Lisanne de Witte wint van zonneauto

Lisanne de Witte, Nederlands recordhoudster op de 400 meter nam het in Hengelo op de 300 meter op tegen de zonneauto van het Solar Team Twente. Lisanne knalde uit haar startblok, nam zoals verwacht een grote voorsprong maar de slow start van de Red Shift werd gevolgd door een imposante inhaalrace die net niet lukte. De Witte won nipt in een knappe 36.78.

Een nieuw wedstrijdelement bij het verspringen. Na de eerste drie reguliere pogingen gingen de acht springers met het beste resultaat naar de kwartfinales. Nummer 1 in de tussenstand tegen nummer 8, nummer 2 tegen nummer 7 enzovoorts. De vier winnaars gaan naar de halve finales, en uiteindelijk streden de winnaars daarvan in hun ultieme poging om de winst. Luvo Manyonga, wereldkampioen  in 2017 won de wedstrijd. Zijn beste sprong was 8,35 meter. De Zweed Tobias Montler was tweede met 8,14 meter.

De Amerikaan Sam Kendricks maakte tijdens de wedstrijd al een ereronde, toen hij na zijn geweldige sprong over 5,91 eindelijk het 27 jaar oude baanrecord van de legendarische Sergej Boebka met één centimeter verbrak. De wereldkampioen van 2017 won de wedstrijd er uiteindelijk ook mee. De Nederlandse recordhouder Menno Vloon werd knap tweede (5,51m).

De Zweedse Erika Kinsey sprong met 1,96 meter ruim hoger dan de andere tien deelneemsters. De favoriete Bulgaarse Mirela Demireva, winnares van olympisch zilver in Rio en met een persoonlijk record van 2,00 meter stelde teleur met 1,91 meter.

Voorafgaand aan het hoofdprogramma was er ook een nationaal programma. Daarin viel de winst van juniore Femke Bol op de 400 meter op. Zij verbeterde het Nederlands juniorenrecord naar 53.15. Bol (19) heeft zich met de 4×400 meter estafetteploeg al gekwalificeerd voor de WK Atletiek.

Foto’s: sportfoto-oost

Foto’s verspringen en polsstokhoogspringen: Credits: FBK Games

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer