Stal Thijssen blijft succesvol in Wierden, nu met zeges van Kersten en Thijssen

Stal Thijssen blijft uiterst succesvol tijdens CSI2 Outdoor Wierden. Na drie zeges van Doron Kuipers op de eerste twee dagen was het zaterdag de beurt aan Niels Kersten (foto) en Mel Thijssen om een feestje te vieren. Niels Kersten won de finale van de Medium Tour om de Lodewijk Assurantiën Prijs over 1,40 meter met barrage, Mel Thijssen was de snelste over 1,35 meter op tijd voor de Small Tour.

Het was sowieso een prima dag voor Kersten, die zaterdag in Wierden ook nog een tweede en een vierde plaats opeiste. De pas twintigjarige ruiter uit het Limburgse Echgel, op een steenworp afstand van hippisch centrum De Peelbergen in Kronenberg, was in de barrage van de laatste rubriek van de dag de snelste foutloze deelnemer van acht barrageklanten. Zes van hen kwamen uit Nederland. Als voorlaatste starter dook hij met zijn negenjarige schimmelruin Grandino H (v. Calvino Z in 32,57 seconde nog ruim onder de tijd van Hessel Hoekstra (foto onder), die voor hem 33,64 seconde had geklokt met zijn zevenjarige bruine ruin Icoon VDL. Achter de ruiter van Stal Wiefferink uit Wierden en de Engelsman James Billington op Cohinoor VDL reed Peter Olthof in eigen regio naar een verdienstelijke vierde plek met zijn bruine ruin Great Gatsby (v. Contendros 2).

“Een lekkere afsluiting van een toch al lekkere dag”, bevestigde de twintigjarige Niels Kersten na de prijsuitreiking. “We hadden een beetje naar deze finale toegewerkt met twee fijne rondjes over 1,40 meter. Grandino tijd ik sinds ik een maand of zeven geleden bij Leon Thijssen ben gekomen. Leon traint me samen met mijn vader Pieter, die hier vandaag aanwezig was. Samen met mijn broer Lars hoop ik over een aantal jaren zijn handelsstal thuis over te nemen.”

In de extra rondgang kon uitgerekend Mel Thijssen hem nog van de winst afhouden, maar dat gebeurde niet. Ze werd vijfde. ”In zo’n geval als vandaag is ze natuurlijk extra gebrand om me er nog af te rijden. Dat is gezonde onderlinge concurrentie, dat maakt het ook leuk op stal als je met drie of vier ruiters tegelijk naar een concours gaat.”

Over Grandino heeft hij niets dan lof. “Een heel voorzichtig paard met fijn er wat in. Hij blijft maar beter gaan. Waarschijnlijk neem ik hem mee naar Villamoura in Portugal over een week of zes. Een rankingproef over 1,45 meter kan hij wel lopen. Hij is snel, springt simpel en heeft een grote galop, wat in zon lekkere ruime bak als hier goed van pas komt.”

Hessel Hoekstra was niet teleurgesteld dat hij Kersten moest laten voorgaan. “Eerlijk gezegd had ik niet verwacht tweede te kunnen worden. Icoon is nog maar zeven en heeft dus nog niet zoveel ervaring. Maar het is een heel goed paard dat vaak nul springt en hij loopt best hoog voor zijn leeftijd. Met dit resultaat kan ik alleen maar blij zijn.”

Ook Peter Olthof stapte tevreden de ring uit. “Ook gisteren liep het al lekker en nu weer. Great Gatsby is negen, maar nog vrij onervaren in dit werk. Vorig jaar liep hij nog mee in de klasse L, maar ik denk dat hij veel mogelijkheden heeft. Het was vandaag toch een heel delicate proef met maar acht combinaties in de barrage, dus dan kun je alleen maar zeggen dat hij het goed heeft gedaan.”

Mel Thijssen ging met de winst aan de haal in de rubriek over 1,35 meter op tijd om de Fieten Olie Prijs voor het CSI2. Met de achtjarige donkerbruine merrie Nena (v. Nonstop) klopte ze de Zwitserse amazone Clarissa Crotta op de bruine ruin Vincent 168 met een verschil van 1,47 seconde na een snelle ronde van 55,67 seconde. Niels Kersten eindigde als vierde met zijn twaalfjarige bruine ruin Da Vinci (v. Numero Uno).

De Zweedse Erika Lickhammer-van Egmond was superieur in de proef om de Handelshuis Schuttert Prijs voor de Big Tour van het CSI1 over 1,30 meter. Op het traject op tijd sloeg ze met haar dertien jaar oude schimmelmerrie Toupie du Quesnoy een gat van liefst 3,26 seconde met de nummer twee. Dat was Niels Kersten met zijn negenjarige schimmelruin Zeppe Blue (v. Zirocco Blue VDL). Koen Westendorp mocht zich met de negenjarige bruine ruin Comme Prevu (v. Comme il Faut) als derde opstellen tijdens de prijsuitreiking. Sjaak Sleiderink legde met de zevenjarige bruine merrie Florence (v. Connor) beslag op de vijfde positie.

Clarissa Crota greep met de negenjarige bruine merrie De Luett 2 (v. Casall) de zege in de strijd over twee fasen om de Groenoord Prijs over 1,25 meter voor de Small Tour. In deze rubriek mochten deelnemers alleen door naar de tweede fase wanneer ze de eerste foutloos afsloten. Rink-Jan Dijkstra had 0,28 seconde meer nodig voor de tweede helft van het parcours met zijn zesjarige vosmerrie Just Chestnut (v. Harley) en de derde prijs werd afgehaald door de jonge Britt ter Harmsel, die de veertienjarige schimmelmerrie Butter Flower (v. Goodtimes) voor deze gelegenheid had gezadeld. Voor uitslagen, zie https://results.scgvisual.com/2020/wierden/

Foto’s © @DigiShots
Newsoutside Sportverlichting PBSoccer