Rick Bok twee keer 3de tijdens Wereld Kampioenschap BMX

In het Belgische Zolder is afgelopen week het wereld kampioenschap BMX gereden. Er deden 3800 rijders van over de hele wereld mee. Ruim 400 Nederlandse rijders namen deel aan het WK, waaronder 6 rijders van FCV Het Twentse Ros. Zondag en maandag waren er landentrainingen, alle rijders van een land moeten dan tegelijk trainen ongeacht leeftijd. De Nederlanders trainden met de Denen en Finnen. Dinsdag mocht Rick Bok de spits afbijten. En deed dat meteen goed. Na een voorzichtige start kwam hij lekker in de wedstrijd en was de finale halen zijn doel. Hij eindigde in de cruiser klasse 30-34 jaar op het podium met een knappe 3de plek.

Terwijl de temperaturen bleven stijgen richting de 40 graden is er op woensdag en donderdag gewoon gestreden om de wereld titel. Maura Jansen reed woensdag bij de girls 11 jaar sterk in de manches. In de achtste finale lag ze op een kansrijke 4de plek, helaas werd ze ingesloten en was het WK voor haar afgelopen.

Foto: Sandra Smith/

Donderdag mochten Ronan Maring en Jesper Grob rijden. Door vele valpartijen en de extreme hitte waardoor ook mensen op en om de baan medische assistentie nodig hadden werd de wedstrijd regelmatig stilgelegd. Uiteindelijk is besloten na de moto’s een pauze in te lassen. In de avonduren is er weer gestart met de 1:16 finales. Ronan was helaas al uitgeschakeld in de moto’s. Jesper reed heel sterk in de moto’s, moest zelfs over een gecrasht rijder heen springen. In de 1:16 finale kwam hij in de eerste bocht aan de buitenkant terecht waardoor aansluiting bij de beste 4 niet meer haalbaar was.

Op de laatste WK dag voor de challenge rijders mochten Yoeri Tilanus, Kevin van Benthem en Rick Bok hun opwachting maken. Na de enorme vertragingen op donderdag werd en vrijdag snel gestart. Binnen 1,5 uur waren de 3 moto’s al gereden. Voor deze leeftijdsklassen en het warme weer een veel te hoog tempo. Yoeri rijdend 17-24 jaar reed netjes in de moto’s en mocht na een korte pauze de 1:16 finale rijden. Helaas was zijn start dit keer niet snel genoeg om bij de beste 4 te komen.

Foto: Remco Huvermann

Kevin werd in de moto’s steeds beter en mocht door naar 1:4 finale. Helaas kwam hij in de eerste bocht ten val en was het WK voor hem over. Rick Bok, die dinsdag ook al had gereden kwam ook langzaam op gang in en tijdens de moto’s. Niet direct als eerste op kop maar gedurende de race weet hij zich telkens naar voren te rijden. Na sterke kwart en halve finale mocht hij als 2e geplaatst naar de finale. In een spannende strijd heeft hij wederom een 3de plek behaald. Vandaag, zaterdag mag de elite (zoals Niek Kimmann en Merle van Benthem) gaan strijden op de baan in Zolder voor de WK titel en dan is het BMX Wereldkampioenschap 2019 weer voorbij.

Foto Rick Bok: eigen foto FCV het Twentse Ros

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer