Krachtsport in de zomer

Fit en gezond zijn is iets dat ons dagelijks bezig houdt. Maar hoe doe je dat en wat als je op vakantie gaat. Was je net weer gestart met sporten, wil je ook graag op vakantie. En laat die twee nu prima samen gaan.  Denk je bij krachtsport alleen aan de sportschool, dan leggen we je uit dat het ook ander kan. In de zomer, maar ook straks in de herfst en winter natuurlijk.

Waarom krachttraining?

Sporten kun je eigenlijk overal. Zelfs als je aan krachtsport wil doen, hoef je daarvoor niet persé naar een sportschool. Ook thuis en zelfs op vakantie kun je oefeningen doen om krachtig en fit te blijven. Het voordeel van krachttraining is dat het je sterker maakt. Krachttraining is in feite weerstandstraining die er voor zorgt dat spieren zich verstevigen en sterker worden. Worden je spieren sterker, dan merk je dat niet alleen tijdens het trainen maar ook als je boodschappen gaat doen of de gaat hond uitlaten.

Maar krachttraining doet nog meer. Dacht je dat je voor een betere vetverbranding cardiotraining moet doen, dan vertellen we je dat krachttraining ook bijdraagt hieraan. Door het creëren van meer spiermassa, verbruik je namelijk standaard meer calorieën. Dat komt omdat spieren voeding nodig hebben.

Hoe start je?

Krachttraining kan in de sportschool maar ook prima thuis. Wat je nodig hebt, is afhankelijk van welke oefeningen je wil doen. Voor trainen met gewichten kun je bijvoorbeeld kniebuigingen doen, lunges, push-ups of pull-ups. Je kan trainen met halterstangen maar ook met dumbbells of kettlebells.

Bij krachttraining is het vooral belangrijk om de intensiteit hoog te houden en het aantal herhalingen laag. Start niet met te zware gewichten. Bouw liever rustig op. Hou daar ook rekening mee als je gewichten gaat kopen. Een goed uitgangspunt is dat je de eerste set met oefeningen goed moet kunnen halen. De 2e en 3e set mogen moeizamer gaan. Gaan de 2e en 3e set makkelijk, verhoog dan je gewicht met 2,5 kilo per keer.

Door goed bij te houden hoeveel herhalingen je van een bepaalde oefening doet en met hoeveel gewicht, weet je bij elke nieuwe training waar je bent gebleven en of verhogen verstandig is.

Combineren

Door krachttraining te combineren met oefeningen voor meer uithoudingsvermogen, wordt je in het algemeen veel fitter en zal alles wat je doet veel gemakkelijker gaan. Een goede oefening voor het vergroten van je uithoudingsvermogen is rennen. Ook dit bouw je liever rustig op. Een goed opbouwschema is 3-4 minuten hardlopen afwisselen met 2-3 minuten lopen of rusten.

Rennen kun je natuurlijk prima ook op vakantie doen. Maar ook sprintjes en gewichten lenen zich voor op het strand. Wat denk je van een estafetteloop. Dat kan met of zonder gewichten. Of combineer het lopen met het doorgeven van bijvoorbeeld bumper plates. Maak een parcours door het zand en een deel water of in de duinen. Er zijn na een paar dagen ‘strandliggen’ vast genoeg sportievelingen die graag even een half uurtje met je mee willen doen. in Hengelo

Foto: Club-Life in Hengelo

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer