Rob Hoekschop in gesprek met: Willian Swienink

Spelersprofiel:

Naam: Willian Swienink

Geboren: 22-02-1972

Clubs:

1987-1990   BVV Borne

90-91            Heracles ’74

91-96            BVV Borne

96-2006       DETO Vriezenveen

2006-2015   BVV Borne

Mijn positie: In mijn begin periode bij Borne en DETO speelde ik altijd linksbuiten of in een tweespitsensysteem. In de tijd na DETO, bij Borne speelde ik veelal op het middenveld en de laatste jaren als laatste man.

Hoe zou je jezelf als speler omschrijven?

Een explosieve snelle buitenspeler met een goede voorzet en altijd een neusje voor de goal. Als laatste man bij Borne was voornamelijk coachend bezig en zorgde ik voor goede rugdekking.

Wanneer en waarom ben je gestopt?

Had graag nog door willen voetballen, maar door de vele operaties aan mijn knieën(14) en de laatste jaren met pijnstillers de wedstrijd moeten spelen, heb ik in 2015 besloten om ermee te stoppen.

Waar ben je het meest trots op?

Ik ben toch wel trots, dat ik 28 jaar in een eerste elftal heb gevoetbald. En ook dat mijn mentale weerbaarheid mij niet in de steek heeft gelaten om steeds na zware knieblessures weer terug te komen op dat niveau.

Heb je alles eruit gehaald als voetballer?

Op amateurniveau heb ik er alles uit gehaald, maar ik heb wel spijt dat ik na 1 seizoen weg ben gegaan bij de profs van Heracles ’74. Ik heb namelijk in dit ene seizoen niet alles van mezelf kunnen laten zien i.v.m. de dienstplicht.

Heb je ooit de kans gekregen bij een BVO?

Ik heb in 1990-1991 de overstap gemaakt van BVV Borne naar Heracles ’74.

Wat is je mooiste herinnering?

De kampioenschappen en promoties van BVV Borne en DETO. Met name het landelijke kampioenschap in Bovenkarspel in 1992. En natuurlijk waren de derby’s BVV Borne – NEO en DETO – DOS altijd heel bijzonder voor mij.

Wat doe je nu en wat zijn je ambities/wensen?

Ik ben nu leider van het 1e bij BVV Borne. Ik hoop dit nog lange tijd te blijven doen.

Welke amateur mag in deze column niet ontbreken en waarom niet?

Ik zou er meerdere op kunnen noemen, maar als ik echt moet kiezen, kies ik voor Arjen Pastink, omdat ik met hem een goede samenwerking had bij DETO. We vormden een goed duo.

Wat is je mooiste herinnering aan een trainer?

Aan elke trainer heb ik goede herinneringen, ik had een goede band met allemaal. Maar als ik er echt een moet opnoemen, dan is dat Hans Bossink. Hij heeft namelijk een hele zomervakantie voor mij klaar gestaan toen ik terug kwam van een kruisbandoperatie.

Wat was je mooiste sportpark?

Sparta Nijkerk en De Koerbelt in Rijssen.

Wat was je mooiste goal?

Dat was de winnende goal in de derby DETO- Enter Vooruit (2-1). Deze bal nam ik in de laatste minuut vanuit een hoekschop in een keer op de schoen en hij verdween in de kruising.

Wat is jouw advies aan de talenten van nu?

Blijf altijd in jezelf geloven en haal alles eruit als het er in zit. Maar plezier staat voorop.

Wat was jouw specialiteit?

Mijn specialiteit was toch wel op snelheid een tegenstander passeren en ik beschikte over een goede voorzet. Daarbij had ik altijd een neusje voor de goal en oog voor mijn medespelers.

Voetbalde je liever op zaterdag of op zondag?

Ik had geen voorkeur.

Waar moet een goede aanvaller aan voldoen in jouw ogen?

Als buitenspeler is het belangrijk dat je over snelheid beschikt, gecombineerd met passeerbewegingen en een goede voorzet.

Welke wedstrijd komt als eerste in je op als je aan je voetbalperiode denkt en waarom?

Dat zijn twee wedstrijden. Ten eerste de wedstrijd thuis Borne-Luctor in de beginjaren 90. Waarin we een kwartier voor tijd nog met 1-3 achter stonden en ik deze wedstrijd met een hattrick naar een 4-3 overwinning bracht.

De tweede was de derby DETO-DOS (3-2). In deze wedstrijd maakte ik 20 minuten voor tijd de winnende goal. Helaas moest ik een minuut later met rood van het veld af. Gelukkig wisten we de wedstrijd winnend af te sluiten.

Is jouw visie als assistent-trainer hetzelfde als speler?

Mijn visie is wel hetzelfde. Ik voetbalde zelf graag aanvallend en dat zie ik ook nu wel graag terug in het team, maar in beide gevallen ben je afhankelijk van de spelers die er in het veld staan.

Heb je nog ambities als trainer?

Ik heb geen ambities als trainer, aangezien ik al veel jaren van huis ben geweest voor de voetbal. De rol als leider bevalt me prima. Mijn jongste zoon voetbalt bij GA Eagles en daar gaat ook veel tijd in zitten.

Wie waren voor jou lastigste tegenstanders?

Echt lastige tegenstanders had ik niet echt, maar waar ik wel een hekel aan had waren de verdedigers die klein van stuk en erg snel waren en de verdedigers die veel loopvermogen hadden aan de zijkanten

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer