Wicher Diallo: “Het ultieme einddoel blijft nog steeds de Spelen halen als coach”

Ondanks dat hij pas 26 jaar is kan er al gesproken worden van een ervaren waterpolo coach. Dan moet het aanstellen als hoofdcoach bij de dames van Het Ravijn wel veel voldoening geven, of niet Wicher Diallo?

Voldoening krijg ik vooral uit de progressie die sporters doormaken, maar het is wel heel erg gaaf dat Het Ravijn er vertrouwen in heeft dat ik deze job aankan.

Je was al assistent coach onder Jan Mensink en mocht het afgebroken seizoen ook al een paar keer optreden als hoofdcoach. Was dat het moment dat je tegen jezelf zei “ik kan het aan”?

Ik had eigenlijk het hele seizoen al wel het gevoel dat ik het aan zou kunnen, maar de echte bevestiging voor mijzelf kwam tijdens het coachen van de gewonnen uitwedstrijd in Ede. Die wedstrijd klopte het plan en werden mijn aanwijzingen allemaal direct in resultaat omgezet door de meiden. Op deze wedstrijd kijk ik echt wel met een trots gevoel terug.

 

Maar vertel eerst eens even wie je bent en wat je in het dagelijks leven doet?

Ik ben dus Wicher Diallo, 26 jaar oud, woon in Nijverdal en werkzaam als docent op het Staring College te Borculo/Lochem. Ik heb aan de Academie Lichamelijke Opvoeding in Nijmegen gestudeerd met als afstudeer richting talentherkenning- en ontwikkeling. In mijn vierde jaar van de ALO ben ik daar ook docent Engels bij gaan studeren. Na vier jaar voor de klas vond ik het wel tijd worden voor meer uitdaging en daarom volg ik sinds dit jaar een master in Utrecht voor mijn 1e graads bevoegdheid docent Engels.

Je was zelf actief waterpoloër op het hoogste niveau bij zowel BZC in Borculo als bij Het Ravijn en behaalde met beide ploegen zowel de nationale titel als de finales. Waarom ben je dan gestopt?

Toen ik stopte met het eerste van Het Ravijn, heb ik ook best wel lang getwijfeld. Op dat moment zag ik voor mij niet echt een weg verder bij H1 en ben ik naar het tweede gegaan. Ik speel zelf ook nog steeds en wil die combi ook blijven volhouden, alleen denk ik dat ik meer kan bereiken als coach. Daarnaast haal ik veel motivatie uit het ontwikkelen van iemands talent. Dus vroeg de focus leggen op dat pad leek een logische stap.

Wat was jouw mooiste ervaring als actief waterpoloër?

Dat is best een moeilijke vraag, want er zijn zoveel momenten waar ik met veel plezier op terug kijk. Een paar dingen die door mijn hoofd schieten zijn:

De Champions league wedstrijd in Hongarije Eger, daar is waterpolo net zo groot als voetbal is bij ons. Dus het was heel gaaf om in zo’n ambiance te mogen spelen.

Mijn eerste beker finale met Het Ravijn. Het was pas het tweede jaar terug in de eredivisie voor ons en de dames hadden ook de finale gehaald. Als ik terugdenk aan het gigantische rode vlak supporters dat was meegereisd uit Nijverdal, krijg ik weer kippenvel.

Een EJK spelen met Jong Oranje. Blijft toch heel bijzonder om het volkslied te horen voorafgaand aan een wedstrijd en om op zo’n niveau een balletje te mogen gooien.

Wat was jouw sterkste punt in het water?

Ik ben fysiek redelijk sterk en kan op de midvoor positie acties maken waardoor wij of een kansrijke doelpoging hebben of al een doelpunt hebben.

Waar gooide je jouw eerste bal?

In Borculo bij toen nog Schuurman BZ&PC.

Ook aan andere sporten gedaan?

Altijd gezwommen, maar ook een tijdje bij de gymvereniging gezeten in Borculo.

Foto: Wim Beunk

Zelf actief zijn heeft dat je geholpen bij het uitvoeren van trainerschap?

Het helpt zeker omdat je het spelletje kent, maar dameswaterpolo is wel veel tactischer dan het herenpolo.

Afgelopen vier jaar ondersteunde je ook bondscoach Ilse Sindorf bij de meisjes onder 15 jaar. Mooie leerstoel?

Ja, daar heb ik heel veel mogen leren. Paste ook perfect bij mijn opleiding(en) en waar kan je nou meer leren over waterpolo dan bij de bond? Zeker als je dan ook nog als coach mee mag op toernooi.

Bij de dames gaan een aantal geroutineerde speelsters een stap terug doen. Een extra uitdaging om aan een nieuw team te bouwen?

Niet per se een extra uitdaging, want Het Ravijn staat juist bekend om dat de ervaring niet verloren gaat wanneer ze stoppen. Dat is al te zien aan de verdere stafleden van de selectie. Dus zij zullen zeker nog blijven meetrainen en een extra verlengstuk van mij zijn in het water. Daarnaast zijn onze jongere meiden er klaar voor, dus ik heb er vertrouwen in!

Je was het afgelopen seizoen al trainer van het tweede team. Ga je een paar dames “meenemen”?

Jazeker! Zoals ook al bij de vorige vraag al verwoord, de jongere meiden zijn er klaar voor! Veel van deze meiden dubbelden al afgelopen seizoen, maar maken nu dan dus daadwerkelijk de overstap naar het eerste.

Foto: Wim Beunk

Komen er misschien ook speelsters van buiten Het Ravijn?

In principe, wil ik het zoveel mogelijk met eigen speelsters rondbreien. Het kan zijn dat we voor een keeper wel over de landsgrenzen heen kijken.

Wat ben je voor trainer? Techniek, tactiek?

Ik ben denk ik een tactisch ingestelde trainer. Als je bij D1 komt, moet je technisch al wel goed onderbouwt zijn. Daarnaast haal ik veel plezier uit het analyseren van een tegenstander en al helemaal als hun plannen dan door ons worden doorzien.

Jan Mensink krijgt de nieuwe functie “topsportcoördinator” in de nieuwe commissie topsport. Met welk doel?

Het Ravijn nog beter maken. De jeugdopleiding versterken, opleiding van trainers en coaches verzorgen.

Er staat dan wel een professionele organisatie met ambities.

Zeker, ik hoop ook dat we dit nog lang mogen uitbreiden en we moeten als oost Nederland ook zeker een groot bolwerk tegen het westen houden.

Het afgelopen seizoen werd abrupt afgebroken door corona. Hoe hebben jullie dat binnen de vereniging opgepakt?

We hebben veel online vergaderd over hoe we deze tijd moeten inrichten. Ook de stappen naar volgend seizoen toe zijn hier gezet. De hele A-lijn is al voorzien van trainers en staf. Dus we lopen erg voor op schema in vergelijking met andere seizoenen. Dus eigenlijk hebben we van dit grote nadeel een voordeel naar volgend seizoen toe weten te maken.

De jeugd traint weer (droog). Wanneer gaan de senioren weer beginnen?

Ondertussen ook alweer nat! Deze week waren de try-outs voor de jeugd in het zwembad. Deze zijn positief bevallen en we hopen volgende week ook met de senioren te kunnen starten. Dit is het geluk voor de zwemsport. Door het verhogen van de hoeveelheid chloor in het water mogen (nog steeds wel met restricties) zwemsporters weer het water in!

Kijkend naar het nieuwe seizoen. Heb je voor jezelf al een idee wat er minimaal gehaald moet worden?

Ik denk niet in resultaatdoelen voor volgend jaar. Mijn procesdoel is dat we een stabiel Eredivisie team opzetten. Daarbij is de ranglijst wat mij betreft ondergeschikt aan.

Nog een ultieme wens?

Als coach bij Het Ravijn landskampioen worden en Europa in. Naast deze product doelen is een grote wens van mij om een steeds groter wordend waterpolobolwerk realiseren hier in Nijverdal. Waarbij voor jeugd sport en school hand in hand gaan.

Maar het ultieme einddoel blijft nog steeds de Spelen halen als coach en als we daar dan toch zijn ook maar een medaille mee naar huis nemen.

Actie foto’s archief: sportfoto-oost.nl

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer