Club van de maand: EHV

Vanaf deze maand heeft SportinTwente.nl een nieuwe rubriek, namelijk ‘Club van de maand’. Iedere maand zetten we in deze rubriek een sportclub extra in het zonnetje. We trappen af me Enschedese Hockey Vereniging (EHV). De club is opgericht in 1935. EHV Heren 1 speelt in de eerste divisie en is op jacht naar de eerste overwinning van het seizoen. EHV Dames 1 speelt bij de vrouwen in eerste divisie en zoeken de aansluiting met de middenmoot. Voorzitter Reinout Buizer vertelt over zijn club.

Hoe zou je de club omschrijven?
EHV is een club waar iedereen welkom is, we hopen dat iedereen met veel plezier presteert op zijn of haar niveau. Het wordt namelijk pas echt leuk als je ook sportief eruit haalt wat erin zit. Dat gaat echt niet, of juist niet, over ten koste van alles winnen. Maar meer om je zelf verbeteren en je best doen samen met je team. Daarnaast hebben we diverse trainingsgroepen, voor de aller jongsten (4-5 jarige) of de wat meer op leeftijd zijnde leden die op woensdagochtend meedoen aan het walking hockey. Daartussenin zitten de Trimmers die elke maandagavond een balletje slaan. Tenslotte gaat het niet alleen om sporten, maar ook om gezellig samenzijn met je team in het clubhuis.

Wanneer is de club opgericht en kan je de korte geschiedenis omschrijven?
Hockeyclub EHV is in 1935 opgericht door een gymnastiekleraar van het Carmel Lyceum in Oldenzaal, waar veel Enschedese leerlingen op school zaten. Eerst heette de club SOS (“Spaart Onze Schenen”), maar dat vond de bond iets te ludiek. Het werd EHV: Enschedese Hockey Vereniging. Het eerste speelveld lag aan het Rechterlaantje achter de Oliemolensingel, maar na enkele omzwervingen werd een plek gevonden aan de Pompstationweg in Enschede-Noord. Op deze prachtige locatie bleef EHV tot halverwege de jaren zeventig, toen het terrein werd ingelijfd door de gemeente om dienst te doen als waterwingebied.

Aan de Geessinkweg in Enschede-Zuid beleefde EHV eerst een paar magere jaren, maar toen de club zich hier eenmaal goed gesetteld had is de club uitgegroeid tot de club die het vandaag is.

Wat is je functie bij de club?
Sinds 12 juli ben ik voorzitter! Daarnaast zit ik nog in een aantal commissies maar dat moet ik enigszins gaan afbouwen. Anders kan 24/7 op de club zijn, want ik ben ook nog coach van MO14-2 en manager van Dames 1. Dat lijkt allemaal veel en kost wel wat tijd, maar het is ook heel leuk.

Wat is het grootste succes van de club?
Sportief was dat in 2019 het winnen van de Silvercup door Dames 1. Natuurlijk hebben we veel langer geleden, in 1994 en 1996, met de mannen in de Hoofdklasse gespeeld, maar het grootste gedeelte van onze leden was toen nog niet eens geboren. Voor de club zelf was het realiseren van de blaashal en een derde waterveld ook een succes. We kunnen al onze leden hockey op mooie velden aanbieden en de blaashal is echt ideaal. We hebben enorm veel leden die genieten van het zaalhockey en dat gewoon op de eigen club op normale trainingstijden.

Heb je een mooie anekdote over de club?
Een anekdote mag dan weer wel uit de oude doos zijn, toch? Pieter-Bas Bruggink, speler van EHV, was het neefje van Arnold en dat wisten ze bij Studio Sport. Bij het voorlezen van de uitslagen in de hoofdklasse zei Mart Smeets elke zondag: En de club van onze Pieter-Bas… (meestal moest hij dan zeggen dat ze weer verloren hadden, maar hij bleef het volhouden tot het bittere einde).

Hoe draagt de club bij aan een gezonde regio?
We zijn een sportclub! Dus iedereen kan heerlijk rondrennen op één van onze velden of zaal-hockeyen in onze blaashal. Maar daarnaast zijn we ook een vereniging, met een eigen clubhuis. Dat is belangrijk voor het verenigingsgevoel, zorgt voor de nodige gezelligheid en je sluit er vriendschappen! Met plezier sporten in een team, dat is goed voor lichaam en geest.

Wat zijn de doelen voor de toekomst?
Ondanks dat regelmatig in het nieuws komt dat het verenigingsleven onder druk staat gaan we proberen om meer mensen enthousiast te krijgen voor het hockeyen bij onze club. Je kan prima fit worden in de sportschool, maar sporten bij een vereniging biedt zoveel meer! Sportief hoop ik dat onze heren en dames standaard in het linker rijtje van de Eerste Klasse te vinden zijn en wellicht kunnen we dan een keer stunten. Maar dat gaat alleen als we meer inzetten op onze jeugdopleiding.

Ook Sportclub van de Maand worden? Neem dan contact op met redactie@sportinTwente.nl en schrijf kort waarom jouw club deze titel verdient. Wie weet is jouw sportclub volgende maand terug te vinden in deze rubriek!

Dames 1 tegen Oud-Dames 1, die gespeeld is op 1 juli ter gelegenheid van ons 88-jarig bestaan
Newsoutside Sportverlichting PBSoccer