Tom Makkinga, Koen Elfrink en Jort van Regteren voelen zich op hun plek bij Go Ahead Eagles: ‘Ik mag iedere dag iets doen dat ik echt, écht heel leuk vind’

Vorig seizoen kwam er voor maar liefst zes keepers bij KeepersUniversity een voetbaldroom uit. Mats Visser, Tim Mekenkamp Job Scheffer, Jort van Regteren, Koen Elfrink en Tom Makkinga keepen inmiddels bij een BVO.

Op de omslag: Jort van Regteren

Waar Mats Visser de overstap maakte naar de FC Twente/Heracles Academie en Tim Mekenkamp (Go Ahead Eagles) en Job Scheffer (FC Twente/Heracles Academie) hun kunsten inmiddels vertonen in een stagetraject, kregen ook bovenbouw-keepeers bij de keepersschool van Michel Veurink een bijzondere kans op een voetbaldroom. In Deventer pakten Tom Makkinga, Koen Elfrink en Jort van Regteren die kans bij Go Ahead Eagles met beide handen aan.

Tom Makkinga

“Voetballen is niets voor jou, ga maar in het doel staan”, zei een jeugdtrainer bij Luctor Et Emergo ooit tegen Tom Makkinga. Voor Tom bleek dat een waardevol ‘advies’. De Almeloër zou keepen niet alleen veel leuker vinden, hij bleek er ook nog eens ontzettend goed in te zijn. Al toen hij acht jaar oud was, werd Tom uitgenodigd bij FC Twente. Helaas zou hij na een selectie toch afvallen. En ook vier jaar later zou er, na wederom een uitnodiging, van een langer verblijf geen sprake zijn. Dat er zich jaren later toch weer een profclub voor Tom Makkinga zou melden, wist bij KeepersUniversity eigenlijk niemand echt te verbazen. Bij KeepersUniversity heeft Tom in een tijdsbestek van maar liefst tien jaar namelijk laten zien een technisch bijzonder vaardige keeper te zijn. Een doelman die gemakkelijk meevoetbalt en waardevol kan zijn in de opbouw. Maar vooral een harde werker, die altijd heeft laten zien te beschikken over de absolute wil te slagen.

Toen Go Ahead Eagles om de hoek kwam kijken, wist Tom dat hij het moést laten zien. “Ik besefte me dat dit wel eens mijn laatste kans zou kunnen zijn”, zegt Tom Makkinga. Maar ook de club uit Deventer zag in Tom de kwaliteiten en de drive waarvan iedereen bij KeepersUniversity de afgelopen tien jaar heeft mogen genieten. Een technische doelman, die sterk is in de opbouw. Al beseft de sluitpost zich dat het nu pas allemaal echt begint, en zich bij de onder 18 in Deventer kan ontwikkelen tot een nog betere keeper. “Ik wil nog beter leren keepen. Uit mijn doel, zoals ik bij KeepersUniversity heb geleerd. Daar heb ik veel aan gehad. Eigenlijk heb ik daar écht leren keepen.” Voor Tom lijkt Go Ahead Eagles een perfecte vervolgstap. “Het tempo ligt hoog en alles gaat een stuk sneller. Daar word ik alleen maar beter van.” Zijn uiteindelijke doel is helder. “Beter worden en me verder ontwikkelen. Dan hoop ik ooit in de Eredivisie te keepen.”

Koen Elfrink

Tijdens de voorbereiding op dit seizoen stonden de doelmannen in de jeugdopleiding van Go Ahead Eagles zowel trainingen bij de onder 18 als de onder 21 op het veld. Zo trainde Tom Makkinga opeens weer samen met Koen Elfrink. Ook de keeper van Bon Boys kwam vorig seizoen op de radar bij de club uit Deventer. “Ik ben hartstikke blij nu. Het is mooi iedere dag te kunnen voetballen en keepen. Ik mag iets doen dat ik echt, echt heel leuk vind.” Dat gevoel heeft Koen dan ook altijd al gehad. Zo sterk zelfs, dat hij zijn vader al in de e’tjes wist te overtuigen bij KeepersUniversity te mogen keepen. “Ik hoorde van Chiel dat hij ging. Toen heb ik mijn vader gepusht. Ik heb hem verteld dat ik er echt een betere keeper van zou worden. Zonder KeepersUniversity zou ik hier nu ook niet hebben gestaan. Ik heb er alles geleerd. Insnijden, voetballend meespelen en nog veel meer. Dat leer je als keeper niet allemaal bij je eigen club.”

Koen voelt zich op zijn plek in Deventer. “Ik kreeg een appje van mijn vader. Die vroeg of ik Go Ahead Eagles een mooie club vind. Natuurlijk vind ik dat. Toen ik thuiskwam, liet mijn vader me de mail zien. Ik mocht twee trainingen op stage komen. Helemaal blij, natuurlijk.” In Koen zag Go Ahead Eagles een keeper met een goede lichaamsbouw en een hoge potentie. “Maar ik moet er veel voor doen om nóg beter te worden. Ik vind mezelf een goede lijnkeeper, maar wil nog veel beter worden in het meevoetballen, met zowel links als rechts. Daar richt ik me veel op, dit seizoen. Ik krijg daarin ook goede begeleiding.” Koen geniet met volle teugen van het iedere dag beter worden. “Alles is zoveel serieuzer dan bij Bon Boys. Dat maakt het mooi. Je moet je hoofd er altijd bijhouden en wordt van iedere uitdaging beter.” Eerder liep hij al stage bij Sporting Lissabon, maar ook voor de keeper met de atletische bouw en een bijzondere gedrevenheid begint het nu pas echt. Koen zijn doel is in ieder geval helder. “Het eerste elftal halen.”

Jort van Regteren

Jort van Regteren is de derde doelman bij KeepersUniversity die vorig seizoen de overstap maakte naar Go Ahead Eagles. De voormalig keeper van Avanti Wilskracht was al op stage geweest bij FC Twente en trainde eerder al een paar maanden mee in Deventer. Maar op 12 april, de dag na zijn verjaardag, kreeg hij goed bericht van de Eagles. Daar waren ze onder de indruk van Jort zijn meevoetballende kwaliteiten, maar ook zijn mentaliteit. “Dat was erg mooi”, vertelt Jort van Regteren. “Ik mocht eerst twee maandagen mee komen trainen. Na die eerste training kreeg ik al een mail, dat ik bij de onder 16 mocht meetrainen. Na twee echte trainingen kwam het bericht dat ze me definitief wilden hebben.” Bij Go Ahead Eagles voelt Jort zich op zijn plek. “Ik merk dat ik me verder ontwikkel. Het tempo in de handelingssnelheid ligt bijvoorbeeld al vele malen hoger. Maar ik merkte aan het begin dat ik snel kon wennen, omdat ik ook al bij FC Twente had meegetraind. Ik wil graag sterker worden in voorzetten, dus het plukken van de bal. We focussen ons hier daar ook op. Ik denk dat ik me daar zeker in ga verbeteren.”

Al op zijn achtste begon Jort met keepen. Sinds zijn tiende trainde hij ook bij KeepersUniversity. “Het mooie bij KeepersUniversity is eigenlijk dat je met alleen maar keepers bent. Samen met de doelmannen die op ongeveer hetzelfde niveau als jij zitten, kan je dan ook echt op je eigen niveau trainen. Ook heb ik me bij KeepersUniversity kunnen ontwikkelen in de passing. Daar heb ik een goede basistechniek mee opgebouwd.” Dat Jort al zijn kunsten ook gaat vertonen bij Go Ahead Eagles, en er zelfs dag nóg beter gaat worden, is bij KeepersUniversity wel bekend. In zijn laatste periode bij KeepersUniversity zat Jort al op een geweldig niveau. Hij is ontzettend sterk in de één tegen één situaties, waarin hij altijd veel lef toont. Jort is voetballend sterk en straalt rust uit aan de bal. Omdat hij altijd hard werkt en er echt alles aan heeft gedaan bij een BVO, verbaast niemand zich over zijn doelstellingen. “Allereerst overgaan naar de onder 18, door onder andere beter te worden in voorzetten.” En de absolute droom? “De beste competitie ter wereld, mede door het hoge tempo: “De Premier League!”

Bron: KeepersUniversity 

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer