A.D.’s voorbeschouwing: Mariënberg naar Hellendoorn

Komende zaterdag rest Mariënberg af naar het avontuurlijke Hellendoorn, waar op sportpark de Voordam aan de Koemaste nummer 2 voetbalvereniging Hellendoorn de gastheer zal zijn.

Door A.D.

De seizoensouverture is een duel tussen twee elftallen dat gespeeld wordt aan het begin van wederom een nieuwe competitie in de 3e Klasse D. Het oorspronkelijke Franse woord (ouverture) betekent dan ook opening. De (seizoens)ouverture moet het talrijke publiek alvast warm maken voor wat gaat volgen, namelijk (en hopelijk) 23 spannende andere wedstrijden.

Eerste pannenkoeken

Voetballend gezien wordt dus sinds het begin van het mooie spelletje meestal vooruitverwezen naar het restant van de competitie, de ouverture is een potpurri van spelopvattingen die trainers trachten te hanteren om te laten zien wat ze de spelers allemaal hebben (bij)geleerd tijdens de intensieve voorbereiding. Hoe dan ook, meer dan ooit moeten wij aan de bak. Zorgen dat we met z’n allen bij de eerste acht eindigen. De eerste pannenkoeken moeten niet voor de kinderen zijn maar gewoon voor ons, elk punt betekent bonus. Want zoals jullie misschien allemaal weten degraderen de nummer laatst (13) en nummer 12 aan het eind van de rit meteen naar de verfoeide en lelijke 4e klasse. De nummers 9, 10 en 11 moeten in reprise om ergens volgend jaar mei het vege lijf te redden in de 3e klasse en in gevecht met ploegen uit de kelderklasse die willen klimmen. Een gewaarschuwd team telt voor elf.

Geen kattepis

De mannen van trainer Arjan Visscher weten ondertussen wat ze moeten doen op de groene biljartlakens, die gaandeweg het seizoen zal vorderen, hobbeliger en onbespeelbaar zullen worden. De blik naar voren gericht, schieten als je kan, met elkaar en voor elkaar. Elf tegen elf, op papier kan er dan niemand vrij staan. We gaan wedstrijden verliezen, spelen misschien enkele gelijk maar iedere week beginnen wij weer met de stand 0-0 en het is onze zaak om steevast aan de goede kant van de score te blijven zitten. Ik lul ook maar wat, omdat ik eenvoudig niet weet hoe de krachtsverhoudingen deze competitie-jaargang zal zijn. Wie is er goed, wie kunnen er misschien beter en wie heeft de wind nu eens volledig tegen? Rendementen uit het verleden bieden nu eennmaal geen garanties voor de toekomst, wat ik oe brom! Hellendoorn uit is derhalve geen kattepis.

Halt toe

Jos Verstappen, hij gaat tegenwoordig door het leven als de vader van Max, was hier vorige week ook nog inpandig. Hij reed voor het eerst een Rally in Nederland terwijl hij er al enkele had verreden in België. De Hellendoorn Rally is dan de uitgelezen mogelijkheid en plek om jou te meten met de vaderlandse top van de rally-rijders. Hij eindigde verdienstelijk op de 4e stek. Een plek waar wij na 24 wedstrijden meteen voor willen tekenen, waarvan Akte! Of niet dan? Hellendoorn reikte vorig jaar tot de nacompetitie. De Zweef riep hen in het toetje een halt toe. Maar nog steeds is de doelstelling van onze gastheer zo klaar als een klontje. Promotie naar de 2e klasse en met Bart Benneker hebben ze een trainer in huis die het wel eens kan bewerkstelligen. Hij gaat zijn vijfde seizoen in bij de Hellendoorners en wie weet hoe ver ze dit jaar kunnen komen?

Veel jolijt

Ik denk dat Hellendoorn wederom hoge ogen gaat gooien, deze fusie uit VESOS en SOS. Weten jullie de afkortingen nog? Vriendschap en Samenspel ons Streven (VESOS), gekscherend werd wel eens geroepen: Vele Ezels Sukkelen Op ’t Sportveld. SOS stond voor Samenwerking ons Streven maar door tegenstanders soms wel eens ludiek geduid als Sufferds op Sokken. Voetbalhumor mensen, moet toch kunnen anno 2022? Of zet de betutteling zich tevens voort op de vaderlandse sportvelden. Feest wordt het sowieso op de Voordam. Want traditiegetrouw trapt Hellendoorn het seizoen af met veel jolijt, wat samenzang en zal de tap overuren draaien. Ene Michel Groenink zal tussen vijf en zeven uur na het titanenduel tussen Hellendoorn en Mariënberg wat liedjes ten gehore brengen.

Beetje sjaggie

De zangert uut Deventer omschrijft zijn nieuwe single als volgt: ‘mijn liefste’ is een zwoele, zomerse, hartverwarmende, dansbare, ritmische song overgoten met meditarane gitaarmuziek. Een poppy sound en een tikkeltje zigeunerbeat wat een cover is van Luis Fonsi en Daddy Yankee met Despacito. Kortom, daar zit geen woord Frans bij. Ben bang dat ik voor het feestgedruis al richting het Westerpark ben vertrokken, ik geloof die beste man op zijn woord. Ik heb mijn portie vorige week al gehad. Het is aan ons om ervoor te zorgen dat Hellendoorn een beetje sjaggie, een beetje met een klotengevoel aan het traditionele feestje begint. Dat het bier eerst bijzonder bitter smaakt. Dat die zangert Michel echt zijn best moet doen om de stemming in de overvolle kantine erin te krijgen. Laat hem maar werken voor die centen.

Niet ideaal

Het is ons eerder gelukt. We hebben eerder stuntjes uitgehaald in en tegen Hellendoorn. Een keer de overwinning gestolen of een deksels gelijkspel behaald bedenk ik mij zo uit mijn blote hoofd en waarom niet? We moeten, iedere wedstrijd weer, in onszelf geloven en blijven geloven. We kunnen lekker ballen als wij allemaal de 22 beentjes maar vooral de 11 neuzen dezelfde kant op hebben staan. Niet meer zo makkelijk een wedstrijd laten schieten, Oma is misschien volgend jaar ook wel weer jarig of je kunt wellicht na de wedstrijd naar de wintersport vertrekken. Tuurlijk, de voorbereiding was niet ideaal. Ging niet allemaal van een leien dakje. Veel blessures en wat ziek, zwak en misselijkheden. En dan komt de KNVB ook nog met die versterkte promotie- en degradatieregeling. Ach, het zal ons toch worst zijn. Vorig jaar stonden wij ook bij de eerste acht! Waarom dit jaar niet? Bredero zei het ooit: Het kan verkeren. Denk eens aan David en aan die grote reus Goliath! Als we niet beter zijn moeten wij misschien wel slimmer zijn.

Succes mannen dit seizoen. Wij rood-zwarte supporters geloven in jullie en wat wij soms allemaal uitkramen langs de lijn moet je het ene oor in laten gaan en het andere weer uit. Wij konden er vroeger ook geen hout van. Genoeg voorbeschouwd. We gaan voetballen. Ouderwets gok ik op een 1-3 zege. De aftrap op sportpark de Voordam is om half drie (14.30 uur) en scheidsrechter is de heer Rudolf Wolterink die weer ontzettend blij is dat hij op zijn fluit kan en mag blazen en 22 voetballers in toom kan houden.

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer