André Hazes naar vrijdagavond CSI Twente

Op vrijdagavond 15 juni tijdens CSI Twente – Live! staat in het strodorp onder de grote perfect sky-overkapping een optreden gepland van niemand minder dan André Hazes, de populairste artiest van Nederland in 2016 en 2017!

Stempel ‘zoon van’ ontgroeid

Het stempel ‘zoon van’ is Hazes inmiddels allang ontgroeid, al blijft hij trots op zijn afkomst. Maar André Hazes gaat op eigen benen ook als een trein. Met een gouden tweede album op zijn naam, een derde op komst en de zoveelste dikke hit met een voor het eerst geheel zelfgeschreven nummer dat zijn motto perfect weergeeft: ‘Ik Haal Alles Uit Het Leven’. André Hazes – geen ‘Dré’, ‘Dreetje’ of ‘Junior’ meer – wist al vroeg dat hij in de voetsporen van zijn vader wilde treden. Op zijn dertiende scoorde hij zijn eerste nummer 1-hit: ‘Bedankt Mijn Vriend’ was een postuum duet met zijn vader, dat maar liefst dertien weken op die toppositie bleef staan. André was toen allang besmet geraakt met het showbizz-virus; zo deed hij als kind mee in de musical Kruistocht In Spijkerbroek en had een rol in tv-soap ‘Onderweg Naar Morgen’. Maar al snel ontdekte hij zijn echte liefde: muziek. Na zijn debuutalbum uit 2013, ‘Mijn Beste Vriend’, brak hij pas goed door in het programma ‘De Beste Zangers Van Nederland’, waarin hij opviel met zijn vertolking van ‘Ik Leef Mijn Eigen Leven’ – wat hem prompt een volgende nummer 1-hit opleverde. Twee jaar geleden tekende hij een contract bij Dino Music en scoorde meteen een dikke hit met ‘Leef’. Het jaar erop, in 2016, kwam ook een album uit met dezelfde titel. Zijn nieuwe deal was de aftrap voor een steile weg omhoog.

Concerten in Ahoy en AFAS Live

‘Vorig jaar hebben we zo’n beetje alles gewonnen wat er te winnen valt’, zegt André Hazes. Geen reden voor valse bescheidenheid: Hazes sleepte maar liefst vier prijzen weg bij de Buma Awards, kreeg een Edison in de categorie Volksmuziek en ontving de 100%NL Publieksprijs. Het album ‘Leef’ werd goud, de single zelfs platina.
Maar de zegetocht eindigde daar niet. SBS bood André een geheel nieuw avontuur als presentator van het nieuwe Rad Van Fortuin, waarvan hij 200 uitzendingen opnam. Ook was het tijd voor een nieuw hoogtepunt: twee concerten in AFAS Live (voorheen Heineken Music Hall) in Amsterdam. De eerste twee liedjes waren doodeng, vertelt Hazes over zijn ervaringen op het grote podium. ‘Maar daarna voelde ik me een soort God. Het werden de avonden van mijn leven. Voor zo’n zaal staan is echt het allerlekkerste gevoel wat je kunt hebben.’ Zodra hij van het podium kwam, wist hij dat hij niet een heel jaar op de volgende grote show wilde wachten. Dus plande hij toen de volgende concerten: in oktober trad André op in Rotterdam Ahoy. Inmiddels is hij bezig met zijn derde album. ‘Leef’, het vorige, was ‘heel persoonlijk’. Daarmee heeft hij met zijn team het Hazes 2.0-geluid bepaald, om nu op voort te kunnen borduren.

Fifty-fifty eigen nummers en nummers van Hazes senior

André Hazes heeft zich ontwikkeld tot een waardige opvolger van Hazes senior, want die blijft belangrijk op de achtergrond. André’s optredens zijn nu fifty-fifty: ongeveer half eigen nummers en half die van zijn vader. Omdat hij nog niet genoeg nummers heeft om een eigen concert te vullen, maar ook omdat hij de nummers van pa graag ten gehore brengt. ‘Ik heb de naam, de stem en ik merk dat mensen het leuk vinden. Tegelijk is het machtig om te zien dat míjn liedjes nu ook mensen raken.’ Hoewel zijn muziek bewust een eigen identiteit heeft, blijft die ouwe wel degelijk belangrijk, zegt André eerlijk. Bij alles wat hij maakt, blijft de maatstaf dat Hazes senior het ook had moeten kunnen zingen. ’Om te voorkomen, bijvoorbeeld, dat het te plat wordt. Dat wil ik absoluut niet.’ Niet plat, wél volks. Degenen die er in Ahoy en AFAS Live bij waren, weten het: gezelligheid, bier, maar ook een hoge kwaliteit. Een podium dat er goed uitziet, veel licht. Dan maar iets minder verdienen, zegt André. ‘Ik wil dat mensen zeggen: ‘Tering, wat staat die jongen op een podium!’.’ Wie er in de zaal staan, maakt hem niet uit. ‘Ik trek van alles: er staan mensen in smoking en in joggingpak. Dat is precies wat ik wil houden. Wees lekker jezelf, blijf ik dat ook doen.’

Kaarten online verkrijgbaar op website CSI Twente

André keert in oktober 2018 opnieuw terug naar Rotterdam Ahoy. ‘Dit blijft voor mij een magische plek’, aldus de zanger. ‘Ik kan niet wachten om er terug te keren met een gloednieuw concert.’ Een concert dat inmiddels bijna drie (!) keer stijf is uitverkocht. Voor de fans vormt het optreden van Hazes op vrijdag 15 juni op Erve Maathuis in Geesteren een mooi voorproefje. Het optreden wordt omlijst door DJ Rob Toonen. Kaarten zijn vanaf 1 februari online te bestellen via de website van CSI Twente: www.csitwente.nl .

Lees hier de gratis evenementkrant:
CSI Twente Special 2018

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer