Bijltjesdag of toch klokkenluidersdag?

Zoals u uit de kop wel kunt opmaken zat ik te twijfelen of er bij FC Twente afgelopen maandag sprake was van een bijltjesdag of van een klokkenluidersdag dat gezegevierd heeft. Ik nijg een beetje tot het laatste want het is natuurlijk wel vreemd dat tot en met zaterdag de directie in alle toonaarden beweerde dat het seizoen met Gertjan Verbeek zou worden afgemaakt.

Des te vreemder was het, dat er maandagmiddag gewoon werd getraind, ik neem aan inclusief de klokkenluiders, terwijl hemelsbreed zes kilometer verderop over het lot van de trainer werd beslist. Vreemd is het natuurlijk ook, dat alleen Verbeek en De Jonge moeten opstappen, of netjes gezegd “op non actief zijn gesteld”. Ergo, de man die Gertjan Verbeek met veel muziek en tamtam heeft binnen gehaald blijft directielid, weliswaar alleen nu nog commerciële zaken, maar dat zal hem een worst zijn want nu heeft hij de handen vrij om weer bij Van Gelder aan te schuiven om over technische zaken van anderen te spreken. En Velderman, hij mag als algemeen directeur op zoek gaan naar een technisch directeur. Bestaat er niet een Twents gezegde van Jao, Jao en Nee bedoelen?

Vreemd is het natuurlijk ook, dat de Raad van Commissarissen en het Stichtingsbestuur het zover hebben laten komen. Waarom hadden ze klokkenluiders nodig. Om zichzelf een alibi te verschaffen? En vreemd is het natuurlijk ook dat de klokkenluiders de hand niet in eigen boezem hebben gestoken. Hebben zij, zowel onder Hake als onder Verbeek, optimaal gepresteerd of waren ze zo gewend aan het luizen leventje als voetbalspeler, dat ze daarom, net als de “oude garde” destijds bij Feyenoord, een broertje dood hebben aan werken en alleen maar naar de bankrekening kijken?

Het wordt hoog nodig tijd dat de spelers, directie en Raad van Commissarissen zichzelf een spiegel gaan voorhouden en niet altijd de zwarte piet bij de trainer gaan neer leggen of dat nu Hake of Verbeek is. Waarom nu wel die spontane geste van de spelersgroep, directie en Raad van Commissarissen aan de supporters om de toegangskaartjes voor de uitwedstrijd tegen VVV te betalen? Waarom niet vorige week al? Dit is op z’n zachts gezegd vreemd en niet te begrijpen, of misschien toch wel: Dinsdag brak op het veld de lach weer door, ook bij de klokkenluiders. En nu de punten nog!

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer