Bernhard ten Brinke moet definitief opgeven; Mirjam Pol nu 53ste

Drie dagen voor de finish zijn Bernhard ten Brinke en Xavier Panseri uitgevallen in de zwaarste rally ter wereld. In het laatste deel van achtste etappe werd de Toyota fabrieksequipe getroffen door mechanische pech. “Dit is echt ontzettend balen. Twintig kilometer voor de finish was het over en uit.”

Duinen stonden opnieuw centraal tijdens de special stage van San Juan de Marcona naar Pisco. Bernhard ten Brinke en zijn Franse navigator begonnen voortvarend aan de proef over 230 kilometer. In het tweede deel van de special stage maakte Bernhard ten Brinke zelfs tijd goed en leek daarmee onderweg naar opnieuw een top 10 finish in het dag klassement. Tot 20 kilometer voor de finish het drama voltrok. Op een flauwe duin sloeg de motor plotseling af.

Na constant contact met het team van Toyota Gazoo Racing en enkele uren wachten in de duinen werd de auto afgesleept naar het bivak. Daar onderzochten de monteurs de auto en velden het definitieve oordeel: doorrijden of repareren is niet mogelijk. “We liggen eruit. Wat een pech. Ineens houdt het verhaal op. Autosport blijft een mechanische sport, dat blijkt maar weer eens”, aldus een teleurgestelde Bernhard ten Brinke.

Ondertussen weet Mirjam Pol zich steeds meer naar voren te rijden in het algemeen klassement. Aanstaande donderdag wordt alweer de tiende en laatste etappe gereden van deze Dakar Rally. Maar de negende etappe start eerst nog op het strand van Pisco met een massastart waarna de deelnemers de duinen van Pisco inrijden om vervolgens weer in het bivak van Pisco terug te komen. Zoals Mirjam Pol zelf aangeeft: “Blijkbaar ben ik best goed in ‘shit-dagen’. Ik geef niet op, zo snel krijgen ze mij niet op de knieën. Ik ga voor elke nieuwe dag en dat is tot nu toe goed gelukt. De negende etappe wordt een pittige, serieuze Dakardag en die laatste dag? Die moet je kunnen doen ‘op karakter’, zeg ik altijd.”

Mirjam Pol staat na acht etappes op een hele mooie 53ste positie, zonder enkele straftijd en dat kunnen er niet zoveel zeggen in deze editie van de Dakar Rally.

 

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer