Mirjam Pol wereldkampioen FIM W2RC

Motorcoureur Mirjam Pol mag weer een titel noteren. De Bornse kroonde zich tot wereldkampioen rally. In januari won Pol al in het damesklassement van de Dakar.

Voor de eerste keer was die rally ook de openingsronde van het FIM World Rally-Raid Championship (FIM W2RC). Dat officiële wereldkampioenschap rally heeft Mirjam Pol nu dus óók achter haar naam gezet.

De doorslag

“Daar ben ik heel erg trots op”, vertelt de coureur. “Ik ben blij met het gehele verloop van mijn seizoen in de FIM W2RC en heb echt alles op alles gezet. Ik heb er tot op de allerlaatste meters keihard voor geknokt. Het hele seizoen was een flinke strijd, met hevige weerstand van de concurrentie. De Rallye du Maroc begin deze maand gaf de doorslag. Na zes dagen en 1500 kilometer racen was het uiteindelijke verschil een minuut en 25 seconden. Van mij had het verschil groter mogen zijn. Maar als het erop aankomt, heb je aan één seconde verschil genoeg.”

Heel bijzonder

Vanwege enkele onduidelijkheden bij de organisatie moest Pol nog even op de definitieve uitslag wachten, maar ze mag zich nu officieel Wereldkampioen Rally noemen. “Vorig jaar sleepte ik, redelijk onverwacht, de Wereldtitel Baja binnen”, vervolgt Mirjam Pol. “Dat vond ik al geweldig. Maar nu, wereldkampioen rally? Hoe mooi is dat? Ik rijd bijna mijn hele leven al motor, mijn halve leven rallies en nu mag ik mezelf wereldkampioen noemen.”, Het moest nog even indalen, maar al snel drong het feit tot Pol door. “Dat voelt wel heel bijzonder.”

Financiële uitdaging

Omdat Mirjam Pol haar wedstrijden over de gehele wereld reed, was dit seizoen een financiële uitdaging. Ook met de steun van haar trouwe sponsoren bleef het budget een dingetje, en werkte Pol keihard om haar zaken financieel rond te krijgen. De Dakar Rally staat inmiddels alweer voor de deur, maar op dit moment is het budget volgens haar management nog niet sluitend. ‘De enige Nederlandse Dakar deelneemster op de motor kan dus nog wel enige financiële hulp gebruiken om het budget rond te krijgen’, aldus team Pol.

Goede kansen

“Nee, nee, we zijn nog niet klaar”, antwoordde Pol op de vraag of dit een mooie afsluiting van het seizoen. was. “Eind november vertrek ik voor de finalewedstrijd van het WK Baja in Dubai om mijn titel te verdedigen. Ik sta op dit moment niet bovenaan in het klassement, maar ik heb wel goede kansen. De finalewedstrijd telt dubbel en de Dubai International Baja is een wedstrijd naar mijn hart, met zand. Heel veel zand. Dus wie weet wordt dit jaar nóg mooier. En betreft volgend jaar ligt de focus op mijn tiende deelname aan de Dakar in januari, en daarna weer op het WK Baja.”

“Helaas, ik zou uiteraard heel graag mijn wereldtitel in het W2RC verdedigen”, besluit Mirjam Pol. “Maar daar is simpelweg geen budget voor. Dit was een eenmalig avontuur. En wat was het geslaagd.”

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer