beide gemeentes uitstekend…Ze doen het vaak in de combi. De ene keer moeten wij aankloppen in Hardenberg, de andere keer in Ommen. Wij worden niet benadeeld maar hebben ook geen extra voordelen.

Wel zijn als club zijnde erg goed in het organiseren van grote profwedstrijden, die krijgen wij ook door de fijne samenwerking met beide gemeenten en dat wij zelf flink wat tijd steken in de onderhoud van bijvoorbeeld de velden. Onze Vuttersploeg is maandag altijd uren bezig om alle gaten etc. weer dicht te stoppen.

Jullie begonnen in Beerzerveld met ongeveer 270 leden. Waar staat de teller nu op?

Dat schommelt altijd zo’n beetje rondom de 300 voetballende leden. Die komen uit de dorpen Mariënberg, Beerzerveld en Beerze.  Die driehoek komt tevens terug in ons logo. Na de eeuwwisseling hebben wij een enorme toename aan jeugd gehad die zich nog altijd voorzet wegens ondermeer nieuwbouw in Beerzerveld en Mariënberg.

Jongere gezinnen blijven nu vaak wonen waar ze eerder de wijde wereld introkken. Dat resulteerde in een zeer talentvolle lichting, met eigen spelers bereikte wij begin 2000 zelfs de 1e klasse. Rolf Hofsink is nog de laatste exponent van de mooie lichting. Hij is tevens topscorer van onze club en nog altijd spits in het eerste elftal. Momenteel zitten wij op 330 spelende (jeugd)leden

Uit hoeveel teams, inclusief jeugdteams bestaat v.v. Mariënberg.

Wij proberen komend seizoen met 23 teams deel te nemen aan de diverse competities.

Hoe ziet de organisatie eruit?

Zeer transparant en overzichtelijk. Elk lid van ons bestuur heeft één of meerdere commissies onder zich hangen. Zoals bijv. de kantine-, sponsor-, jeugd en technische commissie die allemaal zelfsturend zijn. Wij zijn financieel een gezonde club.

Voldoende kader?

Nog wel maar bij sommige commissies gaat de spreekwoordelijke voetbalschoen wel wringen. Zoals meerdere verenigingen hebben wij tevens moeite om elke vacature in te vullen. De kantinecommissie zit bijvoorbeeld om vrijwilligers verlegen.

De JCT moet ook flink leuren om bij elk elftal voldoende leiders en trainers te krijgen. Wel wordt het enorm gestimuleerd vanuit de club middels cursussen etc. die onze leden kunnen volgen als zij een team gaan coachen. Dat geldt tevens voor onze clubscheidsrechters die wij met alle liefde een cursus aanbieden…

Jullie spelen in de derde klasse D. Bijna louter en alleen derby’s binnen een straal van 40m kilometer. Prachtig toch (als er ten minste weer publiek langs de lijn mag staan..)?

Het is een mooie klasse met inderdaad veel streekderby’s. Met natuurlijk de onvervalste kanaalderby tegen Banthum (Bergentheim), maar ook kruisen wij de degens dit jaar met onze vrienden van Voorwaarts (Westerhaar), Bruchterveld, Kloosterhaar en Hardenberg’85. Laatstgenoemde komt uit Noord, waar we blij mee zijn. Jammer genoeg is OZC uit Ommen net weer die kant op verhuisd.

Het is inderdaad prachtig om tegen deze clubs te spelen. Je kent ze al jaren, sommige hebben er kennissen, familie of collega’s voetballen. Er is een mooie onderlinge strijd, op het scherpst van de snede maar sportief na afloop. Het komt regelmatig voor dat de uitspelende club lang blijft hangen in de kantine van de tegenstander. Verder veel ploegen uit Nijverdal en Hellendoorn, zo is de Zweef erbij gekomen.

Wat zijn de ambities dit seizoen voor het eerste team?

De competitie is door de corona grotendeels hetzelfde gebleven, ook wat betreft de sterkte van de teams. Denk dat wij het goed doen als wij onderaan het linker rijtje, bovenkant rechterrijtje kunnen meedoen. Moet ook wel lukken als iedereen fit blijft…

De laatste seizoenen hebben wij met veel blessures te maken gehad van spelers die je eigenlijk niet kunt missen.  Wij hebben er in ieder geval wel weer zin na ruim 5 maanden van voetbal verstoken te zijn geweest. Sowieso de supporters, je hebt niks meer te ouwehoeren op de zaterdag en ook de 3e helft werd anders ingevuld.

Geen enkele club kan zonder sponsors. Hoe zit dat bij jullie en hebben jullie in deze corona tijd nog opzeggingen gehad?

Zonder de inkomsten van de sponsoren en de omzet uit de kantine kunnen wij als club niet. Wij zijn in de gelukkige omstandigheid dat wij vele trouwe sponsoren hebben. Zover wij kunnen zien hebben wij bij geen opzeggingen gehad. Elke sponsor heeft namelijk op de één of andere manier wel een linkje met de roodzwarte club.

Ik las ook dat jullie aan zaalvoetbal doen. Recreatief of in competitieverband?

Jarenlang hebben wij gedaan in competitieverband. Sinds enkele jaren kunnen wij helaas geen team meer op de been brengen. De wedstrijden zijn door de overvolle zalen pas na 21.00 uur ’s avonds. Daar zit niet iedereen op te wachten… Wel wordt er ieder seizoen geprobeerd om zich in te schrijven voor de zaalcompetitie.

Is v.v. Mariënberg binnen de gemeenschap ook maatschappelijk actief?

De voetbalvereniging wordt breed gedragen in de samenleving van de drie dorpen. Wij nemen daar een belangrijke plaats in, enerzijds als ontmoetingspunt en anderzijds om de ouderen actief te houden. Ondermeer door Vitaal Vechtdal. Wij houden van een gezondere kantine en staan open voor allerlei initiatieven die door de overheid en gemeente worden geïnitieerd.

Jullie lijfspreuk is: “Mooj da’j d’r bint”. Hoe is die ontstaan?

Die voeren wij al een tijd. Kwam destijds ter sprake bij een brainstormsessie bij de lancering van de nieuwe website, jaren en jaren terug. Wij houden van lekker nuchter, doe maar normaal dan doe je al gek genoeg. Staat ook pontificaal op onze welkomstbord bij de poort van ons sportpark. Het gemoedelijke, daar houden we van. Ondermeer met deze spreuk onderstrepen wij dat.

Nog een ultieme wens in deze onzekere tijd?

Dat iedereen tot aan zijn 90ste aan de club blijft verbonden in goede gezondheid. Winnen is geweldig, verliezen soms wat minder maar het allerbelangrijkste is dat wij met z’n allen gezond blijven en nog lang van het spelletje mogen genieten…

Dat het eerste elftal elftal een keertje kampioen wordt, is geen must hoor maar altijd wel gezellig. Maar we juichen net zo hard als het een pupillenteam of ons onnavolgbare 3e elftal bijvoorbeeld de kampioensvlag mag hijsen. Een feestje kan altijd bij het roodzwarte hart. Niet voor niets is ook een slogan bij ons: Goed getapt uit een Roodzwart Hart.

 

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer