Charlot Vellener: “Volleybal is mijn lust en mijn leven”

Jan Berendsen over Charlot Vellener: “Haar grote kracht is haar techniek en daar willen we graag samen met haar verder aan werken”. Een mooier compliment kun je niet krijgen van je coach, Charlot?

Inderdaad een mooi compliment. Ik ben blij dat Jan Berendsen het vertrouwen in mij uitspreekt om samen verder te werken aan mijn kwaliteiten en deze verder uit te bouwen.

Je bent pas een jaar bezig in Vroomshoop en dan dit compliment. Op tijd overgestapt van Alterno naar Team Eurosped?

Ik heb een hele leuke en leerzame tijd bij Alterno gehad. Ik was toe aan een volgende stap en ben blij dat ik die kans bij Team Eurosped heb gekregen.

Maar vertel eerst eens even wie je bent en wat je zoal doet.

Ik ben Charlot Vellener, 18 jaar oud en kom uit Almelo. Vanaf mijn 6de volleybalde ik bij Krekkers. Op mijn 14e ben ik gevraagd voor Springendal Set-Up ‘65 dames 1 en maakte ik voor het eerst kennis met de eredivisie. Na 1 seizoen bij Set-Up ‘65 ben ik gaan spelen in het Talentteam Papendal in Arnhem en heb ik 2 jaar gewoond op Sportcentrum Papendal in Arnhem.

Vanaf mijn 13e tot en met mijn 18e jaar speelde ik in Pre-Jeugd Oranje, Jeugd Oranje en Jong Oranje. Met een grote groep meiden uit heel Nederland trainden wij op Sportcentrum Papendal. Uit deze groep werd een selectie gemaakt voor de internationale wedstrijden en toernooien.

Nadat ik het opleidingstraject op Papendal heb afgerond heb ik de overstap gemaakt naar Alterno in Apeldoorn om daar veel speelminuten te maken. Ik ben daar ook gaan wonen en heb ik 1 seizoen voor Alterno dames 1 gespeeld.

Na dat jaar ben ik benaderd door Team Eurosped, waar ik het afgelopen seizoen heb gespeeld. Na een leuk seizoen, waarin ik mij nog beter heb kunnen ontwikkelen, ben ik blij dat Team Eurosped het vertrouwen in mij heeft om verder samen te werken. Onlangs heb ik mijn contract bij Team Eurosped verlengd. Volleybal is mijn lust en mijn leven en ik wil daar graag het hoogst haalbare in bereiken.

Naast het volleyballen ga ik naar school. Als topsporter heb ik de mogelijkheid om mijn schoolexamen in 2 jaar te doen. Vorig jaar heb ik het eerste gedeelte van mijn schoolexamen in Apeldoorn behaald. Dit jaar hoop ik mijn diploma in ontvangst te mogen nemen op Het Noordik in Almelo. Ik start komend studiejaar mijn opleiding Fysiotherapie aan het Saxion in Enschede. In mijn schaarse vrije tijd vind ik het leuk af te spreken met vriendinnen.

Je toonde al vroeg je belangstelling voor het volleybal. Waar zette je zelf je eerste stappen op het veld?

Ik heb mijn eerste stappen op het veld gezet bij de mini’s van Krekkers in Mariaparochie.

Aangemoedigd door familie, vrienden en bekenden?

Ik ben samen met mijn zus en vriendinnetjes begonnen met volleyballen. Mijn ouders vonden een teamsport belangrijk en mij leek volleybal heel leuk.

Wie is jouw grote voorbeeld?

Een specifiek voorbeeld heb ik niet echt. Natuurlijk is er wel een aantal speelsters waar ik veel van leer en heb geleerd door er samen mee te trainen. Ik vind het mooi hoe een sporter uniek is in zijn of haar sport en zich daarmee kan onderscheiden.

Bij Team Eurosped werken ze met twee trainers/coaches. Heeft dat meegespeeld in jouw keuze?

Het afgelopen seizoen heeft het voor ons goed uitgepakt. Ik ben van mening dat het werken met twee trainers/coaches ook het komende seizoen goed zal verlopen. Om meerdere redenen heb ik besloten om bij Team Eurosped te blijven.

Diane Rademaker voorspelde direct al, dat je van grote waarde zou zijn voor Team Eurosped. Vooruitziende blik?

Ik kan moeilijk spreken voor Diane Rademaker, maar aangezien Team Eurosped het vertrouwen in mij heeft om met mij verder samen te werken, zegt genoeg.

Je had twee verschillende tussenstops. Eerst Pre-Jeugd Oranje, Jeugd Oranje, Jong Oranje en het Talentteam Papendal, daarna Alterno en nu voor twee jaar bijgetekend in Vroomshoop. Ook een tussenstop en wil je graag naar het “grote” Oranje?

Ik ben nog relatief jong en wil me graag optimaal ontwikkelen als spelverdeelster. Dit doe ik graag in een professionele omgeving. Team Eurosped biedt mij deze gelegenheid. Wat de toekomst mij brengt weet ik niet. Ik bekijk het stap voor stap. Wel wil ik graag het hoogst haalbare bereiken en dat betekent ook dat ik graag naar het “grote” Oranje en het buitenland zou willen als ik daar klaar voor ben.

 

Je moest de rol overnemen van de vertrekkende Rochelle Wopereis als spelverdeelster. Een niet al te gemakkelijke opgave, toch?

Ik ben gewoon mezelf gebleven en ga uit van mijn eigen kwaliteiten en heb dan ook mijn eigen ding gedaan, wat goed voor Team Eurosped en mij heeft uitgepakt.

Altijd al een voorkeur gehad als spelverdeelster?

Ik heb de hele jeugdopleiding bij Krekkers als passer-loper gespeeld. Doordat trainers en coaches op Papendal in mij een talentvolle spelverdeelster met technische kwaliteiten zagen, ben ik naar Springendal Set-Up ’65 gegaan om mij verder als spelverdeelster te ontwikkelen. Vanaf die tijd ben ik spelverdeelster. Ik vind het heel mooi om het spel in handen te hebben en de lijnen uit te zetten.

In de competitie gingen jullie furieus van start en staan nu, in de abrupt beëindigde kampioenspoule, op een derde plaats. Tevreden?

Afgelopen seizoen zijn we inderdaad sterk begonnen. Ondanks blessures binnen het team waren we lang koploper en wisselden we elkaar af op plek 1 en 2. Hierdoor gingen we met veel vertrouwen de kampioenspoule in. Op het moment van de abrupte beëindiging van de kampioenspoule stonden wij op plek 3. Jammer genoeg zullen we nooit weten wie kampioen zou worden.

Natuurlijk is het niet mooi om zo het seizoen af te sluiten, maar er zijn op dit moment veel belangrijkere zaken door het corona virus dat ons wereldwijd bedreigt. Ondanks het abrupte einde in de kampioenspoule ben ik tevreden over mijn persoonlijke vooruitgang.

 

Het corona virus gooide alles overhoop. Ook in de sport. Hoe zijn jullie als Team Eurosped hiermee omgegaan?

De NeVoBo heeft besloten de trainingen en wedstrijden stop te zetten en niet te hervatten. Hier houden wij ons als speelsters en staf natuurlijk aan.

Het lijkt me moeilijk om bepaalde spelpatronen thuis uit te voeren, met ander woorden hoe houd jij je ritme en conditie op peil?

Wij trainen nu ieder individueel om fit te blijven. Hiervoor hebben wij van de technische staf trainingsprogramma’s gekregen om thuis uit te voeren.

Hoe vaak trainden jullie in de week?

Wij trainden dagelijks van maandag tot en met vrijdag. In totaal waren dat 7 trainingen. 5 baltrainingen en 2 krachttrainingen.

 

Gaat dit het komend seizoen veranderen, denk je?

Daar hebben wij met elkaar over gesproken. Het trainingsschema voor komend seizoen moet nog verder worden uitgewerkt, maar we willen graag aan het huidige trainingsschema 2 ochtendtrainingen toevoegen.

Team Eurosped heeft al veel, vooral jonge, speelsters aangetrokken. Jij bent ook nog jong, een goed teken om jonge talenten een kans te bieden?

Dit is wel steeds meer de trend in de eredivisie. Ik was zelf 5 jaar geleden de jongste speelster in de eredivisie. Het is mooi dat jonge talenten al vroeg een kans krijgen om zich op het hoogste niveau te ontwikkelen.

Twente kent drie teams die op het hoogste niveau bij de dames spelen. Is Twente hiermee het Walhalla bij het dames volleybal geworden?

Het is mooi dat het volleybal in het oosten van het land zo leeft. Alleen met een goede organisatie, staf, sponsoren, voorzieningen voor de speelsters en niet te vergeten supporters is het mogelijk om je als team op het hoogste niveau te handhaven. Terugkijkend op het afgelopen seizoen is gebleken dat 2 van de top 3 teams in de eredivisie uit Twente komen. Hier mogen we toch best wel trots op zijn.

De NeVoBo heeft geloof ik nog geen beslissing genomen hoe de prijzen worden verdeeld en er is dus ook nog geen besluit over internationaal spelen. Wat hoop je zelf? Twee teams uit Twente, jullie en Apollo 8, Europa in?

Dat zou toch geweldig zijn. Voor mijzelf zou dat een mooie stap in mijn ontwikkeling zijn en dan ben ik ook weer een ervaring rijker.

Tot slot. We leven in een bijzondere, bizarre en onzekere tijd. Wat is jouw wens voor nu en later?

Het is inderdaad een bijzondere, bizarre en onzekere tijd. Voor nu hoop ik dat iedereen gezond blijft en dat we het normale leven weer snel kunnen oppakken. Mijn wens voor later is om op het hoogste niveau te kunnen volleyballen bij een topteam in het buitenland.

Foto’s: Ruud Montagne, Rudy van ’t Rood, Berto de Jong, Roel Ubels en Niek Erents.

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer