Lisanne de Witte versus Solar Team Twente

Lisanne de Witte staat op 9 juni weer aan de start bij de FBK Games. De atlete die in 2018 internationaal doorbrak en eerder dit jaar brons op de 400 meter bij de Europese Kampioenschappen Indoor in Glasgow won, wacht een bijzondere tegenstander: RED Shift, de zonneauto van Solar Team Twente. Het belooft een spannende battle over 300 meter te worden. Topsport, snelheid, kracht, aerodynamica en innovatie liggen dicht bij elkaar in Hengelo.

FBK Games werd in 2018 door de internationale atletiekfederatie IAAF benoemd tot ‘proeftuin van de atletiek’. Een nieuw concept, waarbij topatletiek, battles, entertainment en innovatie hand in hand gaan, ligt ten grondslag aan de vernieuwde FBK Games. Hightech regio Twente staat bekend om haar innovatieve karakter. Niet zo gek dus dat juist hier topsport en innovatie elkaar vinden en dat het publiek getrakteerd wordt op een ware battle mens vs machine.

Vorig seizoen liep De Witte bij de FBK Games de limiet voor deelname aan de EK op de 400 meter. Dit jaar is ze terug in Hengelo. Er staat weliswaar geen 400 meter voor de vrouwen op het programma, maar toch is ze erbij: “Dit jaar neem ik aan een bijzondere race deel. Het is cool om de battle mens tegen machine te zien, en al helemaal om er aan deel te nemen. FBK Games is daarnaast ieder jaar weer een prachtig evenement, zowel qua veld als qua vibe in het stadion. Zo vaak maak je niet mee dat er duizenden supporters voor jou juichen.”

Een 300 meter is een incourante afstand. Maar De Witte is er blij mee: ”Een race over 300 meter is iets wat in deze periode van het seizoen goed past. We moeten immers pas in september pieken. Een kleine snelheidstest heeft al eerder zijn vruchten afgeworpen.” Daarmee doelt ze op haar NK Indoor-deelname aan de 200 meter en niet de 400. Kort daarop pakte ze de medaille op de EK Indoor op de 400 meter.

Foto: credits: Jerome Wassenaar

De Witte neemt het op tegen RED Shift, de zonneauto van Solar Team Twente uit 2017, en Europees Kampioen 2018 in haar soort.  Ellen van Langen: “Dit is natuurlijk een unieke race; de solarauto legt normaliter ruim 3000 km door de Outback van Australië af, maar neemt het nu op 300 meter op tegen een atleet. Het publiek is getuige van een ware krachtmeting: wint de mens van de techniek? Of is het toch andersom?”

Foto de Witte: @fbk games

 

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer