Noëlle Droste pakt met Nederlands Team U20 bronzen plak op EK

Wat maar weinigen voor mogelijk hadden gehouden, is het Nederlands vrouwenteam U20 (onder 20 jaar) met in haar geledingen Jolly Jumpers speelster Noëlle Droste, toch gelukt. De Nederlandse basketbalsters hebben tijdens het Europees Kampioenschap de 3e plaats veroverd! Het EK vond dit jaar plaats van 7 t/m 15 juli in het Hongaarse Sopron.

Het is reeds het vijfde EK voor de talentvolle speelster uit Tubbergen. Afgelopen seizoen speelde Droste voor Jolly Jumpers in team U20 en brak ze door in het eerste damesteam. Komend seizoen zal ze met het eerste damesteam van Jolly Jumpers uitkomen in de Eredivisie.

De groepsfase bestond uit drie wedstrijden waarmee de ploeg zich kon plaatsen voor een plek bij de laatste acht. Het openingsduel werd gespeeld tegen buurland België en werd met overtuigende cijfers gewonnen. Het werd 59-83 voor de Nederlandse ploeg.

Tijdens het tweede groepsduel tegen Portugal wisten de Orange Angels de sterke start geen vervolg te geven. De ploeg van bondscoach Laki Lakner verloor in het tweede groepsduel met 57-65 van Portugal.

Het derde groepsduel eindigde ook in een nederlaag. Regerend kampioen Spanje was met 79-59 te sterk voor de Nederlanders. Daardoor eindigde Nederland als derde in groep D en moet het spelen tegen Letland, de nummer twee uit groep C, om nog een plek bij de laatste acht te bemachtigen.

De nationale teams van Nederland en Letland waren in de kruiswedstrijd aan elkaar gewaagd en de wedstrijd was tot op het laatste moment een echte nagelbijter. Uiteindelijk won Nederland de cruciale wedstrijd met 77-73 en plaatste zich hiermee bij de laatste acht van het Europees Kampioenschap.

In de kwartfinale trof de Nederlandse ploeg Zweden, dat in de groepsfase verrassend Rusland had uitgeschakeld. De Nederlandse basketballers wisten de hele wedstrijd te controleren, domineren en hebben uiteindelijk verdiend gewonnen met 66-74 van de Scandinavische formatie.

De halve finale werd gespeeld tegen Spanje. Zij waren, net als in de groepsfase, te sterk voor de ploeg van bondscoach Laki Lakner. Het werd in de halve finale 52-64 voor de Spaanse vrouwen. Tijdens de wedstrijd bleek dat er geen wereld van verschil zat tussen grootmacht Spanje en de Nederlandse ploeg. Sterker nog, het team zag dat als het zo kon spelen tegen Spanje dat het dan ook wel degelijk een kans zou maken tegen Italië in de strijd om de bronzen medaille.

Tijdens de strijd om de bronzen medaille stond er een Nederlandse ploeg die keihard wilde werken en met de wil om te winnen. Dit betaalde zich uit in een overwinning op Italië van 60-65. De Nederlanders zijn hiermee dé verrassing van het EK 2018. De aanvankelijke doelstelling bij de start van het EK was het behalen van een plek bij de eerste acht, dat is dan door dit team ruimschoots gelukt.

Foto: @FIBA Basketball:

Speelsters: Mia Hordijk, Ilse Kuijt, Laura Westerik, Noor Driessen, Julia Jorritsma, Katoo Koenen, Rosalie Aandewiel, Famke Hermans, Lynn Tamis, Noëlle Droste, Milou Vennema en Yfke Hoek

Staff: bondscoach Laki Lakner, assistent-coaches Molly McDowell en Thijs Volmer

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer