Rob Hoekschop in gesprek met: Tom Nieboer

Spelersprofiel

Naam: Tom Nieboer

Geboortedatum: 31 augustus 1977

Positie: Veelal aanvallende middenvelder/spits, maar bij FC Twente ook een periode als rechtsback gespeeld.

Voetbalperiode

Jeugd FC Twente (tot 1999)

Heracles Almelo (1999-2001)

FC Schüttorf 09 e.V. (2001)

HSC ’21 (Voorbereiding seizoen 2001-2002)

STEVO (2002-2003)

De Tubanters (2003-2004)

Vogido (2005)

Bij Vogido speelde Tom Nieboer eerst twee jaar in het eerste elftal, waarna hij minder wilde trainen en in het tweede elftal is gaan voetballen.

“Na twee jaar in het tweede elftal te hebben gevoetbald bij Vogido, waarin we elk jaar zijn gepromoveerd (van de 5e naar de 1e Klasse en in het laatste jaar helaas via de nacompetitie net promotie naar de Hoofdklasse misgelopen) vond ik het mooi geweest en ben ik in een vriendenteam gaan voetballen (toen Vogido 4 en inmiddels zijn we Vogido 3. Tot op heden nog steeds met veel plezier! De derde helft is wel wat belangrijker geworden, moet ik toegeven.”

Wanneer en waarom ben je gestopt?Ik ben dus eigenlijk nog niet gestopt, maar de reden dat ik lager ben gaan voetballen is dat ik prestatie minder belangrijk ben gaan vinden dan de gezelligheid. Ook de trainingsarbeid van een eerste elftal (vaak drie keer trainen) ging me tegenstaan.Hoe zou je jezelf als speler omschrijven?In mijn jeugd stond ik bekend als veelbelovend talent. Vanwege mijn acties, explosiviteit op de eerste meters en het makkelijk wegdraaien bij tegenstanders. Op de nummer tien positie heb ik mijn beste periode gekend, waarin ik ook tot Jong Oranje heb geschopt. Ik ging bij FC Twente vervroegd over van de B-jeugd naar de A-jeugd, waarmee ik met jongens als Arnold Bruggink en Jeroen Heubach kwam te voetballen

Ik voetbalde eigenlijk op intuïtie en dat onvoorspelbare in mijn acties was denk ik ook mijn kracht. De A-jeugd was fysiek gezien andere koek dan de B-jeugd. Dat was voor mij wel lastig. Ik zat bij de selectie van FC Twente, maar speelde mijn wedstrijden in Jong FC Twente. In die periode was er veel concurrentie in de spits en op de positie van aanvallende middenvelder. Toen ben ik op de positie van rechtsback terechtgekomen. Dat heb ik drie jaar lang gedaan. Het ging best aardig en ik zat op een gegeven moment ook dicht tegen een basisplaats bij het eerste. Toen scheurde ik mijn hamstring.Uiteindelijk is het helaas nooit tot een debuut in de Eredivisie gekomen.

Na drie jaar als full-prof te hebben gevoetbald bij FC Twente, heb ik de overstap gemaakt naar Heracles.Ik wilde niet meer als verdediger fungeren en wilde weer naar mijn positie waar ik mijn beste tijden had gehad.Ik merkte echter dat mijn intuïtie na drie jaar op rechtsback helemaal verdwenen was, die moest er langzaam weer komen.Bij Heracles heeft dit ook niet geleid tot een basisplaats. Daardoor heb ik mijn driejarige contract na anderhalf jaar laten ontbinden en ben ik aan de slag gegaan bij FC Schüttorf 09 e.V. Ik wilde maatschappelijk ook wat opbouwen. Daarna is het eigenlijk elk jaar een stapje lager gegaan.Had jij een specialiteit als speler?Zoals gezegd lag mijn specialiteit denk ik in mijn onvoorspelbare acties, het kort wegdraaien en schieten in de zestien. Voor mijn lengte kon ik aardig koppen.STEVO of HSC’21?Bij HSC’21 ben ik helaas nooit echt begonnen, al heb ik wel een leuke voorbereiding meegedraaid daar. Daarom kies ik voor STEVO. Het was de club die mij op heeft gevangen, nadat ik een jaar helemaal niets had gedaan. Op dat moment speelden we ook Hoofdklasse.Heb je, met de kennis van nu, het maximale uit jezelf als voetballer gehaald?Nee, ik denk zeker dat er wel meer in had gezeten. Ik heb uiteindelijk spijt van de periode dat ik rechtsback heb gespeeld, want daardoor ben ik mijn voetbalintuïtie eigenlijk een beetje kwijtgeraakt. In mijn periode bij Heracles had ik ook de kans om verhuurd te worden naar een club in Denemarken (vlak bij Kopenhagen). Ik heb dit uiteindelijk niet gedaan vanwege de thuissituatie. Hier heb ik achteraf ook wel spijt van.Vogido of E.V. & A.C. De Tubanters 1897?Vogido, dat is makkelijk. Het is de club waar ik nog steeds speel en dit is gewoon een hele gezellige, fijne club, met een mooie kantine.Waar moet een goede middenvelder, volgens jou, aan voldoen?Er zijn veel verschillende type middenvelders, maar voor mijn favoriete positie (schaduwspits), is dat een goede steekpass, maar ook de diepgang en het bijkomen rondom de spits. Veel middenvelders ontbreekt het aan inzicht wanneer ze diep moeten gaan of juist in de bal moeten komen. Ik hou ook wel van een middenvelder die in staat is om een mannetje te passeren.Waar ben je het meest trots op?Toch wel denk ik mijn interlands die ik in Jong Oranje heb mogen spelen, met als hoogtepunt de Koninkrijkspelen op Aruba.Daarnaast ben ik ook trots dat ik mijzelf 4,5 jaar profvoetballer heb mogen noemen. Uiteindelijk is dat het mooiste beroep dat er is.Wat is je mooiste herinnering?De mooiste herinneringen liggen toch wel in mijn periode als profvoetballer. Zoals gezegd waarschijnlijk de Koninkrijkspelen bij Jong Oranje op Aruba.Wat doe je nu en wat zijn je ambities/wensen?Ik ben momenteel Hypotheekadviseur bij De Hypotheker. Dat bevalt me prima. Verder geen ambities.Wat is jouw top 3 van beste amateurs waar je mee-of tegen hebt gespeeld?Deze vind ik lastig, omdat mijn periode als amateurvoetballer relatief kort is geweest. Er komt niet direct iemand bij me op die er echt uit sprong.Wat is je mooiste herinnering aan een trainer?Dat is toch wel Frits Korbach in mijn periode bij Heracles. Geweldige charismatische man, met een goed gevoel voor humor.Had jij een ritueel voor de wedstrijd en/of een bijnaam?Helaas, daar ben ik te nuchter voor….Wat was je mooiste sportpark?Pfff dat vind ik lastig… Dan ga ik voor Vogido, vanwege de mooie kantine waar de derde helft zich afspeelt.Wat was je mooiste goal?Ook weer een lastige… Ik heb best regelmatig een goal gemaakt vanaf de middenlijn en dat geeft toch wel een lekker gevoel hoor. Laatste jaren gebeurde dit voornamelijk omdat ik liever niet helemaal naar de goal door wilde lopen.Wat is het grootste verschil tussen het voetbal in jouw tijd en de huidige generatie?Ik denk dat in het huidige voetbal de nadruk iets meer op het fysieke aspect ligt. De meeste spelers zijn topfit, maar er zijn niet veel spelers meer met echt ‘voetbalvernuft’. Vooral de jongere generatie denkt al snel dat ze Messi zijn en hebben ook weinig acceptatie.Wat is jouw advies aan de talenten van nu?Haal alles uit je carriere wat er in zit, maar vergeet vooral niet te genieten.Wil je nog iets kwijt?Ik wil Rick Ardesch bedanken dat ik hiervoor benaderd ben. Toch ook wel weer even leuk om je geheugen op te frissen en dit te kunnen delen.

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer