Qonnected schaakevenement kent gedeelde winnaar

De 46e editie van het Qonnected Rapid schaaktoernooi in Zalencentrum Mulder in Hardenberg heeft zaterdag twee terechte winnaars opgeleverd. Zowel de Russische grootmeester Vladimir Epishin, als Nederlands grootmeester Lucas van Foreest, streken met de eer.

Het langstlopende en meest prestigieuze snelschaaktoernooi van de regio telde liefst zesennegentig deelnemers, waaronder negen vrouwen. Ingedeeld op speelsterkte in groepen van acht personen schaakten zij in totaal zeven ronden. De internationale uitstraling van het toernooi zorgde voor een hoofdgroep vol titelhouders, waarvan de helft bestaande uit Duitsers.

De strijd om de winst was er één tussen twee uitersten. Aan de ene kant, de 53- jarige Russische schaaknomade en voormalig secondant van wereldkampioen Karpov, Vladimir Epishin. En aan de ander kant, de uit de gerenommeerde schaakfamilie afkomstige 17- jarige Nederlandse Grootmeester, Lucas van Foreest. Het onderlinge duel eindigde onder grote publieke belangstelling uiteindelijk in remise, waarna beiden gekroond konden worden tot winnaar. De derde ere plek ging naar de winnaar van de vorige editie, de 21-jarige Amsterdammer Hing Ting Lai.

In dit succesvol verlopen toernooi is weer gebleken dan de schaaksport een verbindende rol speelt op sportief en sociaal vlak, ongeacht leeftijd of nationaliteit. Het ruime deelnemersveld bewijst dat de aantrekkingskracht voor de snelschaak variant van dit eeuwenoude spel sterker voelbaar is dan ooit te voren.

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer