Rob Hoekschop in gesprek met : Peter Nagtegaal

Spelersprofiel:

Naam: Peter Nagtegaal
Geboortedatum: 06-09-1959
Voetbalperiode:                                                             

Vanaf mijn 16e jaar tot 42e in het  1e elftal Phenix ,daarna nog heel wat jaren in lagere elftallen gespeeld. Mijn favoriete  positie was voorstopper en rechtshalf.

Wanneer en waarom ben je gestopt?

Ben op m’n 56e gestopt met voetbal en de animo was er niet meer zo. Vanaf mijn 18e jaar speler en tevens trainer geweest bij Phenix van diverse elftallen. Trainer geweest: 5 jaar 1e elftal Phenix en 2 seizoenen Avanti Wilskracht. Dus alle avonden op het voetbalveld; in weer en wind. Werkte daarnaast in 3 ploegendienst. Heb mijn trainersdiploma’s gehaald: JVT en oefenmeester 3 en vervolgcursussen gedaan.

Mis je het voetbal?

Af en toe wel, maar het gezeur begon bij de veteranen steeds slimmer te worden! Haha.

Ben je liever zelf speler of trainer?

Ik voetbalde het liefst zelf, zat conditioneel goed in elkaar en had weinig blessures. Als trainer vond ik, dat er te veel privé omstandigheden om de hoek kwamen kijken van spelers wat niks meer met voetbal te maken had. En ook discussies daarover met het bestuur; of het nu Phenix of Avanti was.Zou bijna nog bij Vogido 2 trainer geworden zijn, maar had hier geen goed gevoel meer bij.

Je speelde vaak op 6 (rechtshalf) en je was voorstopper; welke positie had je voorkeur?

Ik voetbalde het liefst op de voorstopper positie. Het in schuiven naar het middenveld, vond ik heerlijk.

Heb je, met de kennis van nu, alles eruit gehaald als speler? 

Nee dat denk ik niet; helaas! Dit komt ook door de begeleiding van vroeger en de slechte jeugdtrainers. Wel in mijn jeugd jaren bij de Twentse selectie getraind  onder Issy ten Donkelaar en een oefenwedstrijd gespeeld voor Heracles. maar nooit geen doorbraak gemaakt. Helaas!

Heb je ooit de kans gekregen bij een BVO? 

Nee niet echt; ik kwam van Phenix, dus dat was verkeerd.

Was jouw visie als trainer; hetzelfde als hoe jij als speler was?  

Komt wel overeen met elkaar; vind ik.

Heb je geen spijt, dat je zolang bij 1 club gebleven bent?    

Nee hoor! Vanaf mijn geboorte lid bij Phenix. Vader en opa en de kinderen waren allemaal bij de club; volgens mij de hele familie.

Wat doe je nu en wat zijn je ambities/wensen?

Doe bij Phenix nog de club van 100 en verder niets meer. Mijn vrouw en ik fietsen nu heel veel en genieten van de oude dag. En natuurlijk genieten van mijn kinderen en kleinkinderen .

Wat is jouw top 3 van beste amateurs;  waar je mee of tegen gespeeld hebt? 

Martin ten Cate, Eric Claus en tegen Gert Jan Zoetman die toen in Zuid Eschmarke speelde.

Wat is je mooiste herinnering aan een trainer?

Ben de Vries had de bijnaam Menotti; goede trainer, maar ook een gezelligheidsman.

Wat was je mooiste sportpark?  

Phenix, natuurlijk! Geweldig het 2e veld is 1 van de mooiste velden van Nederland; gelegen in het bos. Vroeger de wielerbaan waar ook geschaatst kon worden de winterdag en de tribune; helaas allemaal verleden tijd.

Had jij een bijnaam?  

Ja, Krakie, zo werd mijn hele familie genoemd

Wat was jouw specialiteit? 

Het opkomen naar middenveld duels uitvechten en koppen.

Waar moet een goede rechtshalf, volgens jou, over beschikken? 

Vooruit denken, wanneer hij in balbezit komt. Op het juiste moment  in de bal komen en hij moet een goede passing hebben.

Wat is jouw advies aan de talentvolle spelers van nu?

Leer van je fouten en blijf plezier houden in het spelletje als het een keer tegen zit.

Wil je nog iets kwijt?

Verontrustend vind ik de mentaliteit en instelling van de voetballers tegenwoordig. Zowel jong als oud is op de telefoon; televisie, spelletjes  gamen is op dit moment voor menigeen belangrijker. Ook spelers van 15 +16 jaar kiezen voor geld verdienen na school of op de zaterdag.

Vroeger had men alleen enkel voetbal of een andere sport. Vind het ook jammer, dat bij veel clubs de standaard teams belangrijk zijn en trainers hebben en bij de lagere elftallen moeten vader of moeder maar even de training doen of sorry jongens er is geen training.

Jeugdspelers opleiden en je denkt dat ze goed voor het 1e elftal gaan en dan gaan ze vervolgens naar de buren. Daar krijgen ze betaald, wat dan ook nog wordt ontkend. Ook moeten ze meteen het spelen op kunstgras afschaffen; spelers worden veel te veel  verwend hierdoor.

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer