Lynn Kuipers: “Mijn ultieme wens is, met het Nederlands team de Olympische Spelen mogen spelen”

Op 1 december maakte de Amsterdamse eredivisionist VOC bekend dat Lynn Kuipers uit Albergen per direct voor de Amsterdammers gaat uitkomen. Een droom komt uit Lynn?

Ik ben super blij de overstap naar VOC te kunnen maken. VOC is voor mij een goede stap in de richting van mijn doel en droom, namelijk een buitenlandse club die bij mij past. En spelen in het Nederlands Team zou natuurlijk helemaal geweldig zijn.

Op dat moment was er nog niets bekend over het trainen en spelen van wedstrijden. Niet een enorme gok?

Ik zie de overstap niet als een gok, alle trainingen en wedstrijden die ik dit seizoen nog bij VOC mag spelen zie ik als goede ontwikkel mogelijkheden. Ik zie de overstap in december juist als een kans om mij goed in het team te kunnen spelen voor het volgende seizoen.

Jij trainde op dat moment bij de Handbal Academie op Papendal. Blijft dat ook zo of ga je nu full time trainen bij VOC?

Ik blijf door de weeks 2x daags op Papendal trainen. Op de vrijdag train ik bij VOC en op zaterdag speel ik met VOC een wedstrijd.

Enig idee hoe VOC bij Lynn Kuipers uitkwam?

Ik merkte dat ik toe was aan een volgende stap, ik ben voor mijzelf gaan kijken waar ik denk mij het beste verder te kunnen ontwikkelen. Ik weet hoe VOC speelt en wat de visie van de club dit seizoen is, nl opleiden van jonge talenten. Dit spreekt mij erg aan. Toen ik in gesprek ging met Rachel de Haze was ze erg enthousiast, daarna wist ik het zeker, VOC is voor mij de juiste stap!

Vertel nog even wie Lynn Kuipers is en wat jij zoal doet.

Ik ben Lynn Kuipers en ik ben 18 jaar. In het weekend woon ik in Albergen. Door de weeks ben ik actief bij de Handbal Academie op Papendal, hier train ik 2 keer per dag samen met 20 andere meiden. In december maak ik de overstap van D.S.V.D. naar VOC Amsterdam, in het weekend zal ik voor VOC wedstrijden gaan spelen. Ik studeer HBO Sportkunde, en zit in het 2e jaar.

Afgelopen jaren combineerde je Papendal met D.S.V.D. Hoe is je dat bevallen?

De combinatie is mij goed bevallen. Op vrijdag trainde ik bij D.S.V.D. voor de training hielden we een wedstrijdanalyse van de tegenstander van dat weekend. Ik werd op de training meegenomen in de tactieken die zij door de weeks getraind hadden, zodat wij onze tactieken in de wedstrijd konden laten terugkomen.

Hoe reageerde men bij D.S.V.D?

De reactie van coaches Arjan en Olga vond ik erg fijn, zij weten wat mijn droom is en begrijpen dat ik voor mijzelf moet kiezen om een volgende stap hierin te willen maken. Natuurlijk is het voor hen lastig dat ik deze overstap halverwege het seizoen maak. Ook de meiden van DSVD begrijpen mijn keuze, maar hadden het liefste gehad dat ik het seizoen bij DSVD zou af maken.

En het thuisfront?

Het thuisfront staat helemaal achter mijn keuze. Ze zijn super blij dat ik deze overstap mag en kan maken. Al mijn hele handbal carrière staan ze achter mij en begeleiden ze mij, dit zal ook zo blijven!

Kun je in het kort vertellen hoe een dag op de Handbal Academie eruit ziet?

Mijn dag op de Handbal Academie begint erg vroeg, ik zit namelijk om 6:30 uur al aan het ontbijt en om 7:00 uur sta ik in de krachtzaal. Hier trainen wij 1,5 uur. Na de krachttraining ga ik naar mijn kamer en maak ik me klaar voor school, iedereen volgt zijn eigen opleiding. Van 16:00 uur tot 18:00 uur heb ik een baltraining. Om 18:30 uur eet ik met de andere meiden in het restaurant van Papendal. In de avond zijn we vrij, vaak klets ik dan bij met de meiden en ga ik daarna weer vroeg slapen om de volgende dag weer fit te zijn!

Tijdens de voorbereiding van het Nederlands team op het EK op Papendal mocht je ook al meetrainen/spelen. Een bijzondere ervaring?

Meetrainen met het Nederlands team was een super gave ervaring. Het is heel bijzonder om samen met de meiden te mogen trainen, die ik als voorbeeld zie en volg op televisie.

(eigen foto Nederlands team met mijzelf zittend 3e van links)

Smaakte dit niet naar meer, ik bedoel spelen voor het Nederlands team?

Het mee mogen trainen met het Nederlands team, geeft mij nog meer motivatie om te vechten voor wat ik graag wil, namelijk uit mogen komen voor het Nederlands team en mogen spelen bij een geschikte buitenlandse club. Hier ga ik de komende jaren hard voor trainen. Ik wil er alles uithalen en dan zal ik ergens mijn top bereiken!

Gelet op je leeftijd mag ik er vanuit gaan dat je ook nog studeert. Is dit te combineren of is de structuur van de Academie hier helemaal op afgesteld en blijft dat ook zo nu je naar VOC gaat?

Op Papendal vinden ze het erg belangrijk dat je een studie volgt. Ik volg zelf de HBO opleiding Sportkunde en heb het geluk dat er van mijn opleiding een topsport klas is gemaakt die les heeft op Papendal. Iedere speelster op de Handbal Academie heeft een school rooster die is afgesteld op je trainingstijden. Nu ik naar VOC ga zal er voor mij qua school niks veranderen.

Hoe vaak traint VOC in de week?

VOC traint op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag. Op de vrijdag zal ik op de training bij VOC aanwezig zijn, de rest van de week train ik met de Handbal Academie op Papendal.

Ken je al verschillende speelsters?

Ik ken bijna alle speelster van VOC al, met veel meiden handbal ik samen op de Handbal Academie en veel meiden ken ik vanuit de jong Oranje selecties. Daarnaast heb ik natuurlijk met D.S.V.D. meerdere keren tegen ze gespeeld.

En de trainster Rachel de Haze?

Rachel ken ik ook al. Zij was afgelopen jaar mijn assistent bondscoach bij de U18 Oranje lichting. Ik weet dus al hoe zij coacht, dit bevalt me goed!

Wordt jouw positie ook bij VOC rechteropbouw?

Ja zeker! Waar nodig zou ik ook wat minuten op de rechterhoek kunnen maken.

Je bent linkshandig, daardoor misschien ook moeilijk te dekken?

Als links handiger heb je wel een voordeel, er zijn namelijk minder linkshandige meiden als rechtshandige. Of het ook moeilijker te dekken is lijkt me niet. Niet elk team heeft een linkshandige speelster, als jij in de dekking dan eerst een rechtshandige speelster verdedigd en daarna een linkshandige speelser is dit wel schakelen!

Wat verwacht je van de eventuele opstart van de competitie. De NHV streeft er naar om de trainingen in januari te hervatten en de competitie in februari?

Ik verwacht dat we in februari weer de competitie kunnen hervatten. Dit hoop ik ook heel erg, ik mis het spelen van wedstrijden enorm! Ik heb het geluk dat het programma op de Handbal Academie gewoon door gaat en ik hier dus kan blijven trainen, maar natuurlijk wil je graag dat wat je getraind hebt laten zien in de wedstrijden!

Veel testen of is dat nog niet bekend?

Er zou dan waarschijnlijk wekelijks getest moeten worden, hoe dit er verder uit zou gaan zien en of dit mogelijk is, is denk ik per club verschillend!

Hoe belangrijk zijn de trainers voor jouw geweest?

Alle trainers die ik tot nu toe heb gehad zijn heel belangrijk voor mij geweest, ik heb van hen heel veel geleerd! Vooral onder trainers die mij veel vertrouwen gaven kon ik lekker trainen en spelen.

Je hebt nu een grote sprong gemaakt. Wat heb je hier allemaal voor moeten laten staan?

Als je veel tijd besteed aan het handballen en je een droom hebt waarvoor je alles wilt laten, moet je veel dingen aan de kant zetten. Je ziet je vriendinnen en familie minder, moet letten op je rust tijd en je voeding.

Wat is je uiteindelijk doel. Een full time handbalbaan, buitenland bijvoorbeeld, of toch een maatschappelijke carrière?

Mijn uiteindelijke doel is mij verder te kunnen ontwikkelen binnen de Jong Oranje selecties en zo een plekje te kunnen bemachtigen in het Nederlands A team. Ook wil ik graag gaan handballen bij een buitenlandse club die goed bij mij past!

Wie is je grote voorbeeld in de handbal sport?

In Nederland is mijn voorbeeld Lois Abbingh, zij heeft een super sterk afstandsschot. Dit is ook een wapen van mij, van haar kan ik nog super veel leren! Ook van midopbouw speelster Estavana Polman kan ik nog veel leren, zij is erg snel en kan goed het overzicht houden. Nora Mork is ook een groot voorbeeld voor mij, zij is een Noorse handbalster op de rechteropbouw met een super goede versnelling in haar acties net als Oftedal die op de midopbouw speelt.

 

Denk je er al aan om jouw handbal kennis over te brengen op anderen door bijvoorbeeld het geven van clinics?

Ik vind het erg leuk om mijn handbal kennis over te brengen aan jeugd handballers. In de zomer heb ik vanuit de Handbal Academie dan ook veel clinics gegeven op scholen en bij verenigingen. Samen met Lieke van der Linden (keepster Handbal Academie) zou ik komende periode ook bij meerdere clubs een clinic gaan geven, maar vanwege de huidige lockdown kan dit nu niet door gaan.

Met de U jeugd heb je al verschillende toernooien gespeeld. Nog een paar mooie anekdotes voor ons?

In de zomer van 2019 heb ik met de toenmalige U17 selectie een zilveren medaille gewonnen op het European Youth Olympic Festival in Bakoe (Azerbeidzjan).

Ook heb ik 2 Europese Kampioenschappen en meerdere buitenlandse stages mogen spelen, hiervan heb ik veel geleerd en dit was super gaaf om mee te mogen maken.

Ga je in het grote Amsterdam straks jouw vriendinnen niet missen?

Sinds ik bij Oranje handbal heb ik veel nieuwe vriendinnen gemaakt, veel meiden handballen ook bij VOC. Deze meiden zal ik dus alleen maar meer gaan zien, dat is super fijn! Mijn vriendinnen uit Albergen ga ik minder zien, natuurlijk ga ik hen dan wel missen. Wanneer ik in het weekend tijd heb zal ik hen zeker nog zoveel mogelijk spreken.

Wie zijn/blijven je grootste fans?

Mijn allergrootste fans zijn en blijven mijn ouders! Maar naast mijn ouders support mijn hele familie mij en natuurlijk ook mijn vriendinnen, zij kijken alle wedstrijden die via een livestream te volgen zijn en komen soms ook naar de sporthal om de wedstrijd te kijken.

Nog een ultieme wens?

Mijn ultieme wens is, met het Nederlands team de Olympische Spelen mogen spelen! Ook wil ik nog heel graag medailles halen in de jeugd selecties van oranje op EK’s en/ of WK’s en wil ik wanneer ik er klaar voor ben graag de overstap maken naar een buitenlandse club die bij mij past.

Foto’s archief: sportfoto-oost.nl

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer