Erwin Meinders ontwerpt gebouwtje dat landschappelijke uitstraling versterkt

Centraal op het terrein van het Equestrian Park in wording verrijst een gebouwtje in de vorm van een hooiberg, dat het landschappelijk karakter van de accommodatie versterkt. Het is ontworpen door Bouwkundig Buro Erwin Meinders uit Geesteren. “Toen Rob Maathuis me benaderde om eens na te denken over de nieuwe invulling van het CSI-terrein schoot dat idee direct door mijn hoofd”, vertelt Erwin Meinders. Het past bij het erf en het gebied en heeft een mooie landelijke en centrale uitstraling. Nadat ik het landschapsplan zag, heb ik voor bij de ingang van het hoofdterrein een gebouwtje ontworpen, van waaraf je het hele gebied kunt overzien. Het kan ook dienen als facilitaire ruimte voor de techniek en er kunnen toiletten worden ondergebracht voor mensen die er trainen, rijden of een wandeling maken. Het moest niet te grootschalig worden. Ook tijdens het CSI neemt het een centrale plek in. Dan kunnen in het onderste deel wellicht de secretariaatsfuncties bij elkaar worden gebracht.”

‘Het wordt een uitkijkpost, van waaraf je mooi zicht hebt op alle terreinen’


Meinders vervolgt: “Het moet wel de uitstraling van een hooiberg blijven houden en niet te dominant worden voor de omgeving. Het bovenste deel wordt een soort skybox, een uitkijkpost van waar je mooi zicht hebt op alle terreinen. Mensen kunnen er vertoeven en langs lopen. Het wordt een soort baken, een rustpunt op die locatie dat de landelijke uitstraling versterkt. In mijn ogen moest het een landschappelijke invulling krijgen met natuurlijke materialen in donkere kleuren die daar bij passen. Het wordt niet zomaar een blokkendoos of een futuristische boerderijtje, het is het middelpunt van het park. Daarom is de vorm zo, dat het van alle kanten gelijk is en het er een beetje als een torentje uitziet.”

Het plan kreeg direct bijval. De welstandscommissie keurde het prompt goed en ook de gemeente wil graag medewerking verlenen. Voor Erwin Meinders en zijn medewerkers is het realiseren van het project aan de flank van de es niet alleen werk, maar ook hobby. “We zijn ook opgegroeid met het CSI en hebben alles voorbij zien komen. Dat zijn mooie herinneringen. We zijn al jaren sponsor. Het is voor ons een mooie kans om er iets neer te zetten. Je hebt toch het gevoel dat het de oorsprong is, het boerenland. De familie Maathuis is zelf verknocht aan het erf, dat ook voor de gemeenschap veel betekent. Ik denk dat iedereen het toejuicht dat er een nieuw initiatief wordt ontwikkeld en ben blij dat ik hieraan kan bijdragen. Het is ook in het algemeen belang van Geesteren. Hopelijk geeft het weer nieuw elan.”

Foto: Willem Pfeiffer / Hippisch Twente

Newsoutside Sportverlichting