Gerd Nijkamp: “De sfeer in de zaal maar vooral het korfbal, het spel zelf, is veel mooier”

Hij is al 31 jaar en toch maakte hij deze zomer de overstap naar een andere korfbalvereniging. Nu staat hij met NKC’51 trots boven aan.

Je speelde bij Amicitia alleen op de zaterdag, maar volgens mij speelt AKC zowel op de zaterdag als de zondag. Was dat ook een reden want NKC’51 speelt alleen op zaterdag?

Dat heeft inderdaad zeker meegespeeld en zo waren er nog meer praktische redenen. Ik was vooral op zoek naar een nieuwe sportieve uitdaging omdat ik merkte dat ik bij AKC niet meer gemotiveerd was om het beste uit mezelf te halen. Ik heb nog even getwijfeld of ik zelf door moest gaan of me beter kon gaan richten op het trainerschap. Toen ik heb besloten dat ik zelf graag wilde blijven korfballen ben ik op zoek gegaan naar mogelijkheden en zo kwam ik in contact met NKC en Gert Schorn. Nu ik ook trainer ben van NKC B1 is zaterdag weer echt korfbaldag en dat bevalt goed.

Je bent wel terecht gekomen in een team met veel jeugdigen. Voel je je ook een beetje een mentor voor deze spelers/sters?

Ik voel me zeker niet de mentor voor deze spelers. Ik merk wel dat ik door mijn leeftijd en ervaring eerder mijn mening geef, ook durf ik verantwoordelijkheid te nemen in en buiten het veld.

En natuurlijk trainer Gert Schorn, zelf een bekend korfballer. Kende je hem al of zijn jullie nieuw voor elkaar?

Ik kende Gert al heel lang, maar dat was vooral als speler. Vroeger ging ik regelmatig kijken bij zijn wedstrijden en de laatste jaren, toen hij zich ging richten op het trainerschap, spraken we elkaar ook steeds meer buiten het veld. Uiteraard sprak ik hem bij AKC ook regelmatig en hebben we het wel eens gehad over een samenwerking.

Je woont in Vriezenveen, hebt jarenlang bij Amicitia gespeeld. Niet dat bereikt wat je als korfballer graag zou willen. Het hoogste?

Waar ik het meest van baal is dat het nooit is gelukt om met Amicitia in de zaal te promoveren naar de hoofdklasse. Dit is in mijn ogen het hoogste wat ik met Amicitia had kunnen bereiken en de 3 jaren hoofdklasse op het veld zou ik direct inruilen voor 1 jaar hoofdklasse in de zaal.

Er wordt weleens verteld, dat je op het korfbalveld geboren bent. Hoe zit dat precies?

Mijn opa was een van de medeoprichters van Amicitia en zodoende is mijn familie altijd verbonden geweest met de club. Mijn ouders waren dan ook altijd op het korfbalveld te vinden. Ik stond regelmatig in de kinderwagen langs het veld en eigenlijk kom ik dus al vanaf mijn geboorte bij de korfbal. Ik merk dat dit nu ook zo gaat met mijn 1-jarige zoon Mace, nu ik zelf vader ben.

Het veldkorfbal wordt nu ook al een tijdje in twee vakken gespeeld. Heb jezelf ooit nog het drie vakken korfbal gespeeld?

Haha, zo oud ben ik nou ook weer niet!

Je hebt ooit eens gezegd dat je voorkeur uitgaat naar de zaal. Is dat nog steeds zo?

Ja absoluut. De sfeer in de zaal maar vooral het korfbal, het spel zelf, is veel mooier.

Wat zijn jouw sterkste en zwakste punten?

Ik kan goed 1 tegen 1 verdedigen en anderen laten scoren. Mijn zwakke punt is dat ik te druk ben en daardoor soms de verkeerde keuzes maak.

Door het twee vakken spel is het korfbal veel aantrekkelijker en sneller geworden. Wat zou jij het liefst willen veranderen. Twee arbiters bijvoorbeeld?

Er zijn op dit moment geen dingen die ik zou willen veranderen maar ik ben blij met de nieuwe afmetingen voor het veldkorfbal. Deze zijn voor buiten nu hetzelfde als binnen, dus een kleiner vak, waardoor het spel veel sneller is geworden en er eerder tot scoren kan worden gekomen.

Vroeger kreeg je nog weleens gele kaarten voor onnodige overtredingen. Hoe is dat nu, ouder en wijzer geworden?

Ja ik ben wel ouder en wijzer geworden, nu zijn het soms bewuste overtredingen waarvoor ik een kaart krijg.

Wat wil je met NKC’51 bereiken en hoe lang ga je nog door met korfballen aan de top?

Doel voor mij is om een goede basis neer te zetten voor de talentvolle jeugd van NKC, zodat zij kunnen doorgroeien en kunnen spelen op een hoger niveau. Ik denk dat NKC binnen de regio een voorbeeldfunctie kan hebben, toonaangevend kan zijn en ik denk dat als het ons lukt om met het 1e een stabiele overgangsklasse te worden dat dan de hele club daar de vruchten van gaat plukken. Hoe lang ik zelf nog doorga kan ik niet echt zeggen maar voorlopig ben ik nog niet klaar met korfballen.

Op dit moment presteert NKC’51 goed. Maar kun je tegen verlies mocht het eens gebeuren?

Ik ben een erg slechte verliezer. Ik vind ons team wel erg strijdbaar en ik denk dat we van een verliespartij kunnen leren en daar uiteindelijk beter uitkomen.

Als je niet zou korfballen. Welke sport zou je dan gekozen hebben?

Dan zou ik zeker weten voor voetbal hebben gekozen.

Publiciteit is belangrijk. Heb jij het gevoel dat het korfbal op dit terrein nog steeds een stiefkindje is?

Ja zeker weten. Ik denk dat dat ook altijd zo zal blijven maar dat het ook prima is zo. Binnen de korfbalwereld is alle nieuws super snel bekend en zijn er verschillende manieren om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen. Daarnaast zijn bijna alle wedstrijden van de korfballeague en hoofdklasse tegenwoordig live te volgen via streams.

Zou www.sportintwente.nl daar een belangrijke rol in kunnen spelen?

Alle publiciteit voor onze sport is natuurlijk welkom en zelf lees ik regelmatig de verslagen op jullie site. Ik denk dat jullie binnen de regio zeker een rol kunnen spelen in de bekendheid van de sport en de clubs. Dat mensen die sportliefhebber zijn bijvoorbeeld iets lezen over NKC en dan denken; dat is toch die grote korfbalvereniging uit Nijverdal die het zo goed doen.

Foto’s: eigen foto’s Gerd Nijkamp.

 

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer