Jurjan Mannes: “HHC Hardenberg zal mijn laatste voetbalclub zijn”

In deze rubriek laten we een sporter aan het woord die een bijzondere prestatie heeft geleverd, een bijzondere gebeurtenis heeft meegemaakt of gewoon een bijzonder verhaal heeft te vertellen. Deze week is dat Jurjan Mannes, inwoner van Almelo en voetballer bij tweede divisionist HHC Hardenberg.

HHC Hardenberg is uitstekend aan het nieuwe seizoen begonnen. Jullie hebben een nieuwe trainer (Pascal Diender, red.). Zijn er grote verschillen met vorig seizoen?
“De trainer kenden we natuurlijk al omdat hij vorig seizoen de assistent was onder Bert van Hunenstijn. De manier van spelen is wel iets veranderd en dat zit hem met name in bepaalde accenten. Bijvoorbeeld hoe we met het team druk willen zetten en vanuit welke zones. Afgelopen seizoen zijn we als tweede geëindigd achter Katwijk en dit seizoen willen we het beter doen, dus dan praat je over het kampioenschap. Ik denk dat dit reëel is en moet kunnen. Tot dusverre verloopt alles precies ook volgens plan.”

Je bent nu 30 jaar en bezig aan je vijfde seizoen in Hardenberg. Hoe lang denk je nog te kunnen voetballen op dit niveau?
“Ik voel me fit genoeg om nog een paar jaar te kunnen spelen. Natuurlijk wordt de verzorging van het lichaam op mijn leeftijd steeds belangrijker. Ik woon sinds begin dit jaar in Almelo met mijn vrouw en twee jonge dochters. Dankzij het thuisfront is het op dit moment nog allemaal te combineren. HHC Hardenberg is een geweldige vereniging met een goede sfeer en waar de mensen goed voor elkaar zorgen. Ik zie me zelf niet spelen op een lager niveau en ga er vanuit dat HHC Hardenberg daarom mijn laatste club zal zijn.”

 

Je noemde net zelf al je drukke baan. Kun je vertellen waar jij je als hoofd scouting van FC Emmen precies mee bezighoudt?
“Het is mijn taak om er voor te zorgen dat de juiste spelers worden aangedragen voor het eerste elftal. Bij FC Emmen hebben we een tak jeugdscouting en een tak profscouting waarbij de laatste bestaat uit datascouting, videoscouting en live-scouting en waarbij we niet gebonden zijn aan landsgrenzen. Ik vind het geweldig om terug te zijn bij de club waar ik tussen 2014 en 2017 79 officiële wedstrijden voor speelde. Ik heb binding met deze club en kende het gros van de mensen al toen ik hier op 1 januari van dit jaar begon als hoofd scouting.”

Vanuit je eerdere werk als datascout bij SciSports heb je de tactische kennis en kennis op het gebied van data-implementatie in huis. Waarom is het zo moeilijk om als jeugdspeler bij een bvo door te breken en het eerste elftal te halen?
“Door de promotie van FC Emmen naar de eredivisie is het niveau van het eerste elftal natuurlijk gestegen waardoor het gat nog groter is geworden. Gelukkig hebben we bij FC Emmen nu een Onder 21 team, dat op het hoogste niveau speelt. Hierdoor zal het niveau van deze spelers verder omhoog gaan. Met Ben Scholte hebben wij een jeugdspeler die een contract heeft afgedwongen bij het eerste elftal en hopelijk volgen er meer in de komende jaren. Zelfs bij HHC Hardenberg zie je dat de stap naar een eerste elftal moeilijk is. Mike Veenstra is het laatst gelukt (tekende in september een contract, red.), maar die is fysiek van een ander niveau. Daar schrikt zelfs iedere tegenstander van. Je hebt als jeugdspeler de juiste beleving en inzet nodig. Ik ben bij HHC Hardenberg assistent-trainer geweest van de JO19-1 en schrok in die periode best wel van het niveau in dat team. Aan de andere kant is het misschien ook weer geen schande omdat wij met het eerste elftal natuurlijk wel tot de amateurtop behoren.”

Ten slotte, hoe kijk je terug op je eigen profcarrière?
“Ik heb gespeeld bij FC Twente, Fortuna Sittard, FC Emmen en Cambuur Leeuwarden voordat ik bij HHC Hardenberg terecht kwam. Een hele mooie carrière waaraan ik zelfs vrienden voor het leven heb overgehouden. Bij FC Emmen heb ik me kunnen ontwikkelen tot een vaste waarde op profniveau en ook Cambuur was een prachtige tijd, alleen op het sportieve vlak wat minder door de beenbreuk die ik toen opliep. Ik heb mooie dingen meegemaakt en me ook náást het voetbal kunnen ontwikkelen. Of ik uiteindelijk ook als trainer in het voetbal aan de slag ga, daar ben ik nog niet over uit. Voorlopig richt ik me op de organisatorische kant en dat bevalt uitstekend.”

Foto’s: Sportfoto-Oost.nl

Tekst: Tjerja-Dave Knaken

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer