Jennette Jansen: “Mijn ultieme wens is natuurlijk Wereldkampioen te worden in 2021 en een Paralympische Gouden medaille te behalen in Tokyo.”

Foto: Mathilde Dusol

Een paar weken terug werd ze ongemerkt Nederlands kampioen tijdrijden op haar ligfiets. Misschien wel één van je mooiste successen in eigen land Jennette Jansen?

Op 15 september 2020 ben ik Nederlands Kampioen tijdrijden geworden en op 19 september 2020 ook Nederlands Kampioen op de wegwedstrijd. Voor dit jaar zeker een heel mooi succes, want vanwege het Covid 19 virus waren alle internationale wedstrijden afgelast.

Mijn mooiste succes in eigen land, dateert al weer van september 2019 waar ik Wereld Kampioen ben geworden op de tijdrit en de wegwedstrijd in Emmen tijdens het WK paracycling.

Wat is zo bijzonder aan een ligfiets?

De ligfiets is bijzonder omdat ik ongeveer 10cm van de grond af lig. Deze lage ligging is ook best lastig voor mij in het verkeer, omdat ik een slechter zicht heb op het verkeer. Ik moet daarom altijd extra alert zijn.

Foto: Mathilde Dusol

Maar vertel eerst nog eens even wie Jennette Jansen is?

Ik ben woonachtig in het mooie dorp Westerhaar en doe ook de meeste trainingen in mijn handbike in de omgeving van Westerhaar. Ik ben full time sporter en kan mij hierdoor volledig focussen op mijn trainingen en wedstrijden en trainingsstages. Ik ben al jaren op het hoogste niveau aan het sporten en heb ook diverse medailles behaald tijdens de diverse paralympics.

 

Wanneer kwam je met aangepast sporten in aanraking?

Ik kwam in aanraking met aangepast sporten rond mijn 14e jaar. Ik ben toen gaan rolstoelbasketballen bij ISV Hengelo. Voordien deed ik samen met mijn klasgenoten van de basisschool nog gewoon mee bij een valide basketbalvereniging waarbij ik de enige was in een rolstoel. Dit werd uiteindelijk te gevaarlijk toen we overgingen van de mini’s naar de aspiranten.

Direct al bloedje fanatiek?

Het fanatisme heb ik al van jongs af aan. Alle sporten die ik heb gedaan, was ik behoorlijk fanatiek en wil(de) ik het allerbeste uit mezelf halen.

Leerde je daardoor ook beter omgaan met je beperking(en)?

Het sporten heeft mij zeker geholpen om het maximale uit mezelf te halen. Door het sporten heb ik grenzen moeten verleggen en ook zelfvertrouwen gekregen. Uiteindelijk kijk ik altijd naar de dingen die ik wel kan en niet naar de dingen die ik niet meer kan.

 

Ik ken je vooral van het rolstoelbasketbal. Doe je dat nog?

Het rolstoelbasketbal doe ik momenteel niet meer. Ik heb tijdens mijn handbiken nog wel enkele jaren ook basketbal gespeeld op clubniveau, maar ik vond het risico op blessures te groot worden. Ik ben ongeveer 4 jaar geleden gestopt hiermee.

Ooit voor Oranje uitgekomen?

Tijdens mijn basketbalperiode ben ik vaak voor oranje uitgekomen. Het basketballen heb ik gedaan van 1994 t/m 2004 en heb in deze periode voor het Nederlands Team gespeeld.

Wanneer ben je op de atletiek overgestapt?

De periode dat ik atletiek heb gedaan ligt voor mijn basketbalperiode. Ik heb van 1986 t/m 1993 atletiek gedaan en was ook onderdeel van het Nederlands Team.

Hoe was de begeleiding of moest je alles zelf bedenken?

Mijn sportcarrière is al van enkele jaren terug, maar ook destijds had ik tijdens mijn atletiekperiode al een goede ondersteuning. Mijn clubtrainer heeft zorggedragen voor de juiste schema’s en wedstrijdvoorbereiding. Uiteraard is het momenteel al wel weer veel professioneler bij mijn huidige sport handbiken.

Kreeg je trainingsschema’s?

Mijn trainingsschema’s kreeg ik van mijn clubtrainer uit Emmen en ook ging ik naar de atletiekbaan in Emmen om daar mijn baantrainingen te oefenen.

 

Als ik me nog goed herinner ben je op de baan begonnen. Nu nog of uitsluitend de weg?

Tijdens mijn atletiekperiode ben ik eerst begonnen op de weg. Enkele atletiekwedstrijden die in combi werden gehouden met valide hardloopwedstrijden. Daarna kwam ook de baan meer in beeld en werd ik lid van de atletiekclub in Emmen. Mijn atletiekperiode is in 1993 gestopt.

Was in die tijd topsport met werk te combineren?

Het was zeker niet eenvoudig om de sport en alle trainingen en wedstrijden met werk te combineren. Ik ben destijds wel wat minder uren per week gaan werken, maar kon mij niet veroorloven om te stoppen met werken

Hoeveel medailles heb je in de tussentijd behaald, of ben je de tel kwijt geraakt?

Het zijn behoorlijk wat medailles die ik in mijn sportieve loopbaan heb behaald. Ik zal mij daarom beperken tot de paralympische medailles. In totaal heb ik meegedaan aan 6 paralympische spelen in 3 verschillende sporten. Tijdens mijn atletiekperiode heb ik 3 gouden medailles en 2 zilveren en 1 bronzen medaille gehaald.

Daarna kwam de rolstoelbasketbal en hierbij hebben we als team 1 zilveren medaille gehaald. Mijn huidige sport handbiken heeft mij inmiddels 1 bronzen medaille opgeleverd en in 2018 en 2019 ben ik dubbel wereldkampioen geworden op de tijdrit en de wegwedstrijd.

Foto: Mathilde Dusol

Kun je van het handbiken leven, of ben je afhankelijk van (vele) sponsors?

Sinds 2017 ben ik full time topsporter en word ik door het NOC-NSF ondersteund door een A-status, waarbij er een basis inkomen wordt verleend om je 100% te kunnen richten op de trainingen en wedstrijden.

Ik word ook door een aantal sponsors ondersteund waar ik heel trots op ben en uiteraard ook heel blij dat zij zich aan mij willen binden. Aangezien de materiaalkosten en reiskosten en trainingskampen toch aardig in de papieren lopen, zijn meerdere sponsoren altijd welkom.

Heb je een vast groepje met wie je traint?

Ik train meestal alleen, omdat ik ook mijn eigen trainingsschema heb. Tijdens trainingskampen met Team NL wordt er wel met andere sporters getraind.

Niet bang met al dat drukke en razende verkeer of zoek je speciale routes uit?

Uiteraard blijf ik altijd alert en voorzichtig in het verkeer omdat mijn fiets zo laag bij de grond is. Ik heb wel vaak vaste routes die ik gebruik voor diverse trainingen. Zoals mijn intervaltrainingen doe ik vaak op een rustige weg net over de Duitse grens bij Getelo.

Al op de “VAM”berg gereden?

Onlangs ben ik nog naar de VAM berg gefietst met mijn partner en zijn we ook nog omhoog geweest. Het was overigens niet via de zwaardere route die over kasseien loopt.

We leven in een bijzondere bizarre tijd. Hoe ben jij en anderen deze coronatijd doorgekomen?

De coronatijd was natuurlijk heel vreemd. Alle internationale wedstrijden waren afgelast en daardoor lag de focus alleen op trainen. Ik heb veel binnen getraind op de roller maar gelukkig kon ik in mijn omgeving ook nog wel veel buiten trainen.

19 september waren de Nederlandse kampioenschappen op de weg. Zijn die doorgegaan en wat waren je resultaten?

Ik ben ook Nederlands Kampioen geworden op de weg. Het was een zwaar parcours dat werd gehouden op het wielercircuit van de Nedereindse berg in Utrecht.

Je bent direct naar Italië/Oostenrijk vertrokken. Om vakantie te houden of toch ook wel trainen?

De oorspronkelijke planning was dat ik na het NK direct naar Italie zou gaan om daar mijn voorbereidende training te gaan doen. Daarna zou op 4 oktober de wedstrijden in Oostenrijk starten. Helaas kwam kort voor vertrek het nieuws dat toch alle 4 wedstrijden in Oostenrijk waren geannuleerd. Nu de voorbereiding al zo ver was gevorderd, zijn we wel vertrokken naar Italië deels om te trainen en ook om vakantie te houden.

 

Had je al een nominatie voor de Paralympics op zak?

Mijn nominatie voor de Paralympics van Tokyo had ik door mijn WK titels in 2019 en andere overwinningen al vrijwel zeker op zak.

Als ze in 2021 doorgaan kun je of moet je alsnog/opnieuw kwalificeren?

In principe hoef ik niet opnieuw te kwalificeren, wel zal ik bij komende wedstrijden die in 2021 nog komen vormbehoud dienen te tonen.

Wat wil je uiteindelijk bereiken?

Mijn uiteindelijke doel voor de Paralympics in Tokyo 2021 is om een gouden medaille te halen. Het liefst natuurlijk 2 gouden medailles voor de tijdrit en de wegwedstrijd, maar dit zal wel heel zwaar worden.

In Juni 2021 worden ook de Wereldkampioenschappen in Portugal gehouden, hier wil ik zeker mijn beide wereldtitels verdedigen.

Nog een ultieme wens?

Allereerst hoop ik gezond te blijven en mij goed en optimaal kan voorbereiden op de komende wedstrijden in het nieuwe seizoen van 2021. Daarnaast hoop ik dat alle wedstrijden zullen doorgaan met het oog op het Covid 19 virus.

Mijn ultieme wens is natuurlijk Wereldkampioen te worden in 2021 en een Paralympische Gouden medaille te behalen in Tokyo.

Overige foto’s: Jennette Jansen

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer