Roxana Graman thuis na zware val

Twee dagen na haar heftige valpartij op de laatste hindernis van de crosscountry tijdens de Military Boekelo-Enschede, waarbij ze onder haar twaalfjarige KWPN-schimmel Forever (v. Apache x Diamond) terecht kwam, gaat het naar omstandigheden goed met de 36-jarige amazone Roxana Graman.

Foto: Serita VossenNa een verblijf in het Medisch Spectrum Twente keerde ze zondag terug naar haar huis in Schuinesloot (gemeente Hardenberg) om te herstellen van onder meer een zware hersenschudding en flinke spierpijn. Daar werd ze herenigd met haar zoontje Kai, met wie ze samen genoot van versgebakken cupcakes. Haar paard Forever werd na de onfortuinlijke actie nog dezelfde avond alweer thuis op stal gezet.Serita Vossen, de persoonlijk assistente van Roxana Graman, meldde maandagmorgen desgevraagd dat bij de amazone het zicht in haar linkeroog nog niet volledig terug is. Een niet ongebruikelijk verschijnsel bij een zware hersenschudding. “Maar het moet ook geen dagen meer duren, anders moet ze wel nog een keer nader onderzocht worden. We hebben echter goede hoop dat er geen blijvende schade is. En daar moeten we heel blij mee zijn, want het had natuurlijk veel erger kunnen aflopen nadat ze 600 kilo op zich heeft gekregen. We zijn ook erg tevreden over de snelle hulp en goede zorgen na de val vanuit de organisatie.”

Superzuur

Volgens Vossen is het voor Roxana Graman vooral lastig de val mentaal een plek te geven. “In de crosscountry ging alles volledig volgens plan. Ze heeft heel lang met enorm veel energie naar haar eerste optreden in Boekelo toegewerkt en had gewoon tweede kunnen staan in het NK. Dus het was superzuur dat het uitgerekend op de laatste spring nog misging.”Ze vervolgt: “Roxana is heel verdrietig dat dit juist haar moest overkomen. Flip (koosnaampje voor Forever, red.) deed alles voor haar en was fysiek nog totaal niet moe. Ze snapt nog steeds niet hoe het heeft kunnen gebeuren. Ze heeft Flip, het fitste eventingpaard van Nederland, zelf helemaal opgeleid. Ze zag de afstand naar de sprong goed en zoiets als zaterdag was haar nog nooit overkomen. Vrij snel na de cross had Flip alweer een hartslag van tachtig. Misschien was hij psychisch wel wat moe.”

Erg van slag

Ook Forever was na het gebeurde duidelijk niet in goeden doen. “Hij was erg van slag, maar bij hem zat het vooral tussen de oren. Daarom hebben we hem ook direct naar huis gebracht. Het is ongelooflijk hoe hij en Roxanne aan elkaar gehecht zijn.”Het is nog de vraag of de onfortuinlijke amazone zaterdag kan opdraven in Hattem om daar uitleg over de crosscountry te geven. “Roxana kan heel slecht stilzitten, het is afwachten of ze dat mentaal en fysiek wel aankan. Maar ze hoopt het wel.”

Heel tevreden

Nu de rust in Boekelo is weergekeerd kan voorzitter Robert Zandstra niet anders dan heel tevreden terugkijken op de 51ste editie van Military Boekelo-Enschede. “Het was een schitterend evenement, met een geweldig deelnemersveld en een absolute topwinnaar. De sport was geweldig en er was enorm veel volk. Natuurlijk gebeurt er altijd wel wat minder leuks als je 50.000 mensen op je terrein hebt, maar dat was peanuts in verhouding tot de rest. Alles klopte gewoon.”

Beste editie ooit

Zandstra is blij met de vele complimenten die hij en zijn medewerkers na afloop mochten ontvangen. “De Amerikaanse chef d’équipe vond deze editie zelfs de beste die hij ooit in Boekelo had meegemaakt. En hij vertelde dat ze ook willen proberen onze parcoursbouwer Adrian Ditcham naar Amerika te halen, omdat ze hem als een groot talent zien en graag gebruik willen maken van zijn kennis. We hebben ook veel waardering gekregen voor ons initiatief om tot een betere structuur van de eventingsport in ons land te komen.”Ook Robert Zandstra, van de organisatie die sinds jaar en dag een voortrekkersrol speelt om de veiligheid in de eventingsport te optimaliseren, kan er uiteraard niet omheen dat de naar uitziende valpartij van Roxana Graman de schijnwerpers haalde. “Alle begrip dat de hindernis uit de wedstrijd werd genomen. We hebben immers geen enkel belang bij incidenten waarbij paarden en ruiters gevaar lopen. De technisch gedelegeerde van de FEI heeft er heel goed naar gekeken en er dito naar gehandeld.”

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer