In beeld: Unieke avond voor FC Twente

Spelers en supporters van FC Twente beleefden woensdag een unieke avond in De Grolsch Veste. Met een 3-0 zege op FC Groningen en het gelijke spel van AZ bij FC Utrecht heeft de club uit Enschede zich verzekerd van een vierde plaats en daarmee plaatsing voor de Conference League. 

Foto’s: Sportfoto-Oost.nl/Ron Jonker

Terwijl de selectie van FC Twente haar ereronde door de Grolsch Veste liep, kwam het bericht binnen dat Douvikas FC Utrecht diep in blessuretijd naast AZ schoot. Met een verschil van vier punten kan de vierde plaats voor de Tukkers daarom niet meer in gevaar komen. Na acht seizoenen gaat FC Twente Europa weer in. Voor de supporters reden het veld in De Grolsch Veste te bestormen voor een spontaan volksfeest.

Verloren

Zaterdag kon FC Twente de plaatsing voor Europees voetbal al in eigen hand houden, maar dit lukte niet. Thuis in De Grolsch Veste werd met 1-2 verloren van Fortuna Sittard. Een stand die halverwege al op het scorebord stond, nadat Ricky van Wolfswinkel de club uit Enschede eerder nog wel naast de Limburgers wist te schieten. Zian Flemming tekende daarvoor voor de 0-1 en daarna met de 1-2 voor een nieuwe Limburgse voorsprong en tevens de eindstand.

FC Twente – Fortuna Sittard: 1-2 (1-2)

Scoreverloop

25’ 0-1 (Flemming)
37’ 1-1 (Van Wolfswinkel)
42’ 1-2 (Flemming)

Arbiter: Jochem Kamphuis

Gele kaart: Brenet, Cerny, Pröpper (FC Twente), Samaris, Flemming, Cox, Gladon, Seuntjens (Fortuna Sittard)

Toeschouwers: 29.500

Opstelling FC Twente: Unnerstall, Brenet, Pröpper, Pleguezuelo, Smal, Zerrouki, Bosch (68′ Ugalde), Vlap, Limnios, Van Wolfswinkel, Cerny (75′ Misidjan).

Opstelling Fortuna Sittard: Van Osch, Angha, Duarte, Flemming, Seuntjens, Gladon (75′ Benschop), Pinto, Tekie, Samaris, Cox (75′ Ferati), Noslin (46′ Semedo).

Eerbetoon

Voorafgaand aan de wedstrijd tegen FC Groningen zorgde de selectie van FC Twente woensdagavond voor een speciaal eerbetoon aan de eerder deze week overleden Jody Lukoki. De spelers en de stafleden plaatsten op het veld een bloem in een vaas bij een portret van de voormalig speler van onder andere FC Twente, PEC Zwolle en Ajax. Hierna werd het ‘You ‘ll never walk alone’ door De Grolsch Veste gezongen.

Geëmotioneerd

Winnen van FC Groningen was nodig om directe plaatsing voor Europees voetbal te bewerkstelligen. Na een half uur op de klok opende Vaclav Cerny de score. De buitenspeler kwam vanaf rechts naar binnen en schoot de bal hard in de verre bovenhoek. Een doelpunt waarna hij zichtbaar geëmotioneerd het shirt van Lukoki toonde. Met deze 1-0 stand werden de kleedkamers opgezocht, terwijl AZ in Utrecht op een 1-2 voorsprong stond.

Winnen

Halverwege het tweede bedrijf scoorde FC Twente via Dimitris Limnios de 2-0. De aanvaller profiteerde van een slippertje in de defensie van de gasten en schoot via de onderkant van de lat binnen. Even later besliste de Griek de wedstrijd met de 3-0. Ricky Van Wolfswinkel gaf de bal na een pass van Pröpper breed op de meegelopen Limnios, die eenvoudig kon binnenschieten. FC Twente deed daarmee wat het zelf moest doen: Winnen.

Volksfeest

Toen tijdens de ereronde bekend werd dat FC Utrecht op gelijke hoogte kwam met AZ, ontaarde De Grolsch Veste in een spontaan volksfeest. Duizenden supporters bestormden het veld om dit succes samen met de spelers te vieren. FC Twente heeft haar supporters uitgenodigd deze mijlpaal maandag samen te komen vieren op de parkeerplaats bij De Grolsch Veste.

FC Twente – FC Groningen 3-0 (1-0)

Scoreverloop

30’ 1-0 (Cerny)
68′ 2-0 (Limnios)
80′ 3-0 (Limnios)

Arbiter: Martin van den Kerkhof

Toeschouwers: 29.100

Opstelling FC Twente: Unnerstall, Brenet, Hilgers (84′ Bruns), Pröpper, Smal, Sadilek (78′ Pleguezuelo), Zerrouki, Vlap (73′ Bosch), Limnios (84′ Cleonise), Van Wolfswinkel, Cerny (73′ Misidjan).

Opstelling FC Groningen:Leeuwenburgh, te Wierik, Duarte (83′ Dankerlui), De Leeuw (65′ Abraham), Irandust (65′ Suslov), Hankouri, Sverko, Kasanwirjo, Ngonge (83′ Mortensen), Postema (83′ Matuta), Meijer.

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer