A.D’s voorbeschouwing: Mariënberg ontvangt Juventa ’12

Komende is Mariënberg op het vertrouwde Westerpark gastheer voor Juventa ’12, dat normaal gesproken bivakkeert op sportpark ’t Lageveld aan de 2e Lageveldseweg, nummer 3a in het altijd mooie Wierden.

Door A.D. 

Na enkele seizoenen is ie weer terug, de rubriek: ‘Ontdek je Plekje’, editie nummer weet ik veel.’  Want Juventa is voor ons namelijk een redelijk onbekende tegenstander, wat ik oe brom. De vereniging ontstond per 1 juli 2012 als gevolg van een fusie tussen SV Omhoog en WVV Wierden. Als je beide clubnamen door elkaar husselt krijg je blijkbaar Juventa, logisch dus. Leuk feitje: De huidige trainer, Gerard Kocks, stopte in 2012 met voetballen in Vriezenveen bij DETO Twenterand, terwijl ze een dorp verderop net een nieuwe club hadden opgericht. Later meer.

Glansrijk kampioen

Juventa komt van het Romeinse Juventus en betekent zoiets als God van de eeuwige jeugd. De club heeft ruim 900 leden. Ze speelden in de beginjaren op de zondag maar sinds het seizoen 20/21 zijn de Wierdenaren actief op de zaterdag. Met afstand de leukste dag van de week! Vorig seizoen werden ze op de laatste dag van de competitie in de 4e Klasse F glansrijk kampioen door Heracles AVC thuis met 1-0 te verslaan. Zo veroordeelden ze onder andere Daarlerveen en ATC ’65 tot het spelen van de nacompetitie. Twee ploegen die wekenlang de beste papieren leken te hebben. Maar Juventa trok uiteindelijk aan het langste eind. De laatste pannenkoeken smaken toch het lekkerste, of niet dan?

Hogere weerstand

Juventa ’12 heeft een jonge ploeg. Het was peentjes zweten, maar gelukkig bracht Kocks in zijn vierde seizoen de zilvervloot binnen op ’t Lageveld. De trainer verwacht veel van zijn ploeg in de 3e klasse. Voor de ontwikkeling van zijn team is het derde niveau een veel beter podium, is zijn mening. Nu moeten ze elke week presteren en op de top van hun kunnen spelen. Van de hogere weerstand worden ze alleen maar beter. Woorden als deze liet Gerard Kocks optekenen in de Tubantia deze zomer, nadat ze zo gewenste promotie hadden bewerkstelligd. Heb trouwens lang gedacht dat het nummer – ’t is weer voorbij die mooie zomer – ook van Gerard Kocks was. Zo’n tijdloze evergreen, zo’n oorwurm.

Geen zanger

Want de (mooie) zomer begon voor Juventa wel heel vroeg dit jaar. Zo eind mei, begin juni met het vieren van het kampioenschap. Nu is de mooie zomer bijna weer voorbij. Die zomer die begon zowat in mei. Je dacht dat er geen einde aan kon komen. Maar voor je ’t weet is heel die zomer alweer lang voorbij. Maar Google en ondergetekende begrepen elkaar niet helemaal toen ik Kocks intikte in het kader van ‘ontdek je plekje’, editie nr… (goede vraag)  Gerard Cox of Gerard Kocks, what’s in a name? Ik hoor het u denken. Een kleinigheid hou je altijd. Néé, Gerard Kocks werd geen zanger maar een benadigd voetballer. Hij begon bij de jeugd van SC Erica, misschien heeft hij wel gevoetbald met goede vriend Lohues. Je weet het niet.

Talrijke successen

Zou Gerard, net als Daniël, met veule Skik elke zaterdag op de fiets naar het sportpark op Erica zijn gepeddeld? Denk dat Daniël net als Gerard C. sowieso beter kan zingen dan voetballen, alhoewel hij wel een hartstochtelijk fan is van FC Emmen. ‘Hier kom ik weg’. Vanaf de C-junioren speelde Kocks jarenlang voor Emmen, de club van Lohues. Hij verkaste net na de eeuwwisseling naar Heracles Almelo. Wij kennen ‘m (bijna) allemaal omdat ie natuurlijk zeven jaar bij onze buren van HHC Hardenberg voetbalde. Nu zijn ze goed. Maar destijds, in de tijd van Kocks en consorten, behaalden ze ook talrijke successen. Na Hardenberg kwam ie via de N34 en N36 uit bij DETO Twenterand, waar hij wegens slepende blessures (vooral aan zijn enkel) in 2012 stopte met voetballen op niveau.

Hard gelag

Hij vervolgens assistent bij onder andere DETO en STEVO, voordat hij bij Sportlust, jaja in Vroomshoop hier even verderop aan het kanaal, voor het eerst op eigen benen stond. Enkel ingetaped, denk ik. En nu bivakkeert hij alweer voor het vijfdee achtereenvolgende jaar op sportpark ’t Lageveld. Maar die mooie zomer van Cox en Kocks is (bijna) voorbij. Want Juventa en Kocks hebben inmiddels kennisgemaakt met de 3e klasse. Ze kregen tijdens de seizoensouverture met maar liefst 7-1 genadeloos klop van Rigtersbleek in Enschede. Dat is geen sinecure. Een hard gelag zelfs. Ze hadden de entree in de 3e klasse, een stapje hoger, toch iets anders voorgesteld. Bredero zei het ooit: “Het kan verkeren.” Die mooie zomer was ineens aan de Wierdense horizon verdwenen. De koude herfst kwam er voor in de plaats. Brrrrrr, koud zeg.

Grote bomen

Ach ja, wij mogen ook niet klagen. Wij gingen met 6-0 de bietenbrug op in het avontuurlijke Hellendoorn. Maar we zijn pas één wedstrijd onderweg, dus totaal geen stress in de tent. We hebben nog 23 wedstrijden om de schade te herstellen. Het wordt sowieso een interessante ontmoeting tussen Mariënberg en Juventa ’12. Twee ploegen die een flinke tik hebben gekregen van tegenstanders die zo snel mogelijk naar de 2e klasse willen, en ook moeten. Waarvan akte. Een verlies tegen Hellendoorn was wellicht ingecalculeerd. Over de uitvoering en vooral het aantal (onnodige) tegendoelpunten kun je een mooie boom over opzetten. En dat heeft niks met klaverjassen te maken, by the way. Dat hebben ze ook vast gedaan in Wierden. Daar staan trouwens toch veel grote bomen.

Pittoresk dorpje

Wierden is naast een dorp ook een gemeente. Het dorp heeft bijna 25.000 inwoners en onder de gemeente Wierden vallen dorpen als Enter en Wierden dus (ahum), en de buurtschappen Hoge Hexdel, Notter, Zuna, Rectum en Ypelo. Tot zover de zoveelste editie van ‘Ontdek je Plekje’, misschien later meer als wij volgend jaar de returnwedstrijd mogen spelen in het mooie pittoreske dorpje Wierden wat ligt tussen het Twentekanaal en natuurgebied het Wierdense veld in het veelgeprezen Twente. Denk dat niet alles past in het programmaboekje daarom brei ik er maar een eind aan. Ouderwets gok ik een op 3-1 zege. Wees niet bevreesd, Juventenaren, dat oreer ik al jaren voor een wedstrijd. Wees vooral welkom op het altijd gezellige Westerpark, onze thuishaven.

Wij bestaan trouwens 77 jaar, door corona zijn wij het 75-jarige jubileum vergeten te vieren. Misschien doen wij nog iets in de winter om stil te staan bij het 77,5 jarige jubileum. Een bescheiden feestje, even voelen hoe onze mooie zomer van 2020 had kunnen zijn. Bandje erin, tap open, winter-bbq en flink wat gezelligheid. Ik vraag dit natuurlijk voor een vriend. Maar dat gezegd hebbende. Ik sluit af. Het duel staat onder leiding van de heer John Schumer, hij fluit om half drie voor het eerst op zijn fluit. Veule wille maar vooral veule Skik. Laat maar zien dat het ook anders kan. Joah, mag wel zo.

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer