NEO verliest nipt maar verdiend met 2-1 van Columbia

NEO weerde zich vanmiddag uitstekend tegen de ambitieuze eersteklasser Columbia, dat overloopt van kwaliteit en routine. NEO moest uiteindelijk met 2-1 het onderspit delven, maar met wat fortuin had de brigade van Michel Steggink in de slotfase nog gelijk kunnen maken. Dat zou niet helemaal terecht geweest zijn, want Columbia liet wel een aantal riante mogelijkheden liggen en had over 90 minuten bezien het beste van het spel. Doelpuntenmaker was Sean Niemeijer die na een jaar blessureleed zijn rentree maakte.

Er werd met belangstelling uitgekeken naar het bekerduel dat NEO 1 in Apeldoorn tegen eersteklasser Columbia speelde. De grootmacht uit 2J van vorig jaar had zijn sterke selectie nog sterker gemaakt en de vraag was of NEO zich daar tegen zou kunnen wapenen. De conclusie mag zijn dat de geroutineerde Apeldoorners het duel verdiend met 2-1 wonnen, maar dat NEO zich in fases van de wedstrijd een gelijkwaardige opponent toonde. Columbia was in de persoonlijke duels vaak meedogenlozer dan NEO, paarde dat aan erg veel ervaring en dien ten gevolge vond de thuisclub vaak de vrije man, met name op de vleugels.

Gedurende de eerste twintig minuten was de partij volledig in evenwicht, met de eerste kans voor NEO. Twee mensen kwamen in een riante schietpositie, maar besloten dat niet te doen, maar een pass te versturen. De kansrijke aanval stierf uiteindelijk in schoonheid.

De handige Hüseyin Güveli had de eerste kans voor de thuisclub, maar zijn fraaie schot ging net naast en over. Vervolgens was het de beurt weer aan NEO. Na ver uitkomen van de vijandelijke goalie trof Twan Weghorst met een lob van afstand het doel net niet.

In het tweede helft van het eerste bedrijf zette Columbia NEO fors onder druk en kreeg een paar geweldige kansen. Met name die van centrumspits Dylan de Bruin was nagenoeg niet te missen. Bob Peterman onderscheidde zich in de die fase middels een paar geweldige reddingen. Op slag van rust de grootste kans voor NEO. Na goed storen kwam Max Brunninkhuis links van goalie Leroy de Boer in vrije schietpositie. Helaas was de hoek te lastig om het de goalie echt lastig te maken.

Na de thee aanvankelijk hetzelfde spelbeeld. Columbia had een overwicht, maar kreeg in die fase bijna geen kansen, NEO daarentegen ook niet. Na een klein uur dan toch de 1-0, verdiend, maar een prutsgoal. Met het nodige geluk kwam Dylan de Bruin in vrije positie in balbezit en zijn schot leek te kunnen worden gekeerd door Bob Peterman. Helaas was de binnenkant van de paal NEO niet goed gezind en het leer huppelde binnen.

Nadat de Bruin een mooie aanval net niet kon afronden maakte NEO tamelijk onverwacht gelijk. De net ingevallen Sean Niemeijer, weer inzetbaar na een gedwongen rustperiode van bijna een jaar, profiteerde netjes van een bal die tussen de doelman en een verdediger viel en prikte de 1-1 binnen.

Helaas was de gelijke stand van korte duur. Ook aan Columbia-kant was er een invaller binnen de lijnen gekomen, de man met de mooiste naam van de middag: Edilson Jose Coelho, overgekomen van Rohda Raalte. Na een slippertje aan de rechterkant passeerde hij Peterman beheerst in de verre hoek: 2-1

NEO richtte zich op en perste er een heus slotoffensief uit dat nog drie riante kansen opleverde. Eerst had Sean Niemeijer een mooie volley in huis die helaas recht op de Boer gemikt was. Vervolgens twee keer Bas Spenkelink. Eerst kopte de vervanger van Twan Weghorst een voorzet van Max Brunninkhuis over en luttele minuten later kopte hij een afgemeten voorzet van Ron Spoler prachtig in. De reactie van Leroy de Boer was echter navenant, zodat de 2-1 op het scorebord bleef, uiteindelijk terecht.

Een uitstekende testcase voor NEO tegen een ploeg die overloopt van kwaliteit en routine en gemiddeld ook ruim vijf jaar ouder is. De nederlaag is geen schande en Michel Steggink kan met een gerust hart voortborduren op de vele goede zaken die zijn team ten toon spreidde.

Komende woensdag oefent NEO om 20.00 uur bij Tubantia en zaterdag komt Den Ham op bezoek in het tweede bekerduel. De Hammers versloegen in hun eerste potje Dedemsvaart met maar liefst 5-0. Daaraan voorafgaand speelt NEO O23 tegen HSC’21 O23. Dat duel start om 16.00 uur.

NEO VR1 beleefde ook een bliksemstart. Warnsveldse Boys kwam op bezoek en werd met een 5-1 bekernederlaag naar huis gestuurd.

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer