Handbalster Martine Smeets beëindigt haar interlandcarrière: “Het is goed zo”

Martine Smeets uit Geesteren, speelster van de TeamNL Handbaldames, heeft besloten haar interlandcarrière te beëindigen. Handballen op het hoogste niveau begint zijn tol te eisen. “Na de Spelen merk ik dat ik nog lang niet opgeladen ben. Lichamelijk vraagt het veel. Het is zwaar, ook door het drukke wedstrijdschema in combinatie met het vele reizen in de Roemeense competitie en de Champions League. Om op dit niveau door te kunnen handballen ben ik tot de conclusie gekomen dat ik keuzes moet maken.”

De 31-jarige handbalster blijft actief op clubniveau. Ze speelt bij de Roemeense topclub CSM Bucuresti. Haar debuut in Oranje maakte ze op 23 maart 2012. Nederland won in Apeldoorn ruim van Tunesië (31-20). In totaal heeft ze 130 interlands op haar naam staan waarin ze 214 keer het net vond. De laatste keer dat ze het Oranje-tenue aan had was op 4 augustus 2021, toen verloor Nederland in de kwartfinale op de Olympische Spelen van Frankrijk.

Smeets koestert de mooie momenten en kijkt met veel trots terug op haar carrière. “Ik heb zoveel mooie dingen meegemaakt met het Nederlands team. Vanaf het moment dat we de eerste medaille pakten in 2015. Het is een rollercoaster geweest met als absoluut hoogtepunt het winnen van de wereldtitel in 2019. Daar hebben we zo lang naar toegewerkt. We wisten dat het erin zat, maar het uiteindelijk ook doen. Dat was geweldig. Het zijn herinneringen die me voor altijd bij blijven.”

Tijdens haar interlandcarrière is de prijzenkast van Smeets goed gevuld. Op jonge leeftijd won ze brons op het EK onder 17. In 2015 verrasten ze met haar ploeggenoten de handbalwereld voor het eerst door een zilveren medaille te veroveren op het WK. In 2016 mistte Smeets het EK vanwege een blessure (Nederland won zilver). Het team bleef de jaren daarna de prijzen aaneenrijgen: brons WK2017, brons EK2018 en goud op het WK2019.

Daarnaast plaatsten ze zich voor het eerst in de geschiedenis voor de Olympische Spelen in 2016, waar ze op de vierde plek eindigden. Afgelopen zomer nam de ploeg voor de tweede keer ooit deel aan de Spelen. De kwartfinale was het eindstation in Tokio. “Ik heb een heel goed gevoel over mijn carrière, heb alles meegemaakt, ontzettend fijne mensen leren kennen en vriendschappen gesloten voor het leven. Het voelt goed om het op dit moment af te sluiten. Afsluiten met de Spelen. Voor mij klopt het. Het is goed zo.”

Bron: tekst en foto NHV

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer