Terugkijken maar vooral leren van de fouten voor de toekomst

Ik had me zondagavond nog voorgenomen een terugblik te maken over de teloorgang en degradatie van FC Twente na 35 jaar eredivisie. Toen ik echter maandagmorgen de kranten opsloeg en las: hoe als Thesker bij de 3-3 tegen PSV niet in eigen doel had gekopt, hoe als Boere tegen Roda JC in plaats van te schieten had afgegeven en hoe als Assaidi tegen ADO de bal niet knullig had verloren en hoe als de heren in het zwart wel de strafschoppen hadden toegekend. Ja, als……

Waarom al deze als beschouwingen. Waarom niet gekeken waar het echt fout is gegaan, bijvoorbeeld bij de start van dit afgelopen seizoen met maar liefst dertien nieuwelingen op een selectie van zes en twintig spelers waarvan vier rechter spitsen? Waarom werden spelers gehuurd of bijna voor niets gehaald terwijl ze nu nog steeds geblesseerd zijn? Waarom kreeg Rene Hake een langdurig contract wat een paar maanden later al afgekocht moest worden en waarom had Van Halst ook aan het begin van dit afgelopen seizoen nog steeds een dubbele functie?

Dat heeft allemaal met beleid te maken, beleid wat totaal mislukte ook nadat Gert-Jan Verbeek aangezocht werd om Hake op te volgen en binnen vijf maanden ook alweer kon vertrekken. Niet de beleidsmakers Erik Velderrman en Jan van Halst, zij konden volgens de raad van commissarissen op het pluche blijven zitten.

Maar ook vandaag, maandag, op de persconferentie, waarom niet even rustig de tijd genomen om het slagveld te overzien, loopt Velderman wel hard van stapel door te zeggen dat er rigoureus in het personele bestand wordt gesneden. Weet hij nu al, na nog geen 24 uur, wat de werkzaamheden zijn voor het personeel in de Jupiler League en wat er niet meer gedaan behoeft te worden? Zijn de verschillen echt zo groot of is dit een mooie aanleiding om toch het personeelsbestand in te krimpen iets dat misschien twee, drie jaar geleden al moest gebeuren?

In dezelfde bijeenkomst gaf hij ook aan dat FC Twente binnen het jaar weer in de eredivisie terug moet zijn. En, er was ook iets positiefs te melden. Het beleid rond de scouting en de jeugd ondergaat geen verandering, maar er moet wel met Heracles gepraat worden over de de bijdrage van de voetbalacademie…….

Waarom, vraag ik me dan ook af, de overhaaste beslissing om personeel te ontslaan, terwijl er misschien niet eens geld is voor een fatsoenlijke sociale regeling. En dan is het ook nog maar de vraag of het UWV zonder een concreet plan deze ontslagaanvraag accepteert, want dat zal er toch echt moeten komen. En wie gaat dit plan maken. Ik hoop echt voor FC Twente dat men iemand van buiten aantrekt die het misschien wel voor een vriendendienst wil gaan doen. Ik zou zo zeggen ga eens een kop koffie/thee drinken met Gaston Sporre de man die zijn sporen in het begeleiden en het schrijven van een andere/gewijzigde organisatie, kijk naar PEC Zwolle en sc Heerenveen, al meer dan verdiend heeft.

Een man die echter ook zeer transparant werkt en echt niet bang is om tegen heilige huisjes aan te schoppen. Pas dan krijg je een beeld van vraag en aanbod van diensten die niet alleen gericht zijn op (hopelijk) maar een jaar Jupiler League maar ook daarna. Met andere woorden: beleidsmakers van FC Twente leer van de fouten van het verleden, en gebruik ze voor de toekomst. Wees niet arrogant, stap over je eigen schaduw, stel geen eisen aan de tegenpartij, steek de hand in eigen boezem en neem voor nu genoegen met de degradatie, die eigenlijk al voor de winterstop onafwendbaar was, ondanks als, als,…..

Foto’s: sportfoto-oost

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer