Goede start voor vierdeklasser DTC: “Doelstelling blijft eerste zeven”

DTC ’07 mag zich sinds dit seizoen vierdeklasser noemen. De ploeg van trainer/coach Wilco Broekhuis speelt na het behalen van het kampioenschap van afgelopen seizoen een niveau hoger, en kende de afgelopen maand een goede start.

Met 9 punten uit 4 wedstrijden mag er in Lattrop-Tilligte gerust van een prettige kennismaking met de vierde klasse worden gesproken. De eerste wedstrijd op 26 september werd met 1-2 gewonnen bij UD, een week later haalde DTC met een score van 5-1 hard uit tegen Sportlust Vroomshoop. Thuis tegen LSV uit Lonneker wilde de bal er maar niet in, en werd er compleet tegen de verhouding in met 0-1 verloren. Maar een week later werd de rug met een 2-3 zege op SV De Lutte weer gerecht.

Ook derby tegen KOSC wordt zwaar

Vandaag (zondag) staat voor DTC ’07 in eigen huis alweer de vijfde competitiewedstrijd op het programma. Het treffen met SV Almelo is interessant te noemen, gezien de eerste vijf ploegen op de ranglijst uit 5 wedstrijden allemaal 9 punten hebben weten te verzamelen. SV Almelo bezet daarmee de derde plaats, met DTC op de vierde plek in het kielzog. Volgens trainer/coach Wilco Broekhuis krijgt DTC ’07 te maken met een “goed voetballende ploeg, met op het middenveld en voorin behendige spelers.” Broekhuis verwacht dan ook een zware wedstrijd. “Maar dat geldt ook voor de volgende wedstrijd, de derby tegen KOSC.”

Niet verwacht, wel gehoopt

Na de duels tegen Almelo en KOSC verwacht de oefenmeester beter in te kunnen schatten of het realistisch is om met de bovenste ploegen mee te kunnen draaien. DTC kent met 9 punten uit 4 wedstrijden immers een prima competitiestart. “Ik had het niet verwacht, maar wel gehoopt”, aldus Wilco Broekhuis. “Dat verwachten was lastig, omdat we dit seizoen tegen vierdeklassers spelen in plaats van tegen vijfdeklassers. Tegen UD troffen we direct een sterke tegenstander, met veel snelheid en een dynamisch middenveld. De Lutte wordt zelfs als titelkandidaat bestempeld.”

Er aan het begin bij zijn

Op Sportlust Vroomshoop werd een overtuigende zege (5-1) geboekt. “Om bij de eerste zeven te eindigen, moet je die ook winnen”, vervolgt Broekhuis. Daarmee is DTC ’07 haar missie dit seizoen helder. Waar meerdere ploegen aan het einde van het seizoen kunnen degraderen, is bij de eerste zeven eindigen volgens de trainer minimaal nodig voor handhaving. “Als we nu terugkijken op de eerste vier wedstrijden, hebben we verdiend negen punten. Daar kunnen we mee verder. Maar de eerste vijf ploegen hebben datzelfde aantal, gevolgd door drie teams met zes punten. Dan moet je er aan het begin bij zijn en staan.”

Handhaven zou hele prestatie zijn

Dat laatste hebben de manschappen van DTC niet nagelaten. “Maar de doelstelling blijft eindigen bij de eerste zeven”, zegt Wilco Broekhuis. Iets dat voor aanvang van het huidige voetbalseizoen ook is uitgesproken binnen de selectie. “Dat doen we ieder seizoen”, vertelt de trainer/coach. “Voor we starten zitten we bij elkaar en doe ik een woordje. Daarbij ga ik ook iedereen langs, om te vragen wat spelers individueel vinden. Voor de start van het seizoen was het voor de meeste jongens wel duidelijk: Handhaving. Natuurlijk willen we zo hoog mogelijk eindigen Maar ons handhaven zou al een hele prestatie zijn.”

Wilco Broekhuis (r)

We stonden er wanneer het moest

Terugkeren naar de klasse waar vorig seizoen met glans afscheid van werd genomen, zou een doodzonde zijn. DTC ’07 werd voor de eerste keer in haar clubgeschiedenis kampioen, en deed dat op indrukwekkende wijze. Destijds noemde Broekhuis DTC al de terechte kampioen. “We hebben constant gepresteerd en stonden er altijd wanneer dat moest, ook in topwedstrijden.” De ploeg heeft als aanjager lang moeten loeren en achtervolgen, maar was in de wetenschap dat Manderveen de laatste wedstrijden tegen VV Bentelo  en HVV Hengelo zou spelen. De eigen winst op Manderveen werd een voorbode richting het kampioenschap.

Gretige groep met veel kwaliteit

Het zal prettig zijn geweest, als aanjager mogen loeren op de titel. “We hebben het woord kampioenschap eerder in het seizoen nooit in de mond genomen”, vertelde Wilco Broekhuis. “We wilden vooraf meedoen om promotie.” Na de kraker tegen Manderveen werd de koppositie met nog zes wedstrijden echter overgenomen. “Dan ga je er anders naar kijken. Ook omdat het gaat leven binnen de club.” Een volgens Broekhuis “gretige groep met veel kwaliteit” koerste op de titel af. Statistieken als gemiddeld 2,65 punten per wedstrijd, 74 doelpunten en maar 12 treffers tegen gaven vertrouwen voor een seizoen als vierdeklasser.

Na 11 december de balans opmaken

DTC ’07 heeft dat vertrouwen duidelijk meegenomen, maar merkt wel dat het een klasse hoger tegenstanders van een ander kaliber treft. Tegenstanders met volgens Wilco Broekhuis nóg meer individuele kwaliteit dan de ploegen vorig seizoen al hadden. Als trainer probeert hij de opponenten zo goed mogelijk in kaart te brengen. “Daar bedenken en bespreken we dan een plan bij.” In UD en De Lutte zag de oefenmeester al goede ploegen die volgens hem bovenin gaan meedoen. “Maar na 11 december, wanneer we tegen iedereen één keer hebben gespeeld, kunnen we de balans opmaken.”

Bal wilde er niet in

Maar hoe de tegenstanders zich dit seizoen ook zullen ontpoppen, DTC zal het toch echt zelf moeten doen. Tegen LSV liep de ploeg enkele weken geleden tegen de eerste nederlaag aan. “We speelden de eerste helft uitstekend”, blikt Broekhuis terug. “Maar we misten drie grote kansen en een penalty. Met een 0-0 stand bij rust dachten we het, gezien het spelbeeld, na de pauze af te kunnen maken.” Maar de formatie uit Lonneker kroop ver terug voor het eigen doel. Met tot de laatste seconde kansen leek het een dag te worden waarop de bal er simpelweg niet in wilde. Maar een tegentreffer zou zelfs de doodsteek worden.

“We waren te gretig en wilden té graag dat doelpunt maken”, besluit Wilco Broekhuis. “Dat maakte het qua leermomenten een nuttige wedstrijd. Maar ik heb de jongens nadien ook een compliment gegeven voor de strijdwijze.” Met de winstpartij tegen De Lutte wist de ploeg zijn kwaliteit de week daarna ook weer op het scorebord uit te drukken. Afgelopen weekend gebeurde er daarentegen een keer niets, omdat er geen competitiewedstrijd op het programma stond. “Iedereen heeft dat weekend vrij gehad. Dat was wel een keer goed.”

Wilco Broekhuis stopt na dit seizoen als trainer bij DTC ’07 

Wilco Broekhuis stopt na dit seizoen als trainer van de eerste selectie bij DTC ’07, en gaat op zoek naar een nieuwe uitdaging. Broekhuis is inmiddels bezig aan zijn derde seizoen als hoofdtrainer in Lattrop-Tilligte. “Ik heb er lang over na moeten denken”, vertelt Broekhuis tegenover de clubkanalen. “Het is een moeilijke beslissing als je weet dat je met de staf, spelers en mensen binnen de club een erg goede band hebt.”

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer