“Er wordt wel eens lacherig gereageerd op een volwassene op een step”

21 keer klonk het Wilhelmus over het Raedthuisplein in Losser. Niet alleen werd het nationale volkslied 5 keer gespeeld voor leden van Stepteam Twente, alle 5 keer was ook voor een gezinslid van de familie Olthof. Patrick Olthof won goud bij de Junioren bij de Marathon en het Criterium.

Een reuze prestatie in dit grote internationale veld, waar hij dit jaar voor het eerst bij deze categorie mee stept. Aangezien hij pas in december 16 wordt was hij de jongste junior die mee deed. Dan al  op de hoogste trede te kunnen staan geeft ook goede vooruitzichten voor de toekomst. Bij de sprint werd hij 3e.

Fiona Olthof werd samen met Hermien Koers en Wenda Zuiddam wereldkampioen bij de relay / estafette. Altijd een spectaculair onderdeel van de wedstrijden. De step is als het ware het ‘stokje’ dat iedere ronde moet worden doorgegeven. De Dames van Nederland zijn al jaren ongeslagen kampioen op de Relay, en ook dit jaar hebben de dames hun favorietenrol kunnen waarmaken. Geja Olthof was de snelste Veteraan bij zowel het Criterium als de Marathon. Bij de sprint moest ze de Belgische Linda Leysen voor zich laten.

Was dit het maximaal haalbare voor de Hengelose formatie?

Naast deze gouden medailles hebben meerdere leden samen 15x zilver en brons in Twente gehouden. Gezien het internationale niveau en het aantal deelnemers zijn we daar als vereniging erg trots op, en is het meer dan we hadden kunnen hopen. Ook de leden die niet in de prijzen zijn gevallen hebben erg mooie resultaten behaald.

Wanneer is het allemaal begonnen?

Stepteam Twente bestaat inmiddels al 25 jaar en is opgericht door Vincent Gooiker. Hij vond het steppen zo geweldig dat hij van zijn passie zijn werk heeft gemaakt, en inmiddels met zijn bedrijf de grootste Europese distributeur van Steps is. De familie Olthof stept sinds 2010.  Geja was al aan het toersteppen bij Vincent Gooiker.

Fiona deed kort daarop via school mee aan een clinic die door Stepteam Twente werd georganiseerd. Zij is gegrepen door het Step-virus, en heeft al snel ook haar broertje Patrick en haar moeder Geja aangestoken om de sport ook competitief te gaan beoefenen

Uit hoeveel leden bestaat het team?

Momenteel bestaat Stepteam Twente uit 60 leden

Wordt er alleen maar in wedstrijd verband gestept of ook in recreatief verband?

De meeste leden zijn recreatieve toerleden. Ze steppen regelmatig samen een mooie route door Twente. Zowel op maandagavond als op woensdagavond is er een vaste trainingsavond, waarop ook een toertocht wordt gereden. Daarnaast appen leden regelmatig in de groepsapp, waardoor spontane tochten worden gehouden Ieder lid die zin heeft kan zich  aansluiten. Ongeveer 20 steppers trainen actief voor de wedstrijden.

Zijn er veel stepteams in Nederland?

Er zijn inmiddels bijna 20 stepteams in Nederland. Een groot deel daarvan traint niet specifiek voor wedstrijden, 5 teams trainen hier wel specifiek voor en gaan zowel naar nationale als internationale wedstrijden.

Wordt er verder internationaal ook veel gestept en wat zijn de belangrijkste internationale concurrenten?

Er zijn jaarlijks 9 nationale wedstrijden en meestal 3 tot 4 Eurocups. Iedere 2 jaar is er een Wereldkampioenschap en de tussenjaren een Europees Kampioenschap (wat dus ook iedere 2 jaar is). Enkele leden van Stepteam Twente proberen bij zo veel mogelijk internationale wedstrijden aanwezig te zijn. De belangrijkste concurrenten komen uit Tsjechië. Voor Fiona, bij de Dames Senioren is dat Katerina Sefcova.

Dit jaar bij het WK bleek ook de Australische Cara Jardine een flinke vaart uit haar step te kunnen halen, zij werd 4e bij de Marathon. Voor Patrick bij de Heren Junioren zijn de Tsjechen Roman Matyáš en Milda Pavel de belangrijkste concurrenten op de kortere afstanden. Bij de Marathon heeft Patrick bewezen voor hen duidelijk een maatje te groot te zijn.

Wanneer is de volgende nationale/internationale wedstrijd?

De volgende internationale wedstrijd is in Estland, Polva. Dit is het 2e weekend van Augustus en de familie Olthof zal hier weer Stepteam Twente vertegenwoordigen.

Over twee jaar is er weer een WK. Tussentijds ook nog een EK?

2019 is er waarschijnlijk een Europees Kampioenschap. Details hiervan zijn nog niet bekend. In 2020 is het Wereldkampioenschap in Polva, Estland.

Wat doet stepteam Twente nog meer om het steppen populair(der) te maken?

Stepteam Twente organiseert regelmatig gratis proeflessen, we zijn aanwezig op diverse jaarmarkten in Hengelo en omgeving en we doen ieder jaar heel actief mee aan de triatlon voor basisscholen. Met het WK hebben we ook een zeer professioneel evenement neergezet, dat voor veel publiciteit heeft gezorgd. Door middel van dit soort activiteiten proberen we duidelijk te laten zien dat het steppen een serieuze sport is waar veel mensen plezier aan kunnen beleven.

We trainen op diverse onderdelen, korte en lange afstanden, toertempo of wedstrijd, op de weg of lekker crossen in het bos. Door deze variëteit is het steppen voor veel mensen een mooie uitdaging.

Er wordt af en toe nog weleens lacherig gedaan wanneer een volwassene op een step voorbij komt. Hoe ervaren de leden dit?

Er wordt wel eens lacherig gereageerd op een volwassene op een step, of er worden opmerkingen gemaakt die duiden op het missen van zadel, trappers of versnellingen. Daar zijn we inmiddels aan gewend. Steeds vaker merken we echter ook dat mensen juist heel positief en enthousiast reageren. Dit komt waarschijnlijk ook omdat de steps waarop de meesten rijden in weinig meer lijken op een kinderstep.

Zijn alle steps hetzelfde of worden er speciale race steps gemaakt?

Huidige steps zijn met minstens 1 ‘groot’ wiel (fietswiel grootte) en meestal al met 2 grote wielen. Dit ziet er gewoon professioneel en volwassen uit. De steps zijn ondanks de overeenkomst van de 2 grote wielen nog steeds heel verschillend. Er zijn vele merken die stalen, aluminium en carbon steps aanbieden. Net zoals iedereen persoonlijke voorkeuren heeft voor een fiets, geldt hetzelfde voor een step.

Voor de wedstrijden worden vaak lichte snelle steps gebruikt, vooral de Carbon steps zijn hierbij erg populair. Voor het steppen met de hond gebruiken veel mensen juist een aluminium of stalen step.

Is steppen een dure sport?

Steppen is zo duur als je het zelf wilt maken. Vooral de step zelf kan de prijs opdrijven, maar voor € 100,- heb je een leuke 2e hands step.

Wat kost het lid zijn bij jullie?

Het lidmaatschap van Stepteam Twente kost € 45,- voor een toerlid en € 65,- voor een wedstrijd lid. Daarvoor kan de laatste aan alle trainingen en toertochten meedoen (minimaal 2 trainingen per week op maandag- en woensdagavond, of voor de jeugd op woensdagavond zaterdagochtend.)

Tevens worden een aantal wedstrijddeelnames door Stepteam Twente betaald. Een toerlid kan aan alle toertochten meedoen en 1x per maand aan de wedstrijdtraining. Er is ook 1x per maand een specifieke techniektraining. Wedstrijddeelname kost tussen de € 8,- en € 12,- voor Nationale wedstrijden. Internationale wedstrijden zijn vaak duurder, vanaf ongeveer € 25,- per wedstrijd. De reis is hierbij vaak duurder dan de wedstrijd. We proberen natuurlijk vaak te carpoolen.

Is er ook een mogelijkheid om eerst de kat uit de boom te kijken alvorens over te gaan voor het aanschaffen van een step, bijvoorbeeld huren met een proeftijd?

Iedereen kan een aantal keren komen steppen bij Stepteam Twente. Als je toerlid wordt kun je bij Stepshop gratis een maand een step huren, om ook thuis te proberen of dit iets voor je is.

Over het steppen was er dit keer voldoende regionale belangstelling, maar hoe kijken jullie daar in zijn algemeenheid tegenaan en kan www.sportintwente.nl daar een positieve rol in spelen?

Regionale aandacht is er volgens ons redelijk. Als we een persbericht maken wordt er ook vaak wel iets geplaatst. Ik denk dat de grootste beperkende factor daarin vooral bij onszelf ligt. Ook www.sportintwente.nl plaatst onze persberichten meestal wel. Dat is erg fijn. Als jullie nog tips voor ons hebben, horen we dat graag!

Foto’s: Bernd Steenbergen

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer