Nationaal korfbalteam Oekraïne komt naar Nijverdal

Begin november komt het nationale korfbalteam van Oekraïne naar Nederland, onder meer om een oefenwedstrijd tegen NKC’51 te spelen. Het team zal een week in ons land verblijven en zal naast Nijverdal ook nog een aantal plaatsen en korfbalclubs in de omgeving aandoen.

Korfbal wordt in 2009 geïntroduceerd in Oekraïne, in de stad L’viv in het westen. Daar wordt het in enkele scholen beoefend. Wanneer in 2017 de International Korfball Federation (IKF) aan Oekraïne vraagt om deel te nemen aan de kwalificatie voor het EK in 2018, komt alles in een stroomversnelling. Er worden spelers gevonden voor een nationale ploeg en de Stichting Korfball World ondersteunt de ploeg met onder meer het organiseren van trainingen. De ploeg weet in de voorrondes in Hongarije geen wedstrijden te winnen, maar de eerste deelname aan een internationaal toernooi smaakt naar meer.

Na het toernooi splitst de nationale ploeg zich op in twee teams. Een daarvan is L’viv Predators, het team dat nu in november voor het eerst naar Nederland komt. De jonge ploeg bestaat voornamelijk uit (ex-)studenten van de polytech-universiteit in L’viv die ook basketballen. De intentie is dat zij twee keer per jaar naar Nederland komen om ervaring op te doen en te spelen tegen Nederlandse clubs. Ook is er de wens om in 2019 weer mee te doen met de kwalificatie voor het EK.

De wedstrijd NKC’51 tegen Oekraïne zal plaatsvinden op dinsdag 6 november om 19.00 uur in Sporthal Het Ravijn in Nijverdal.

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer