Ten Brinke rijdt zich naar volgende top 10 finish; ook Pol en Huzink veilig over de finish

Een fraai staaltje ‘MacGyveren’ van Bernhard ten Brinke en Xavier Panseri maakte maandag het verschil tijdens de zevende dag van de Dakar Rally 2019. Om zich aan een diepe duinpan te ontworstelen maakte de Toyota fabrieksequipe een verhoging met reservewielen en zandplaten. Deze inventiviteit bracht uiteindelijk een negende plaats in het dag klassement.

Ook de special stage rondom San Juan de Marcona zat weer vol geniepigheden. Rode draad tijdens de klassementsproef van 2323 km vormde de uitdaging om op hoge snelheid de goed verstopte waypoints te vinden. Naast een aantal snelle gedeeltes met off road paden had organisatie ook deze etappe opnieuw gekruid met heel veel duinen.

Het echte venijn bleek te schuilen in de sectie met relatief kleine duinen. Bernhard en Xavier kwamen vast te staan in een diepe duinpan. “Het probleem was dat de pan zo diep was dat de hydraulische krik van de auto het zand niet raakte. Dus moesten we MacGyveren met de reservewielen, zodat de jack weer steun had. Met vijf minuten tijdverlies konden we via de zandplaten weer uit de pan komen.”

Op weg naar de finish mocht het gaspedaal weer worden gevloerd, zodat de Toyota Hilux met startnummer 309 als negende aantikte op 25:45 min. van dag winnaar Stephane Peterhansel. Het markeert het zesde top 10 resultaat voor Bernhard ten Brinke in zeven etappes. In het algemeen klassement consolideert de Nederlandse rijder van Toyota Gazoo Racing zijn negende plaats, als tweede Toyota-coureur achter leider Nasser Al-Attiyah. Vandaag gaat de Dakar karavaan richting Isco voor een special stage genaamd ‘Super Ica’. Bij de route over 230 kilometer wordt de startvolgorde van de snelsten samengesteld uit de snelste 10 motoren, snelste 10 auto’s en snelste 5 trucks van vandaag.

Motorrijdster Mirjam Pol uit Borne finishte maandag als 72ste, mar toch kijkt ze terug op een goede racedag. Zelf viel ze twee keer en heeft ook nog enkele collega’s geholpen en daardoor verloor ze veel tijd. Ze heeft overigens goede hoop dat de organisatie haar de verloren tijd weer teruggeeft. Met nog drie etappes te gaan bezet Mirjam Pol momenteel de 62ste plaats.

Foto: Riwald Dakar Team.

Trucker Gert Huzink uit Manderveen van het Riwald Dakar Team is in het “afvallersklassement” maandag als achtste over de finish gekomen.

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer