Mart Bruggink: “Ik heb een speciale band met natuurijs”

Hij is niet meer één van de jongsten in het schaatsmarathon gebeuren, had zelfs nog nooit een marathon weten te winnen. En dan op 26 januari 2019 wint hij het ONK op de Weissensee in Oostenrijk. Voor iedereen een verrassing.

Ook voor jouw Mart Bruggink?

Het was voor mij geen verrassing. Ik doe al mijn hele carrière vooraan mee op natuurijs en dan weet je dat het er een keer van moet komen. Als rijder in één van de kleinere ploegen krijg je gewoon minder kansen, maar hier hebben we het als ploeg heel geraffineerd uitgespeeld en pak ik gewoon een dikke prijs.

Voor het eerst ging het ONK over 150 kilometer. Was dit in jouw voordeel?

Ja, ik word minder snel slecht dan een ander naarmate de koers vordert. Ook meerdaagse wedstrijden zijn vaak in mijn voordeel. De jongens worden hier van de mannen gescheiden en je blijft met een select gezelschap over.

Twee dagen later tijdens de alternatieve Elfstedentocht zit je ook weer vooraan, en dan?

Wij zaten met twee rijders bij de kopgroep van 17. Ik viel helaas 400 meter voor de finish en werd daardoor uitgeschakeld. Jouke Hoogeveen werd nog 5e. Het hoort allemaal bij het spel, je moet wel blijven staan.

Je bent in totaal toch aardig wat dagen van huis. Is dit te regelen met je werkgever, want volgens mij kun je van het schaatsen niet leven?

Ik kan van het schaatsen zeker niet leven. Mijn werkgever VIRO is erg sport-minded en ik krijg alle ruimte om mij op alle fronten te ontwikkelen. Toch blijft het een heel gepuzzel om de planning elke keer rond te krijgen. Ik zie het als een voorrecht om op hoog niveau te mogen sporten, en heb geen enkele moeite om er veel voor te doen en nog meer voor te laten.

Je schaats in het team Bouwselect. Hoe is dat?

We hebben een hele betrokken hoofdsponsor, Sipke Meindertsma. Daarnaast is een heel leger van vrijwilligers op de been om ons zo goed mogelijk te kunnen laten presteren. We rijden zonder kopman en dat betekent dat iedereen zijn kans krijgt. De teamgeest is erg gezond.

Maar wie is eigenlijk Mart Bruggink?

Een 30-jarige geboren en getogen Tukker, vader en echtgenoot. Heeft tijdens zijn sportcarrière een universitaire studie afgerond, houdt van Finkers’ humor en luistert het liefst naar geheime zenders.

In het hoogseizoen, zoals nu, train je dan nog veel, of is het van marathon naar marathon?

Er wordt nog dagelijks getraind individueel en in teamverband. Ik train twee keer per week gezamenlijk in Heerenveen en daarnaast train ikzelf nog op de IJsbaan Twente en op de racefiets. Sinds afgelopen zomer ben ik lid van de OWC en met hen maak ik ’s zondags lange duurriten op de fiets.

Zomers op de fiets. Alleen om te trainen of om ook af en toe een wedstrijdje mee pikken?

Ik rij ’s zomers klassiekers en criteriums op elite-niveau. Daarnaast doe ik vaak mee aan de run-bike-runs in Deurningen en Borne.

Je bent nu 30 jaar. Wanneer stond je voor het eerst op de schaats?

Toen ik een jaar of 5 was.

Daarvoor ooit aan andere sporten gedaan?

Voetbal.

Altijd alleen maar marathon en toertochten gereden en nooit gedacht om mee te doen NK afstanden?

Ik heb mij een paar jaar geleden geplaatst voor het NK afstanden op de 1500 m. Ik reed dat seizoen plots 4 seconden van mijn beste tijd af. Mijn aspiraties liggen echter op de marathon. Als je je wilt verbeteren op de langebaan dan zal je je daar nog specifieker op moeten richten en gaat het (waarschijnlijk) ten koste van andere disciplines.

Vond je het niet vervelend, dat je niet in Haaksbergen mee kon doen aan de eerste marathon op natuurijs dit jaar?

Als sporter moet je soms keuzes maken. Maak je geen keuze, dan maak je indirect een andere keuze. Ik vond het jammer dat ik niet kon starten als kind van de regio, maar ik ben blij nu ik de uitkomst van de Weissensee ken.

Ik heb toch nog even in je imposante lijst gekeken, maar vanaf 2011 doe je al mee op de Weissensee, meestal altijd wel een top twintig klassering. Heb je een speciale band met de Weissensee?

Ik heb een speciale band met natuurijs. Strijd met de elementen en concurrenten, schaatsen zoals het ooit bedoeld is.

Nu je eerste bent geworden, weet het journaille je opeens te vinden. Hoe voelt dat?

Als je wint heb je vrienden. De aandacht is leuk en ook broodnodig om sponsoren te kunnen werven. Uiteindelijk doe ik het voor mezelf en niet voor een ander.

Wat zijn je toekomstplannen op schaatsgebied?

Zolang ik prestatief en met veel plezier mijn sport kan blijven beoefenen, en het idee heb dat ik mijzelf blijf verbeteren zal ik blijven schaatsen. Alleen dan kan ik het in mijn eigen aan de omgeving verantwoorden.

Nog een echte Elfstedentocht schaatsen?

Als dat eens zou kunnen. Ik krijg ieder jaar een mooi boekwerk waarin uitgebreid beschreven staat hoe het, in het geval van een Elfstedentocht, gaat verlopen. De enige informatie die ik altijd mis is de datum waarop deze verreden wordt.

Foto’s: facebook Mart Bruggink/Erik Homan.

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer