Jongens uit de regio: Niel Aveskamp

De FC Twente/Heracles Academie kent vele talenten afkomstig uit het eigen Twentse voetballandschap. De gezamenlijke jeugdopleiding van FC Twente en Heracles Almelo is daarmee een vertegenwoordiging van het beste jeugdvoetbal dat de regio kent, door jongens afkomstig van amateurclubs uit onze eigen buurt.  In ‘Jongens uit de regio’ stelt SportInTwente.nl talenten uit verschillende leeftijdscategorieën voor.

Foto omslag: Justin Sangers

Door Boy de Haan

Binnen de FC Twente/Heracles Academie wordt SDC ’12 dit seizoen breed ‘vertegenwoordigd’. De jeugdopleiding van eredivisieclubs Heracles Almelo en FC Twente telt maar liefst acht talentvolle voetballers die hun jonge jeugd bij de club uit Denekamp genoten. Chiel Olde Keizer, Jaden Moore, (beide onder 21), Joop Kremer (onder 15), Sil Blokhuis, Jim den Ouden Siebe van Langen (allen onder 14), Ilan Bosch (onder 13) en Niel Aveskamp (onder 12) maken dit seizoen deel uit van de jeugdopleiding.

Foto: FC Twente/Heracles Academie

2 juli 2010

Van alle uit Denekamp afkomstige spelers binnen de FC Twente/Heracles Academie is Niel Aveskamp de jongste. De 11-jarige Niel werd op 2 juli 2010 geboren in het ziekenhuis in Enschede. Precies twee maanden na de eerste landstitel in de geschiedenis van FC Twente, op de dag dat Nederland ten koste van Brazilië de halve finale op het Wereldkampioenschap bereikte. 2-1, die dag dat Dirk Kuyt de corner van Arjen Robben wist te verlengen en Wesley Sneijder raak kopte. “Ik wil niet hoog of laag springen”, zei vader Raymond in het ziekenhuis, waar hij zijn pasgeboren zoon om vier uur mee naar huis zou mogen nemen. “Maar ik neem Niel om drie uur mee naar huis.” Het lukte. “Met pijn en moeite”, zegt Raymond Aveskamp lachend. “Maar we hebben de wedstrijd gezien. En Niel kreeg die dag direct zijn eerste Oranje shirtje.”

Een heel leuk voetballertje

Voetbal werd Niel Aveskamp met de paplepel ingegoten. Zelf speelde vader Raymond tussen zijn twaalfde en zestiende in de jeugdopleiding van FC Twente, om vervolgens terug te keren naar zijn oude club DOS ’19 in Denekamp. Hier zou de Denekamper later ook aan de slag gaan als jeugdtrainer. Zoon Niel begon op zijn vierde dan ook al met voetballen, bij het inmiddels uit een fusie met Sportclub Denekamp voortgekomen SDC ’12. “Ik heb nog een heel leuk voetballertje”, zei Raymond Aveskamp tegen de verantwoordelijke voor de instroom. “Ik vertelde hem dat Niel al bijna vijf jaar oud was, de leeftijd waarop je mag beginnen met voetballen. ‘Laat hem maar meedoen’, zei hij toen.” Maar jong of niet, een jaar later speelde Niel al met de oudere jongens.

Een stap voor

Bij SDC begon Niel in de F-League, maar ging hij op zijn zevende al naar de onder 9. Na een poosje in de JO9-7 te hebben gespeeld, mocht hij zijn voetbaltalent in de JO9-1 onder meer weerstand verder ontwikkelen. Niel zou daarna nog voor de club uit Denekamp uitkomen in de JO10-1 en en de JO11-1. Omdat hij al vroeg was begonnen met voetballen, was Niel leeftijdsgenoten vaak al een stap voor. “Hij kon het gemakkelijk bijbenen”, vertelt Raymond Aveskamp. Iets dat ook de FC Twente/Heracles Academie was opgevallen. “Omdat ik ook bij SDC jeugdtrainer was, werd me door scouts wel eens gevraagd wie hij was. Ik vertelde dan nooit dat het om mijn zoon ging.” In de onder 10 maakte Niel als onderdeel van zestig spelers al vier selectiemomenten mee bij de Academie. Twintig spelers, waaronder Niel, zouden daarop de onder 11 vormen.

Iedere dag voetballen

Maar een echte onder 11 bestond niet meer, met de sinds 2020 vernieuwde overeenkomst tussen FC Twente en Heracles Almelo. Bij de Academie maakte Niel daarom deel uit van het stagetraject onder 11. Daarbij bleef hij bij SDC ’12 spelen. “Op maandag en woensdag trainde ik dan bij de FC Twente/Heracles Academie”, vertelt Niel Aveskamp. “Op dinsdag en donderdag trainde ik bij SDC, en op vrijdag bij de PFA.” Met vijf trainingen en een wedstrijd per week leerde Niel al vroeg en snel met weerstand om te kunnen gaan. Maar eigenlijk genoot hij er vooral altijd van en zou hij het liefst iedere dag willen voetballen. Over de vraag of hij het wel eens te veel vond worden, hoeft Niel dan ook niet lang na te denken. “Nooit!”, antwoordt de jonge voetballer vastbesloten. “Ik ging zelfs op zondag nog zelf naar buiten om te voetballen.”

Foto: Justin Sangers

Vrienden

Dit seizoen maakt Niel deel uit van de onder 12 binnen de FC Twente/Heracles Academie. Wat Niel het mooiste vindt aan spelen bij de Academie zijn het niveau en de manier van voetballen, maar ook de groep waarmee hij dit seizoen op het veld staat. “Ik maakte al snel vrienden”, zegt Niel. “Ik kan het erg goed vinden met Kees (Veurink), Sennah (Brakert), Joshua (Willemsen), Bjarne (Newby) en Evan (Kroek).” Met sommige van zijn teamgenoten gaat hij na de wedstrijd, met de ouders erbij, wat leuks doen. Zo zagen Niel en al vele sportparken, maar ook Avonturenpark Hellendoorn. En werden er uitjes gemaakt naar onder andere Preston Palace en Volendam. Ook blijven spelers op zaterdagavond regelmatig bij elkaar logeren. Aan zijn tijd bij de FC Twente/Heracles Academie heeft Niel nu al meer overgehouden dan de ontwikkeling die hij als voetballer doormaakt.

Verantwoordelijkheid

Ook op het veld heeft Niel in een half jaar tijd stappen gezet. In teamverband, maar ook individueel. “Aan het begin wisten we nog niet van elkaar hoe we voetballen”, vertelt Niel. Of je medespeler een goed schot heeft, of dat hij een goede actie kan maken. We hebben elkaar al veel beter leren kennen.” Bij SDC kwam hij vooral als centrumverdediger in actie. “Als ‘nummer 3’. Maar sinds dit seizoen, bij FC Twente/Heracles, speel ik veel op de ‘nummer zes” positie. Ik denk zelf dat ik daar kan spelen omdat ik veel loopvermogen heb en snel ben aan de bal.” Zelf ziet Niel op deze positie ook veel ruimte zich verder te ontwikkelen. “Op ‘nummer zes’ kom ik meer in de duels, maar heb ik ook meer verantwoordelijkheid. Bij balverlies in de as kan de tegenstander altijd direct gevaarlijk worden.”

Foto: Justin Sangers

Niet alles alleen doen

Dat Niel snel is aan de bal en gevaarlijk kan worden met een goed schot, is duidelijk. Toch ziet hij zichzelf vooral als een dienstbare, taakgerichte voetballer. “Ik ben een speler die niet alles alleen wil doen.” Tegen De Graafschap, Cambuur, Heerenveen en Excelsior trof Niel al doel. “Maar is er iemand die er beter voor staat, dan leg de bal hem liever af. Ik hoef niet per se iedere wedstrijd te scoren.” Dit seizoen komt de onder 12 van de FC Twente/Heracles Academie in competitieverband in actie in de ‘Twin Games’, waarbij er op twee halve veldjes wordt gevoetbald. Wel werd er al op een groot veld geoefend, iets dat Niel naar eigen zeggen al goed ligt. Als hij zou mogen kiezen, speelt hij het liefst in de grotere ruimtes. “Dan heb je meer ruimte om te draaien, maar ook om in te dribbelen tot er iemand vrij komt. In de Twin Games staat iedereen direct op je.”

Voetballen

“Hij weet wat hij wel en wat hij niet kan”, zegt vader Raymond. Niel heeft het, zoals van hem afstraalt, naar zijn zin bij de FC Twente/Heracles Academie. Maar zijn leven staat nog altijd in het teken van veel meer dan alleen dat. Na de zomer zal hij de stap maken van de basisschool in Denekamp naar de middelbare school in Enschede. Maar thuis, in Denekamp, gaan vriendschappen niet zomaar verloren. “Iedere woensdag voetballen we nog met de jongens uit de klas”, vertelt Niel. “En op zaterdagavond gaan we vaak nog chillen met een groepje uit de klas.” Ook van vader Aveskamp straalt af dat hij ook dat vooral belangrijk vindt. “Dat blijft gewoon. Ook bij de Academie is het belangrijkste dat de spelers een leuke groep vormen. Komt hij volgend jaar bij deze jongens in de klas, dan is dat extra mooi.”

Het is woensdag, aan het einde van de middag, wanneer dit interview op zijn einde loopt. Niel zit al klaar in zijn trainingspak. Om naar buiten te gaan, te gaan voetballen. Met zijn vrienden uit Denekamp.

Foto Justin Sangers
Newsoutside Sportverlichting PBSoccer