Noa de Bruin: ‘Het zaalvolleybal begon weer te kriebelen’

Wie is Noa de Bruin?

Nou, dat ben ik dus! Ik ben op mijn 16e al uit huis gegaan en verhuisd naar Den Haag om daar dag in dag uit te trainen bij BTN. Ik heb het beachvolleybal ook zeker wat jaren gecombineerd met het zaalvolleybal. Dit jaar speel ik in de zaal in de eredivisie bij Set-Up65. Zaal en beach vind ik allebei erg leuk en vooral omdat er ook degelijk wel verschillen zijn tussen de sporten. Zo leer je van het beachvolleybal en neem je dat weer mee in de zaal, en andersom.

Ik ben een enorme fanatiekeling en ontzettend nieuwsgierig aangelegd. Dit uit zich dan ook natuurlijk in het volleybal. Ik leef echt voor de sport en ben met de jaren het hele land door gereisd om te kunnen volleyballen en daar heb ik dan ook zeker wat voor moeten laten. Daarentegen krijg ik er veel voor terug en doe ik wat ik het allerleukste vind, en dat is volleyballen!

Wat vind je nou zo leuk aan volleybal?

Ik houd enorm van teamsport. Ik wil de punten kunnen vieren met de anderen om mij heen en samen naar een doel streven. Daarnaast is het leuk dat de sport zo ingewikkeld in elkaar zit dat je altijd nieuwe ideeën en tactieken kan bedenken. Dit maakt het erg uitdagend en verfrissend. En natuurlijk is een mooi blokpunt, een moeilijke aanval verdedigen of de bal hard in het veld timmeren het leukste aan volleybal.

Wat is je favoriete positie?

Passer-loper. Ik ben eigenlijk altijd al wel passer-loper geweest, met soms een switch naar de diagonaal. Het verschil is dat je als diagonaal niet hoeft te passen en als passer-loper (zoals de naam al zegt) wel. Ik vind achterin het veld verdedigen en passen erg leuk, maar ook om aan het net aan te vallen en te blokkeren. De combinatie past dus perfect bij mij.

Wat voor soort volleyballer ben je? Hoe kun jij je als volleybalster onderscheiden met andere spelers/speelsters?

Op het zand ben ik een echte hard-hitter, terwijl velen juist veel shotten. In de zaal kan ik mij onderscheiden doordat ik een beachvolleybalachtergrond heb. Ik kan het spelletje goed lezen en daardoor al snel zien wat voor bal de aanvaller gaat slaan. Hiermee heb ik dus voordeel als ik moet verdedigen.

Hoe lang doe je al aan volleybal?

Al sinds ik een jaar of 6 ben. Dat is al zo’n 12 jaar, best een tijdje dus! Heb verder ook nooit een andere sport gedaan naast het (beach)volleybal.

Hoe ben je erbij gekomen om te gaan volleyballen?

Eigenlijk kwam vooral mijn vader ermee, aangezien de volleybalclub (Alterno) bij ons om de hoek zit. Ik heb bijna mijn hele jeugd bij deze club gevolleybald. Voordat ik ging volleyballen, vond ik de bal bij basketbal zo mooi dat ik al om die reden op basketbal wilde. Uiteindelijk ben ik blij dat ik toch maar op volleybal ben gegaan!

Hoe leeft de sport volleybal in je familie en omgeving?

Ik ben de enige in de familie die volleybalt. Echter, het fanatisme en doorzettingsvermogen heerst wel in de familie. Mijn broer voetbalt op hoog niveau, dus topsport leeft zeker wel in huis. Mijn ouders hebben dan ook altijd met alle liefde ons alle 2 naar elke training en wedstrijd gebracht.

Wat betekent volleyballen voor jou?

Enorm veel zoals je misschien al wel kon lezen. Ik zou daarom ook niet weten wat ik zou moeten doen als ik niet kon volleyballen. Waarschijnlijk zou ik mij dan al erg snel vervelen. Volleyballen geeft mij heel veel energie en zeker naast het drukke schoolleven is het een heerlijke uitlaatklep.

Vanaf dit jaar ben je weer van beachvolleybal overgestapt naar zaalvolleybal. Waarom?

Yes, dat klopt! Het zaalvolleybal begon weer te kriebelen nadat ik een jaar fulltime voor beach had gekozen en dus heb ik bij Set-Up65 een mooie nieuwe uitdaging.Hoe bevalt deze overstap?

Het was in het begin enorm wennen om geen zand meer tussen je tenen te voelen maar om weer schoenen aan te hebben. Ik moet vechten voor mijn plek in het veld, maar daar ben ik zeker niet vies van!

Wat is het grootste verschil tussen zaal en zand?

Ten eerste al dat je van 2 naar 6 mensen in het veld gaat. Bij het beachvolleybal heb je als speler veel meer invloed op de wedstrijd dan in de zaal, je bent immers maar met z’n tweeën. Tactisch is het ook enorm anders, aangezien op het zand je vooral een slim spelletje speelt en in de zaal is het veelal gewoon rammen.

Kun je in het kort vertellen hoe een trainingsweek en een wedstrijddag er voor jou uit ziet?

Mijn doordeweekse dagen beginnen ‘s ochtends met de wekker voor school. Ik ga dan tot een uur of 3 naar school en rijd vanuit Apeldoorn dan door naar Ootmarsum waar ik train.

‘s Avonds kom ik rond een uur of 8 thuis en vaak hebben mijn ouders dan een bordje met eten voor mij bewaard. Ik doe niet iets speciaals op een wedstrijddag en heb bijvoorbeeld ook geen wedstrijdkapsel of zoiets. Ik zorg vooral dat ik goed heb gegeten en uitgerust ben. Daarnaast kijk ik nog naar videobeelden van de tegenstander en neem ik de besproken tactieken nog eens door.

Je bent nog jong. Waar zie je jezelf volleyballen over 10 jaar? En is dat in de zaal of op het zand?

Op dit moment zou ik nog niet weten hoe en wat over 10 jaar. Ik heb wel grote ambities. Wij zijn bijvoorbeeld op trainingsstage naar Turkije geweest en hebben daar bij de club Vakifbank mogen trainen. Het eerste team van Vakifbank pakt enorm veel prijzen waaronder meerdere malen de Europese Championship. Het team speelt echt op wereldniveau en hebben dan ook vele topspeelsters in hun team, waaronder Lonneke Slöetjes uit het nationale team. Het lijkt mij enorm gaaf om voor zo’n club te spelen en het nationale team halen.

Wat is je doel voor dit huidige jaar?

Ik wil dit jaar meer speelminuten krijgen met de wedstrijden en mijzelf verder ontwikkelen waardoor ze uiteindelijk niet meer om mij heen kunnen. Met het team wil ik de play-offs halen en zo ver mogelijk komen in de bekercompetitie. Uiteindelijk gaat het allemaal om de prijzen natuurlijk.

Hoe denk je dit te gaan bereiken?

Ik zal elke kans die ik krijg met beide handen aangrijpen en het op de belangrijke momenten moeten laten zien. Op de training ben ik bezig met concrete individuele doelen waardoor ik elke training daarin kan groeien. Met het team moeten we van onze eigen krachten uitgaan en als we dat niveau halen kunnen we van elk team winnen. We zitten weer in een stijgende lijn en willen dit elke wedstrijd voortzetten en de punten binnenslepen.

Wat vind je van de aandacht van beach- en zaalvolleybal in de media?

Met de jaren is dat heel erg gegroeid! In het beachvolleybal zijn er veel nieuwe concepten bedacht zoals ‘king/queen of the court’ wat de aandacht van de media ook trekt. In het zaalvolleybal zie je dat spelers en speelsters meer in the picture worden gezet door interviews en daarnaast is er altijd veel te lezen in de media over de uitslagen en verslagen.

Hoe combineer je de sport met school/werk? Gaat gemakkelijk of is het wel eens lastig?

Dat gaat niet 1 2 3 kan ik je zeggen. Ik zit nu in mijn examenjaar van het vwo en rijd elke dag een uur op en neer naar Ootmarsum om te trainen. Het volleybal neemt daardoor veel tijd in beslag, maar gelukkig kan ik erg goed plannen. Het is vooral goed meedoen in de les, waardoor je thuis niet zoveel meer hoeft te doen.

Wat voor een tip zou je een beginnend volleybalster geven om hetzelfde te bereiken wat jij nu hebt bereikt en nog gaat bereiken?

Vooral heel erg hard werken en nieuwsgierig zijn naar feedback. Je moet het ook zeker altijd leuk blijven vinden, want je bent immers begonnen met volleybal om het plezier.

Wat vind je van deze rubriek op SportinTwente.nl?

Ik vind het erg leuk dat de vragen persoonlijk zijn en dat je op deze manier mij beter leert kennen!

Foto omslag: Rudy Biekart. Foto’s Noa de Bruin (4): sportfoto-oost

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer