Jonge Sven Hans uit Hengelo imponeert met hoge snelheid op 1e Nederlandse stepwedstrijd sinds 2019 op Hulsbeek

Afgelopen zaterdag kwam na 2 jaar zonder evenementen de enthousiaste groep wedstrijd-steppers samen voor een marathon op de Wielerbaan van het OWC. Sven Hans bepaalde het tempo bij de senioren, en reed en passant de snelste ronde van de dag. Nadat Stepteam Twente samen met sponsor Kickbike in 2019 op 5 oktober de landelijke jaarlijkse wedstrijdcyclus met een marathon en pasta-party had afgesloten, kon nog niemand vermoeden dat het bijna 2 jaar zou duren voordat de steppers zich weer met elkaar konden meten.

Dit weekend kon het eindelijk, en opnieuw in Twente: Een marathon van 45 kilometer (20 rondes van 2,25 km.) over het glooiende en bochtige wielerparcours op het Hulsbeek. De deelnemers hadden de spanning en strijd gemist en de 1e wedstrijd na 2 jaar bracht ook nieuwe onzekerheid, niemand wist hoe de eigen krachten zich verhielden tot die van de ander.

De grote verrassing van deze dag kwam van de jonge, 14 jarige Sven Hans. Hij is nog te jong om de hele 45 kilometer te mogen steppen, bij de landelijke stepwedstrijden starten dames, heren en jeugd gelijktijdig, waardoor zij ook samen in een peloton of kopgroep kunnen rijden.

Hans reedt zijn 20,2 kilometer voorop in de kopgroep, en hij was overduidelijk de tempomaker. De snelste ronde van de dag staat op zijn naam. Zijn 9e en laatste ronde was ook na afloop van de seniorenstrijd nog altijd de enige gereden ronde onder 5 minuten, hij reed deze met een gemiddelde van 28,8 kilometer per uur.

Na zijn finish waren de senior-rijders nog net niet op de helft, en heeft de kopgroep het tempo van de eerste 20 kilometer naar beneden aangepast. Waar vaak in marathon wedstrijden aan het eind de snelste tijden worden gereden, was dat deze wedstrijd andersom.

De kopgroep bleef lang bijeen, tot in de laatste 2 rondes de Enschedese Joost Haveman probeerde te vluchten. Dit liet Machiel Steenbergen uit Zwolle echter niet gebeuren, en de laatste kilometers reden zij samen op, waarna Steenbergen in de eindsprint zijn overwinning bezegelde. Haveman had hiermee wel het zilver binnen, en Jasper Flink uit Hengelo werd knap 3e.

De eerste vrouw over de finish was Hermien Koers (Kampen), die de volle 45 kilometer bij de snelste heren in de kopgroep meereed, en in de einsprint het nipt moest afleggen tegen Jasper Flink.

8 podiumplaatsen voor Stepteam Twente

Hengeloër Sven Hans was natuurlijk de gouden rijder van de Heren Cadetten (13-15 jr), de Heren Senioren nr. 2 Joost Haveman en nr. 3 Jasper Flink rijden ook voor Twente. De oudere teamleden behaalden tevens goede resultaten. Bij de Masters (40-49 jr) Dames en Heren werden Vincent Gooiker en Jolanda Stelma 1e. De Heren Veteranen (50+) plek 1 en 2 waren voor Roel Haveman en Allard Nap. Bij de Dames Veteranen pakte Agnes Bossink brons.

Stepteam Twente is een dynamische, enthousiaste en gezellige stepvereniging met ongeveer 40 leden in verschillende leeftijden. Ze rijden op een voor sportdoeleinden geschikte step. Er zijn 3 trainingen per week, voor zowel de startende, de recreatieve als de wedstrijd rijder. Regelmatig zijn er recreatieve steptochten door het unieke Twentse landschap. Zie ook: www.stepteamtwente.nl

Foto’s: Fiona Olthof

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer