Mike Bolink: “Een team sport is niet voor mij weg gelegd, daar ben ik te egoïstisch voor”

Alle aandacht ging afgelopen zondag in Assen uit naar Jeffrey Herlings die als eerste Nederlander de WK titel in MXGP klasse pakte. Maar je zou bijna vergeten dat er nog door andere Nederlanders gereden werd.

Of niet Mike Bolink?

Er ging zeker veel aandacht naar Jeffrey Herlings toe wat hij ook verdient! Ondanks dat moedigde het in grote getale aanwezige publiek ook de andere Nederlanders aan tijdens alle overige wedstrijden! Ook stimuleerde de omroeper iedereen om vooral alle Nederlanders aan te moedigen.

Veel meegekregen van het feest rond Jeffrey?

Op de zaterdag en de zondag ochtend niet veel van mee gekregen, ben dan gefocust op mijn eigen race en houd mij dan niet bezig met andere dingen! Na de 2e manche op zondag ochtend ga je natuurlijk ook kijken naar de “echte mannen” en dan word je er bij betrokken!

Hoe is het rijden voor zoveel publiek?

Het rijden voor zoveel publiek is iets wat een apart maar mooi gevoel geeft! Je ziet ze niet maar hoort ze wel! De mensen die met de motorzagen staan en het gejuich van het publiek is iets speciaals!

Hoe waren de resultaten in Assen. Tevreden?

De resultaten waren goed! Jammer van de eerste manche, door een valpartij met de start als een van de laatsten moeten beginnen en een goede inhaal race weten te rijden tot plaats 20! Vier rondes voor het eind een fout gemaakt en ten val gekomen! En als 26e gefinisht hier had meer in gezeten! De 2e manche moest het dan maar gebeuren! Na wat kleine aanpassingen aan de motor en een goed gesprek te hebben gehad met de trainer gingen ik er voor!

Bij de start ingesloten en in de achterhoede moeten beginnen wat het niet makkelijker maakte! Door een goed ritme weten te pakken mezelf naar een 14e plek weten te rijden. Bij het pushen voor de 13e plek kwam ik 2 rondes uit mijn ritme en heb ik 2 plekken verloren, maar 16e weten te finishen! Wat een goed resultaat was plus 5 EK punten! Ik kan terug kijken op een positief weekend met goede resultaten!

Maar wie is eigenlijk Mike Bolink?

Dat is een goede vraag! Jezelf beschrijven is altijd moeilijk! Maar ik kan mezelf wel beschrijven als een ambitieuze jonge man die graag het beste uit zichzelf wil halen en die soms eigenwijs is maar wel alles goed bedoelt. Ik vind het fijn om alleen te zijn, zodat ik alles nog een keer de revue kan laten passeren en er goed over na kan denken!

Wanneer ben je begonnen met motorcrossen?

Ben nog net niet op de motor geboren haha! Mijn vader André en mijn Broer Dann crossten al, dus ik ging van jongs af aan altijd mee naar de cross, en natuurlijk kon ik niet achter blijven. Ik wou zelf ook crossen, dit mocht pas van papa en mama als ik kon fietsen! Dus dit werd snel geleerd en binnen een paar uur zat ik dan voor het eerst op mijn eerste motor een Pw 50cc dit was net een paar weken voordat ik 3 jaar oud werd en sinds dien is het balletje gaan rollen. Ik wou steeds vaker rijden en steeds harder en voordat ik het wist reed ik mijn eerste wedstrijd in België, niet veel later wist ik dan ook mijn eerste wedstrijden te winnen!

Nooit aan andere sporten gedaan?

Nee! Heb nooit een andere sport gedaan, ik wou alleen maar crossen. Een team sport is niet voor mij weg gelegd, daar ben ik te egoïstisch voor. Naast het crossen deed ik wel veel fietsen in de tuin thuis met vrienden!

Wanneer had je het gevoel, dit is het, in deze sport wil ik het hoogste halen?

Het begon allemaal als een hobby, na een paar jaar was het geen hobby meer maar de enige sport waar ik aan kon denken! En sinds een paar jaar is het mijn leven! Ik laat er alles voor! Niks is te gek! En dan is het hoogste het enige waar je aan denkt! Elke dag moet beter! Elke training geef je meer, dag in dag uit!

En gaat dat gebeuren, denk je?

Momenteel zit ik goed in mijn vel en heb ik een goede kring met mensen om mij heen die ook voor mij klaar staan dus de kans dat we het gaan doen is groot! Het team Lakerveld Racing heeft er ook alles voor over. Samen met het team Lakerveld Racing, mijn monteur, trainer en familie gaan we voor 110% procent elke week weer!

Jouw sport lijkt me een dure sport, of heb ik het mis?

Het is zeker een dure sport daar zit je helemaal goed mee! De reiskosten, de motor, inschrijfgelden, onderdelen, onderhoud noem het maar op is niet voor niks! Soms denk ik dan ook wel is dit het allemaal wel waard!

Hoe kom je aan het materiaal en heb je tijdens een wedstrijd veel mensen om je heen?

Het Team regelt het materiaal, via de dealers die het team ondersteunen en sponsoren. Tijdens een wedstrijd komen er veel mensen bij het team langs, de teambaas houdt van koken en maakt dan ook in het weekend voor iedereen een ontbijt, lunch en een diner voor een ieder die wil komen. Maar ik probeer mezelf een beetje op afstand te houden van al die drukte. Dit is omdat ik mijzelf beter kan focussen op de wedstrijd! Tijdens de wedstrijd heb ik de monteur en de trainer om mij heen. Vader, moeder en broer staan op de achtergrond en wensen mij alle geluk van de wereld, meer mensen ben ik niet nodig op een wedstrijd dag

Een goede (grote) sponsor lijkt mij heel belangrijk. Heb jij die ook?

Dit is zeker belangrijk, zonder sponsoren zou dit niet mogelijk zijn voor mij! Mensen vragen altijd of je grote sponsoren hebt! De kleine sponsoren zijn net zo belangrijk als de grote! Zelf heb ik een grote sponsor en meerdere kleine sponsoren daarnaast helpt het Team Lakerveld Racing mij heel erg goed.

Je komt terug van een ernstige blessure. Helemaal genezen of toch nog pijntjes?

Het was een zware blessure met een langdurige revalidatie voor de boeg, binnen 24 uur na de operatie zat ik al bij de fysio. Daarnaast heb ik thuis veel oefeningen gedaan en geprobeerd fit te blijven. Ik ben nu volledig hersteld en dat allemaal binnen een zeer korte periode van 3 maanden in plaats van 9-12 maanden. De pijn en tijd voor de fysio afspraken en de trainingen op de fiets waren het dus waard. Momenteel zit ik nog bij de fysio en dat is om het alleen maar sterker te maken.

Heb je een grote supportersschare en waren die allemaal in Assen?

Wat is groot zeggen ze dan! Ik heb denk ik wel een redelijke groep mensen die mij volgen tijdens de wedstrijden! Deze waren niet allemaal in Assen, maar ik weet zeker dat ze thuis mee hebben zitten kijken met de live timing! Na de wedstrijd kwamen dan ook veel mensen bij de team Truck langs om mij een hand te geven. En ook social media stond niet stil

Wie zijn je grootste fans?

Daar hoef ik niet over na te denken! Dat zijn mijn ouders, broer en familie. Deze mensen zijn er al sinds het begin van mijn lange carrière

Alle aandacht gaat momenteel uit naar Herlings. Vindt je dat terecht of moet er met name in de regionale bladen ook aandacht naar crossers zoals jij uitgaan?

Herlings krijgt nu momenteel alle aandacht! Dit verdient hij ook, hij heeft een prestatie neer gezet die Nederland nog niet heeft behaald in deze sport. Jeffrey is niet alleen een sportman maar een jongen die een voorbeeld is voor de Nederlandse cross wereld! De cross verdient meer aandacht in Nederland! En Jeffrey zorgt daar nu momenteel voor! Maar zeker ook op regionaal niveau zou fijn zijn. Iedereen verdient de aandacht die ze horen te krijgen maar soms moet je de ander wat meer geven zodat jijzelf daar in de toekomst profijt van hebt!

Zou www.sportintwente.nl daar een rol in kunnen spelen, wij proberen namelijk in dat gat te duiken?

Sport in Twente doet het goed! Er wordt naar mijn weekend in Assen gevraagd ipv die van Herlings! En hoe ik hier mee om ga. En wat ik als andere sportman ervan vind dat Jeffrey Herlings Wereld kampioen wordt voor eigen publiek. Herlings is natuurlijk wereldtop maar ook onze landelijke en regionale toppers verdienen aandacht.

Foto’s: Niek Kamper (Niek fotografie) Danny Relouw en Paul Weyten .

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer