Komkommertijd of corona virustijd?

Is het nu komkommertijd of corona virustijd? Dat vroeg ik mij de laatste dagen af. Als je alleen al naar de sportkatern in de diverse kranten kijkt dan is het echt zoeken naar aansprekende sportberichten. Af en toe krijg je een persbericht dat Heracles Almelo er weer een speler bij heeft en dat FC Twente er weer eentje gehuurd heeft, maar daar blijft het toch wel bij.

Ook wat de amateursport betreft is het een behelpen op dit moment. Sommige sporten ontwaken langzaam uit de corona tijd en beginnen heel voorzichtig weer de draad op te pakken, uiteraard met inachtneming van de RIVM regels. En daar zit denk nu juist de kneep. Vanaf 1 juni mogen we opeens weer van alles, als je maar anderhalve meter afstand houdt en goed je handen wast.

Maar wie doet dat? Kijk maar eens naar de cijfers van afgelopen week. Ja wij hier in Twente zijn wel een nuchter volkje, want van de 2226 geteste Twentenaren waren er “slechts” zes besmet. Maar worden wij straks niet de dupe van al die massa’s mensen die niet zo nuchter zijn als wij, maar egoïstisch denken, “wat kan mij gebeuren”?

Ik ben dan ook bang, dat wanneer er niet op korte termijn verscherpte maatregelen worden getroffen, wij weer heel snel terug zijn bij af. Waarom nu al niet de verplichting tot het dragen van een mondkapje in bijvoorbeeld, winkels, kroegen, voetbalstadions en sporthallen? Straks lopen we weer, net als in maart, achter de feiten aan en kunnen we weer binnen blijven. Niet juichen en zingen bij sportwedstrijden, als die dan nog door mogen gaan van onze experts, maar ook niet zelf kunnen sporten. Niet meer naar de fysio/oefentherapeut/tandarts etc.

Beste sportmensen, ik hoop echt niet dat we de situatie van 16 maart terug krijgen, want dan is dat wel doodsteek voor vele sportverenigingen en niet alleen het betaald voetbal. Maar vooral voor alle amateurverenigingen. Zij zijn aangewezen op sponsors en juist die groep heeft het al heel zwaar gehad de afgelopen tijd. Kunnen we als nuchter volkje, zoals onze minister president ons noemde, nu niet even houden aan eenvoudige richtlijnen, of gaan we voor ikke, ikke en de rest kan…..vul zelf maar in?

Ik ben van huis uit noch een optimist noch een pessimist, maar wel een realist. Ik zie dingen gebeuren die echt niet kunnen in deze corona tijd. Vroeg of laat krijgen we de rekening gepresenteerd als er nu niet wordt ingegrepen door de overheid, maar volgens mij zijn die met zijn allen op vakantie.

Alsjeblieft, geen nieuwe lockdown. Niet weer een hele samenleving plat omdat experts mondkapjes niet nodig vinden. Een mondkapje is een onding, dat heb ik zelf ondervonden, maar volgens onderzoeker en Twentse hoogleraar Detlef Lohse van de Universiteit Twente, een must. Laten we het dragen, om elkaar te beschermen totdat het vaccin of die veelbelovende medicijnen er zijn. Alleen dan kan er weer in competitieverband gesport en om de punten gespeeld worden.

Blijf gezond,

Jaap Gönning.

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer